Τα τμήματα που καταργούνται είναι τελικώς 129, εκ των οποίων 26 θα έχουν μεταβατική λειτουργία έως το 2018, δηλαδή μέχρι να αποφοιτήσουν οι φοιτητές που εισήχθησαν από τις περυσινές πανελλαδικές εξετάσεις. Μετά, θα κλείσουν. Το μεγαλύτερο «ψαλίδι» μπαίνει στα ΤΕΙ, καθώς από τα ιδρυθέντα 245 τμήματα θα παραμείνουν τα 147. Στα πανεπιστήμια από τα 289 τμήματα θα παραμείνουν τα 258.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας, άμεσα θα προωθηθούν προς έκδοση τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα, ενώ μέσα στον Απρίλιο αναμένεται να ανακοινωθεί ο αριθμός των εισακτέων για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά (2013-2014).
Όπως εκτιμάται, από τις συγχωνεύσεις των τμημάτων θα προκύψει μείωση κατά 4% των εισακτέων, εκτινάσσοντας τις βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ειδικά σε ό, τι αφορά στη γενική σειρά όπου κατευθύνεται ο μεγαλύτερος όγκος των υποψηφίων ημερησίων Ενιαίων Λυκείων, εκτιμάται ότι θα διατεθούν 46.675 θέσεις. Πέρυσι, είχαν εισαχθεί στη γενική σειρά 51.485 υποψήφιοι με αποτέλεσμα να χάνονται 1.810 θέσεις.
Ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος χαρακτήρισε το νέο Ακαδημαϊκό Χάρτη ως ένα αποφασιστικό βήμα διόρθωσης των παθογενειών με στόχο την αναβάθμιση της δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Παράλληλα, τόνισε ότι ο Χάρτης λογοδοτεί σε επιστημονικά και αναπτυξιακά κριτήρια, απαντά στις προσδοκίες της νέας γενιάς για πτυχία με αντίκρισμα και έχει σημαντικό δημοσιονομικό όφελος για τη χώρα, σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης.