Επίσης, ελεύθερος με εγγύηση 20.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα αφέθηκε και ο πρώην γραμματέας της ΓΕΝΟΠ Ευαγ. Μπουζούλας, ενώ νέα προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί ζήτησε και πήρε ο ταμίας της ΓΕΝΟΠ Κων/νος Κατσαρός.

Και οι δύο απολογούνταν στον ανακριτή από το πρωί της Παρασκευής για το κακούργημα της συνέργειας και ηθικής αυτουργίας σε απιστία σε βάρος της ΔΕΗ, καθώς και το αδίκημα της απάτης

Ειδικότερα, ο Νίκος Φωτόπουλος κατηγορείται ότι τέλεσε αδίκημα απιστίας σε βαθμό κακουργήματος, καθώς φέρεται να ζημίωσε την ΔΕΗ μέσω εικονικών τιμολογίων και υπερτιμολογήσεων προκειμένου να διεξαγει ταξίδια και συνέδρια.

Στο υπόμνημά του ανέφερε πως «δεν εξαπατήσαμε τη ΔΕΗ καθώς αποδεκτά και νόμιμα ήταν όχι μόνο τα εκπαιδευτικά ταξίδια αλλά και κάθε άλλο ταξίδι που θα προωθούσε την ανάπτυξη των σχέσεων των μελών της ομοσπονδίας μας με συναδέλφους άλλων χωρών. Όλα τα ταξίδια έγιναν για εκπαιδευτικούς και συνδικαλιστικούς σκοπούς. Οι παροχές προς την ομοσπονδίας ήταν απολύτως νόμιμες ως προβλεπόμενες από τις Εθνικες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και με τη σύμφωνη γνώμη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας».

Για τα ίδια αδικήματα, κατηγορούνται πέραν των συνδικαλιστών και το 15μελές ΔΣ της εταιρείας (περίοδος 2008-10), ενώ ήδη ως συνεργοί απολογήθηκαν οι Π. Αθανασόπουλος και Αρθούρος Ζερβος, πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι της ΔΕΗ, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση 30.000 ευρώ έκαστος.

Η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε το 2011 μετά από πόρισμα του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή, κι αφού είχε προηγηθεί εντολή της τότε υπουργού Τίνας Μπιρμπίλη. Στο πόρισμά του ο κ.Ρακιντζής μεταξύ άλλων ανέφερε πως δεν επιτρέπεται από το νόμο χρηματοδότηση δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών σωματείων.