Το πράσινο φως στο πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου έδωσαν σήμερα από το Δουβλίνο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης με τον επικεφαλής του Eurogroup να ανακοινώνει ότι ανοίγει ο δρόμος για την προώθηση της συμφωνίας στα εθνικά κοινοβούλια. 

Το Eurogroup καλωσορίζει τη συμφωνία της κυπριακής κυβέρνησης με την τρόικα για τις προϋποθέσεις πολιτικής που θα χαρακτηρίζουν το πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών στο Δουβλίνο.

Πρόσθεσε ότι η συμφωνία είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις παραμέτρους και βασικούς στόχους που έθεσε το Eurogroup στις 25 Μαρτίου. 

Ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι η χρηματοδότηση του προγράμματος είναι στα 10 δισ. ευρώ με τα 9 δισ. ευρώ να προέρχονται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και 1 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

Μέσα Μαΐου η εκταμίευση της πρώτης δόσης

Όπως αναφέρεται στο σχετικό ανακοινωθέν, το Eurogroup αναμένει πως το εκτελεστικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) θα εγκρίνει την πρόταση για την οικονομική βοήθεια στην Κύπρο μέχρι τις 24 Απριλίου 2013.


Η εκταμίευση της πρώτης δόσης προγραμματίζεται, ως εκ τούτου, για τα μέσα Μαΐου.

«Το Eurogroup χαιρετίζει τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της Κύπρου και της τρόικας αναφορικά με τους όρους του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής. Η συμφωνία ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις παραμέτρους και τους βασικούς στόχους που τέθηκαν από το Eurogroup στις 25 Μαρτίου», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ο δε Όλι Ρεν «βλέπει» αβεβαιότητα σχετικά με τη μελλοντική κυπριακή ανάπτυξη, και δηλώνει ότι «η ανάπτυξη της Κύπρου εξαρτάται από την εφαρμογή του προγράμματος, και άλλους παράγοντες».

Εν τω μεταξύ, η πώληση χρυσού από την κεντρική τράπεζα της Κύπρου θα βοηθήσει στην κάλυψη πιθανών ζημιών του ELA, δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι. « Η κεντρική τράπεζα της Κύπρου θα αποφασίσει για τις πωλήσεις χρυσού», συμπληρωσε

Reuters: Ποιος και πόσα θα δώσει για τη διάσωση της Κύπρου

Το ποσό που χρειάζεται η Κύπρος για να καλύψει τις ανάγκες της για τα επόμενα τρία χρόνια, τον τρόπο που θα αποκτηθούν αυτά αλλά το πώς θα δαπανηθούν, παρουσιάζει αναλυτικά δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Ποιες είναι οι συνολικές οικονομικές ανάγκες της Κύπρου:

Οι συνολικές οικονομικές ανάγκες της Κύπρου υπολογίζονται στα 23 δισ. ευρώ για το διάστημα από το δεύτερο τετράμηνο του 2013 μέχρι το πρώτο τετράμηνο του 2016.

Από αυτό το ποσό

Το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης θα παράσχει 9 δισ. ευρώ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παράσχει 1 δισ. ευρώ.

Η Κύπρος θα πρέπει να βρει 13 δισ. ευρώ.

Πού θα πάνε τα 10 δισ. από τους διεθνείς δανειστές

Τα 2,5 δισ. ευρώ θα δαπανηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση του εναπομείναντος τραπεζικού τομέα μετά το κλείσιμο της Λαϊκής και την αναδιάρθρωση της Τράπεζας Κύπρου. Η ανακεφαλαιοποίηση θα χρηματοδοτηθεί το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης μέσω ομολόγων του χωρίς τη διάθεση ρευστού στην αγορά.

4,1 δισ. ευρώ θα δαπανηθούν για την κάλυψη ώριμου κρατικού χρέους (εξόφληση κρατικών ομολόγων που πλησιάζουν στη λήξη τους)

3,4 δισ. ευρώ θα καλύψουν τις δημοσιονομικές ανάγκες της κυβέρνησης τα επόμενα τρία χρόνια.

Πώς θα βρει το δικό της μερίδιο η Κύπρος:

Με τη διάλυση της Λαϊκής Τράπεζας, τις απώλειες που επιβάλλονται στους μικροκατόχους ομολόγων και στους καταθέτες, με τη παροχή μετοχών σε όσους υπέστησαν κούρεμα στις μή εγγυημένες καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου – μέχρι 10 δισ. ευρώ

Με αύξηση στη φορολόγηση επιχειρήσεων κατά 2,5 μονάδες (από 10% στο 12,5%) και διπλασιασμό του φόρου επί κεφαλαιακών κερδών στο 30% – μέχρι 600 εκατ. ευρώ

Με πωλήσεις αποθεμάτων χρυσού – περίπου 400 εκατ. ευρώ, κάτι που μέχρι στιγμής διαψεύδεται.

Με μετακύληση χρέους διακρατούμενου από εγχώριους επενδυτές – μέχρι 1δισ.

Με ιδιωτικοποιήσεις ύψους περίπου 1,4 δισ. ευρώ

Με τις ρωσικές διευκολύνσεις στο ήδη συναφθέν δάνειο των 2,5 δισ ευρώ (μείωση επιτοκίου, επιμήκυνση 2,5 δισ. ευρώ) μέχρι 100 εκατ. ευρώ.
Χ. Γεωργιάδης: Ισχυρό σταθεροποιητικό μήνυμα η απόφαση του Eurogroup
 
Για «σημαντική εξέλιξη» για την Κύπρο και «ισχυρό σταθεροποιητικό μήνυμα» έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης.
 
«Η σημερινή απόφαση του Eurogroup αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη για την Κύπρο. Η πολιτική επικύρωση του προγράμματος, χωρίς καμιά διαφοροποίηση ή πρόσθετη απαίτηση, στέλνει ένα ισχυρό σταθεροποιητικό μήνυμα, αλλά και ένα μήνυμα αναγνώρισης για τις προσπάθειες της Κύπρου και των συμπολιτών μας.Προσβλέπουμε στην επικύρωση από τα κράτη μέλη, ώστε να ακολουθήσει η εκταμίευση της πρώτης δόσης μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.
 
Παραμένουμε δεσμευμένοι να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη. Προς αυτή την κατεύθυνση, η εκπεφρασμένη πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τεχνική και οικονομική στήριξη, όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ζητήσει, μας αφήνει ικανοποιημένους».
Παραιτήθηκαν δύο μέλη του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου
 
Τις παραιτήσεις τους, υπέβαλαν αιφνιδίως, με επιστολή προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας, οι κκ. Χάρης Αχνιώτης και Ανδρέας Μάτσης, όπως μετέδωσε το ραδιόφωνο του ΡΙΚ.
 
Ως κυριότερος λόγος για την παραίτησή τους προβάλλεται ο διαχρονικός προβληματισμός για τον διακοσμητικό και όχι τον ουσιαστικό -όπως υποστηρίζουν- ρόλο που διαδραματίζει το επταμελές διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας.
 
Προ μερικών μηνών, είχε παραιτηθεί και άλλο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας και, δεδομένου ότι ο παυθείς υποδιοικητής Σπύρος Σταυρινάκης δεν μπορεί να ασκήσει πλέον τα καθήκοντά του, παραμένουν ουσιαστικά, μόνο τρία μέλη στο συμβούλιο.