Η ίδια εμφανίστηκε βέβαιη ότι, η Σλοβενία θα μπορέσει να επιλύσει τα δημοσιονομικά της θέματα, καθώς το δημόσιο χρέος της χώρας βρίσκεται σε επίπεδα κάτω του μέσου ευρωπαϊκού όρου. 

Ωστόσο, οι τράπεζες κατέχουν “κακά” δάνεια (μη εξυπηρετούμενα) που αντιστοιχούν στο 20% του σλοβενικού ΑΕΠ, γεγονός στο οποίο, όπως η ίδια επισήμανε, θα πρέπει να δοθεί η προσοχή. 

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι οι ενέργειές της έχουν στόχο να “κατευνάσουν” τους επενδυτές και τόνισε ότι οι κυβερνητικές προτεραιότητές της θα είναι η αναμόρφωση των τραπεζών, η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών με τρόπο που δεν θα περιοριστεί η ανάπτυξη και η καλύτερη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων. Αυτοί οι τέσσερις πυλώνες του προγράμματός της, θα καθησυχάσουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές, εκτίμησε. 

Στο μεταξύ, η στατιστική υπηρεσία της Σλοβενίας ανακοίνωσε ότι η οικονομία σημείωσε συρρίκνωση 2,3% σε ετήσια βάση, το 2012. Η οικονομική δραστηριότητα μειώθηκε, όπως επίσης και η εγχώρια κατανάλωση, η υλοποίηση επενδύσεων και οι εξαγωγές υπηρεσιών και αγαθών, σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας. 

Επίσης, η στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η ανεργία διαμορφώθηκε στο 9,6% το τελευταίο τρίμηνο του 2012, αυξημένη κατά 0,4% έναντι του γ΄ τριμήνου του περασμένου έτους. Ο αριθμός των ανέργων διαμορφώθηκε σε 97000 άτομα, μεγαλύτερος κατά 4000 άτομα ή 4,1% σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του 2012.