Μερικές φορές, όταν έχει περάσει η μπογιά σου, καλύτερα να μη βγαίνεις στο μπαλκόνι

Ο Πέτρος Γαρουφαλιάς πρωτοεκλέχτηκε βουλευτής το 1932 σε ηλικία 31 ετών, με το Αγροτικό Κόμμα. Διετέλεσε επίσης βουλευτής του κόμματος των Φιλελευθέρων, του μεταπολεμικού Δημοκρατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος του Γ. Παπανδρέου και μετά της Ένωσης Κέντρου. Υπήρξε η αφορμή για τη σύγκρουση βασιλιά Κωνσταντίνου-Παπανδρέου που πυροδότησε τα Ιουλιανά του 1965, καθώς ο άναξ αρνήθηκε να υπογράψει το διάταγμα της αντικατάστασης του Γαρουφαλιά ως υπ-ουργού Εθνικής Αμύνης, πράγμα που οδήγησε στην παραίτηση Παπανδρέου και στο γαϊτανάκι των κυβερνήσεων της αποστασίας μέχρι την «εθνοσωτήριο επανάσταση» των Συνταγματαρχών στις 21 Απρίλη 1967.
 
Μετά το πέρας της δικτατορίας, ίδρυσε την Εθνική Δημοκρατική Ένωση, που φιλοδοξούσε να εκφράσει την «εθνικόφρονα παράταξη» ασκώντας κριτική στον Κωνσταντίνο Καραμανλή διότι «διήρεσε τους εθνικόφρονες εις αντιστασιακούς και χουντικούς». 
 
Στο τελευταίο κρίσιμο επεισόδιο της πολιτικής του καριέρας, στις εκλογές της 17 Νοέμβρη 1974, ο Γαρουφαλιάς έμελλε να πληρώσει τη συσσωρευμένη οργή του λαού απέναντι στο πρόσωπό του με έναν τρόπο που θυμίζει τις καρναβαλικές τελετές αντιστροφής που κρατούν μια μέρα και λειτουργούν ως βαλβίδες αποσυμπίεσης για έναν ολόκληρο χρόνο. Η κεντρική προεκλογική του ομιλία στη συμβολή Πανεπιστημίου και Εμμανουήλ Μπενάκη (11 Νοέμβρη 1974) περιγράφεται ως εξής από τις εφημερίδες της εποχής:
 
«Αν όσοι υπεδέχθησαν με ανοικτές παλάμες τον αρχηγό της ΕΔΕ κ. Πέτρο Γαρουφαλιά, στη χθεσινή ομιλία του προς τον αθηναϊκό λαό, τον ψήφιζαν κι’ όλας, τότε ασφαλώς το κόμμα της Άκρας Δεξιάς θα προκαλούσε τη μεγάλη έκπληξη των εκλογών…» (Τα Νέα).
 
«Μία ώρα περίπου πριν εμφανιστεί στο μπαλκόνι ο Πέτρος, ο “αρχηγός”, πυκνά πλήθη κατάκλυζαν την Πανεπιστημίου, ενώ η περιοχή εδονείτο από το σύνθημα – βασικό αίτημα των “οπαδών” του κόμματος “Όχι τζατζίκι στο σουβλάκι!” […] Το τι είπε είναι αδύνατον να γραφεί, γιατί κανείς δεν τον άκουσε, αφού δεκάδες χιλιάδες στόματα φώναζαν συνεχώς και ρυθμικά: “Πέτρο σταμάτα, έρχεται ντομάτα”…» (Ριζοσπάστης).
 
«Ο κόσμος το γλέντησε – κυριολεκτικά – με την ψυχή του…» (Τα Νέα).
 
«Ο αρχηγός τελείωσε την ομιλία του ανάμεσα από χιλιάδες υψωμένα χέρια με τη φράση “Πάρε ψήφο”»… (Το Βήμα).
 
Τα καταγεγραμμένα συνθήματα ήταν εξευτελιστικά για τον 73χρονο βετεράνο πολιτικό: «Πέτρο κουνήσου, τρώνε το πουλί σου», «Θάλασσα στα Τρίκαλα», «Ψήφος στα 80», «Πιο φτηνές τυρόπιτες», «Γάλα με ανθρακικό», «Πιο φαρδιά πουκάμισα» κ.ά.
 
Την Κυριακή των εκλογών, η ΕΔΕ του Γαρουφαλιά συγκέντρωσε 52.768 ψήφους, ήτοι το 1,08% των εγκύρων ψηφοδελτίων. Έτσι, έγινε ένας ακόμη από τους αποκαθηλωμένους πολιτικούς που θα έδιναν τη θέση τους σε νεότερα, λιγότερο φθαρμένα πρόσωπα…