Δριμεία επίθεση προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε από του βήματος της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατηγορώντας τον για δημαγωγία, για προτάσεις καταστροφικών πολιτικών που θα οδηγούσαν  σε ζούγκλα, αλλά και για εκτόξευση αναληθειών έναντι του αγροτικού κόσμου και «παλαιοσυνδικαλιστικού τύπου πυροτεχνήματα». Ταυτοχρόνως, τον επέκρινε για έλλειμμα εφαρμόσιμων προτάσεων αφού, όπως είπε, αρκέστηκε «σε μια κινηματογραφική περιγραφή των θαλασσών, των βουνών και του τοπίου» και ξεκίνησε την ομιλία του με έναν «άσχετο» πρόλογο και με μια υπόσχεση που δεν έχει καμία ανάγκη ο κόσμος της υπαίθρου για να παραμείνει στη γη του. 
 
«Ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε τις δημαγωγικές πολιτικές του παρελθόντος και τις επανέλαβε στο έπακρο ως φάρσα» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος και καταλόγισε στον Τσίπρα ότι χρησιμοποίησε τον αγροτικό κόσμο σαν άλλοθι και πρόσχημα προκειμένου να αναπτύξει τη «μονότονη» αντιμνημονιακή ρητορική του και πολιτικές επιλογές που απέρριψε ο ελληνικός λαός στις εκλογές. «Ήρθε με τις πλάκες του Μωυσέως και υπόσχεται ό,τι να? ναι» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, επικρίνοντας τον κ. Τσίπρα ότι είπε προς τους αγρότες ό,τι χαϊδεύει αυτιά, και υπογράμμισε: «του είπε ψέματα, αντί να τους πει την αλήθεια, ότι πρέπει να κινηθούν με επιχειρηματικά κριτήρια, με ποιότητα, με συνέργιες, για προϊόντα με επωνυμία».
 
«Κατηγορείτε τα κυβερνητικά κόμματα για κομματικά παραμάγαζα, λες και δεν έχει η αντιπολίτευση καμία ευθύνη, λες και στελέχη της δεν ηγούνται των μπλόκων. Και ξέρετε, η κοινωνία αρέσκεται στην αλήθεια, αλλά ρέπει προς το ψέμα» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος απευθυνόμενος προς την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ. 
 
Κατηγόρησε ακόμη το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως ενώ επιτίθεται στον πρωθυπουργό, δεν έχει στηρίξει καμία επένδυση «κι όχι μόνον αυτό, αλλά τις υπονομεύει κιόλας». Και πρόσθεσε πως εμμέσως πλην σαφώς ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε πολιτικά τις επιθέσεις στις Σκουριές της Χαλκιδικής, «γι' αυτό φεύγουν οι επενδυτές», επεσήμανε. 
Σαμαράς: Δυνατότητα συνταξιοδότησης στα 62 για τους αγρότες
 
Μέτρα βραχυπρόθεσμης, άμεσης απόδοσης αλλά και μακροπρόθεσμης στήριξης των αγροτών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Στο επίκεντρο του κυβερνητικού σχεδιασμού έτσι όπως τον παρουσίασε απόψε στη Βουλή ο πρωθυπουργός, είναι η ενθάρρυνση της  αγροτικής επιχειρηματικότητας, η εξάλειψη των στρεβλώσεων που δημιουργεί εμπόδια στο εμπόριο των αγροτικών προϊόντων και η απαλλαγή από επιβαρύνσεις κατά τη διαδικασία κυρίως της παραγωγής. Την ίδια ώρα η Κυβέρνηση εργάζεται προκειμένου οι επιδοτήσεις αυτή τη φορά να στοχεύουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των αγροτικών προϊόντων, ενώ ετοιμάζεται και ρύθμιση για τη συνταξιοδότηση στα 62 έτη των αγροτών που έχουν 40 χρόνια ασφαλιστικών εισφορών.
 
«Ασκούμε την αγροτική πολιτική υπό τους περιορισμούς της σημερινής κρίσης. Μας απασχολεί πως θα καταφέρουμε παράλληλα με τις θυσίες να ανοίξουμε το δρόμο της ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας», ανέφερε ο πρωθυπουργός και χαρακτήρισε κεντρική επιλογή την αναβάθμιση της επιχειρηματικότητας για τους αγρότες. Τωρινή επιλογή, όπως είπε, είναι να γίνουν οι αγρότες επιχειρηματίες εξαλείφοντας τις στρεβλώσεις στην εμπορία και με επιδοτήσεις να φέρουμε πιο κοντά με τις επιδοτήσεις τους αγρότες στην μεταποίηση.
 
Ειδικά για τις επιβαρύνσεις στο στάδιο της παραγωγής ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα κάνει πράξη την δέσμευση που έχει αναλάβει για τη μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά προϊόντα μέσα στην 4ετία. Ο κ. Σαμαράς είπε ότι θα πρέπει να πέσει το κόστος της παραγωγής στον αγροτικό τομέα για να επισημάνει ότι κάθε ενίσχυση και κίνητρο θα πρέπει να πηγαίνει πλέον στους πραγματικούς παραγωγούς ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και να εξυγιανθεί το σύστημα από το χωράφι έως τον καταναλωτή. «Ψάχνουμε τρόπους να βοηθήσουμε τον παραγωγό άμεσα αλλά ταυτόχρονα να του δοθούν και ευκαιρίες», είπε ο πρωθυπουργός. 
 
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλ. Τσίπρας, παρέθεσε σειρά προτάσεων, τις οποίες όπως τόνισε, η κυβέρνηση δεν τολμά να υλοποιήσει: Αυτές, σε ό,τι αφορά τον αγροτικό κόσμο, περιλαμβάνουν «φθηνό ρεύμα, μείωση του ΦΠΑ και μείωση της τιμής του πετρελαίου τουλάχιστον στην τιμή στην οποία αγοράζει πετρέλαιο ο Ισπανός και ο Πορτογάλος αγρότης που ανταγωνίζεται τον Έλληνα», «μέτρα για να παραμείνουν οι αγρότες στα χωράφια χωρίς να κινδυνεύουν να τους πάρει η τράπεζα το σπίτι ή να τους βάλει φυλακή για τα χρέη» και μια δημόσια Αγροτική Τράπεζα υπό κρατικό έλεγχο. Υπενθύμισε δε, πως αντίστοιχες ήσαν οι προγραμματικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, «τις οποίες έχετε κάνει κουρελόχαρτο, γιατί πραγματικό σας πρόγραμμα είναι το Μνημόνιο και μόνον το Μνημόνιο».
 
«Μία δέσμευση έχουμε για τους αγρότες: Θα κάνουμε ό,τι περνά απ' το χέρι μας, θα συγκρουστούμε, θα διεκδικήσουμε, θα γυρίσουμε τα πάνω κάτω, ώστε οι αγρότες να μπορούν και του χρόνου να καλλιεργούν τα χωράφια τους και να ζουν στον τόπο τους με αξιοπρέπεια» κατέληξε ο Αλ. Τσίπρας.
 
Εξάλλου, δριμεία επίθεση προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσε από του βήματος της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατηγορώντας τον για δημαγωγία, για προτάσεις καταστροφικών πολιτικών που θα οδηγούσαν  σε ζούγκλα, αλλά και για εκτόξευση αναληθειών έναντι του αγροτικού κόσμου και «παλαιοσυνδικαλιστικού τύπου πυροτεχνήματα».
 
Από τη μεριά του,  ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος εξαπέλυσε επίθεση στη κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι με την πολιτική της οδηγεί στην διάλυση της μεσαίας αγροτικής τάξης.
 
«Η ΔΗΜΑΡ υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στο πρόγραμμα προσαρμογής της χώρας, τροποποιήσεις μέτρων που δεν αποδίδουν και συμπληρώσεις με νέα μέτρα, με σκοπό να ενισχυθεί η πραγματική οικονομία και να λειτουργήσουν αναπτυξιακές διαδικασίες. Το ίδιο λέμε και για τα αγροτικά θέματα», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης στην ομιλία του.
Αλέξης Τσίπρας: Χρειαζόμαστε ξένους επενδυτές όχι πειρατές 
 
Η κατάρρευση του αγροτικού κόσμου ήταν επιλογή από τις εποχές της ευημερίας, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τα ζητήματα του αγροτικού κόσμου. Προχώρησε δε σε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και των πολιτικών της τονίζοντας ότι αυτές ευθύνονται για την απώλεια επενδύσεων.
 
Στον ΣΥΡΙΖΑ «θέλουμε επενδύσεις, θέλουμε ξένους επενδυτές όχι πειρατές», όπως τόνισε.
 
Η δική σας οικονομική πολιτική, είπε αναφερόμενος στον πρωθυπουργό, έδιωξε μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα, και αναφέρθηκε σε επενδύσεις που μένουν σε συρτάρι γιατί δεν παίρνουν άδεια: «κολλητοί και διαπλεκόμενοι διώχνουν τις επενδύσεις», υπογράμμισε.
 
Η ομιλία του πρωθυπουργού, που προηγήθηκε, ήταν «ακαδημαϊκού χαρακτήρα, με δημοσιογραφικές επισημάνσεις και υποσχέσεις», υπογράμμισε ο Αλ.Τσίπρας καταλογίζοντας στον Αντ.Σαμαρά αδυναμία κατανόησης του προβλήματος ζωής και θανάτου που αντιμετωπίζει σήμερα ο αγροτικός κόσμος.
 
Η κατάρρευση του αγροτικού κόσμου δεν είναι υπόθεση του μνημονίου, τόνισε ο Αλ.Τσίπρας, αλλά επιλογή από τις εποχές της ευημερίας όταν οι τότε κυβερνήσεις αποφάσισαν ότι αγροτικός κόσμος ήταν περιττός και «δέχτηκαν αδιαμαρτύρητα» την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ.
 
Ήταν καταστροφική η λογική της αποσύνδεσης των επιδοτήσεων από την παραγωγή, επισήμανε, μιλώντας για δικομματικά παραμάγαζα σε συνεταιρισμούς και καφενεία. «Τελείωσε αυτή η εποχή», πρόσθεσε ο Αλ.Τσίπρας.
 
«Θέλουμε σε αυτή τη χώρα να έχουμε πρωτογενή παραγωγή ή να έχουμε μόνο real estate και υπηρεσίες», ρώτησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Στρεφόμενος στη συνέχεια κατά της κυβέρνησης και, σε πολλά σημεία της ομιλίας, κατά του πρωθυπουργού προσωπικά, ο Αλ.Τσίπρας, σημείωσε ότι εκατομμύρια πολίτες στην Ελλάδα ζουν πλέον το παράδοξο της ανάπτυξης, που στην πραγματικότητα είναι μόνο «λόγια και αποανάπτυξη». «Μιλάνε για ανάπτυξη αυτοί που κατήργησαν κάθε προοπτική ανάπτυξης», πρόσθεσε.
 
Πήγατε στο Κατάρ, είπε στον πρωθυπουργό ο Αλ.Τσίπρας, αλλά όχι στη Λάρισα ή το Ηράκλειο Κρήτης για να μιλήσει απευθείας με τους αγρότες.
 
Μας ρωτάτε «τι αντιπροτείνετε», συνέχισε ο Αλ.Τσίπρας απαντώντας αμέσως: «Να αρχίσουμε έστω και τώρα την προσπάθεια να βασιστούμε στις δικές μας δυνάμεις αντί να κοροϊδεύουμε για αυτά που έχουμε και κυρίως από τον εθνικό πλούτο τους ανθρώπους. 
 
» Χωρίς αυτούς δεν παράγεται πλούτος, παρά μόνο για τους δανειστές και τους ανθρώπους».
 
»Οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας πηγές είναι τα χωράφια που καλλιεργούνται, είναι τα βουνά, οι θάλασσες, το φυσικό περιβάλλον που το υποτιμάτε», είπε απευθυνόμενος προσωπικά στον Αντώνη Σαμαρά.
 
«Θέλουμε επενδύσεις, θέλουμε επενδυτές, όχι πειρατές», τόνισε και συνέχισε καταλογίζοντας στην πολιτική της κυβέρνησης την ευθύνη για την απώλεια των επενδύσεων. Η δική σας οικονομική πολιτική και κολλητοί και διαπλεκόμενοι διώχνουν τις επενδύσεις, υπογράμμισε ο Αλ.Τσίπρας.
 
Προχωρώντας σε προτάσεις, ο Αλ.Τσίπρας πρότεινε, μεταξύ άλλων, την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα επίπεδα πρό του μνημονίου, την μείωση του ΦΠΑ και την παροχή κινήτρων σε αγρότες.
Αλέκα Παπαρήγα: Ούτε στην ανάπτυξη με λιτότητα του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε λιτότητα με ανάπτυξη της Ν.Δ.
 
Η ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας δεν είναι συμβατή με την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ επενέλαβε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά την  προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών για τα αγροτικά προβλήματα.
 
Η κ. Παπαρήγα παραλλήλισε τις πολιτικές στον τομέα αυτό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εμείς δεν στηρίζουμε ούτε την ανάπτυξη με λιτότητα του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε τη λιτότητα με ανάπτυξη της ΝΔ».