Η συγκεκριμένη απόφαση, που είχε προκαλέσει πολιτικό σάλο καθώς βρέθηκε στο αέρα ένα εισπρακτικό μέτρο της κυβέρνησης είχε ανασταλεί από τον Άρειο Πάγο για λόγους δημοσίου συμφέροντος, ώστε να συνεχιστεί η είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, για να μην εκτροχιαστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι σχετικά με το έλλειμμα του 2011 και του 2012. Στις 22 Μαρτίου όμως η συζήτηση θα αφορά την ουσία πλέον, δηλαδή την ορθότητα ή όχι εκείνης της απόφασης την οποία προσβάλλει το ΥΠ.ΟΙΚ. 

Τι έλεγε η απόφαση

Η υπ΄ αριθμόν 1101/12 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (πρόεδρος Αικατερίνη Σπηλιωτοπούλου, Μαρία Βολίκα, εισηγήτρια και Κων/να Λουκαδάκου, δικαστική πάρεδρος) επί της ουσίας είχε αποφανθεί ότι: 

Α) Το συγκεκριμένο μέτρο είναι αντισυνταγματικό αφού αποτελεί φόρο και όχι τέλος και με δεδομένη τη μειωμένη φοροδοτική ικανότητα των ελλήνων εκφεύγει των συνταγματικών επιταγών. 

Β) Η ΔΕΗ πλέον δεν μπορεί να εισπράττει το ειδικό τέλος ακίνητης περιουσίας, αφού δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα (δηλαδή να εισπράττει φόρους). 

Γ) Η ΔΕΗ δεν μπορεί σε κάθε περίπτωση να διακόπτει το ρεύμα σε περίπτωση μη πληρωμής του χαρατσιού. 

Περισσότερα στο δημοσίευμα του capital.gr