Κατά την ομιλία του, που ήταν αφιερωμένη στην αντιτρομοκρατική στρατηγική των Ηνωμένων Πολιτειών, ανακοίνωσε ότι η χρήση των drones θα εξακολουθήσει να γίνεται όταν υπάρχει «άμεση» απειλή κατά των Αμερικανών αλλά μόνον εάν δεν είναι εφικτή η σύλληψη του υπόπτου.

“Η προσφυγή στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα τελεί υπό αυστηρούς περιορισμούς. Οι ΗΠΑ δεν χρησιμοποιούν τέτοια πλήγματα , εάν έχουμε τη δυνατότητα να συλλάβουμε τους τρομοκράτες, προτεραιότητά μας είναι πάντοτε η σύλληψη, η ανάκριση και η προσαγωγή τους ενώπιον της δικαιοσύνης”, είπε ο Ομπάμα και τόνισε ότι πάντοτε “θα πρέπει να υπάρχει η σχεδόν απόλυτη βεβαιότητα ότι κανείς πολίτης δεν θα σκοτωθεί ή τραυματισθεί”.
 
“Δεν μπορούμε να προσφεύγουμε στη στρατιωτική βία παντού όπου ριζώνει μία εξτρεμιστική ιδεολογία. Και απουσία μίας στρατηγικής που θα περιόριζε τον εξτρεμισμό στην πηγή του, ένας αέναος πόλεμος, μέσω των μην επανδρωμένων αεροσκαφών, με κομάντος ή στρατιωτικές επεμβάσεις, θα ήταν εξαρχής χαμένος”, υποστήριξε ο αμερικανός πρόεδρος.
 
Λουκέτο στο Γκουαντάναμο;
 
Στην ίδια ομιλία ο Ομπάμα ανακοίνωσε μέτρα για το κλείσιμο των φυλακών του Γκουαντάναμο και ειδικότερα ότι ήρε το μορατόριο για τη μεταφορά κρατουμένων από το κέντρο κράτησης της αμερικανικής βάσης στην Υεμένη, που απορρέει από νόμο του 2010 σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται κάθε μεταφορά κρατουμένου από το Γκουαντάναμο στο αμερικανικό έδαφος ενώ η επιστροφή στη χώρα καταγωγής υπόκειται σε αυστηρούς όρους.
 
Την ώρα που οι 103 από τους 166 κρατουμένους που παραμένουν στο Γκουαντάναμο βρίσκονται σε απεργία πείνας, ο αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε την πρόθεσή του να κλείσει το κέντρο κράτησης, κάτι το οποίο αποτελούσε προεκλογική δέσμευση από την πρώτη θητεία και προειδοποίησε ότι οι φάκελοι των κρατουμένων θα εξετασθούν ένας προς έναν.
 
Ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι θα ορίσει νέο ειδικό απεσταλμένο ο οποίος θα επιβλέπει την μεταφορά των κρατουμένων και κάλεσε το Πεντάγωνο να ορίσει τοποθεσία επί του αμερικανικού εδάφους όπου θα διεξαχθούν οι έκτακτες στρατιωτικές δίκες των κρατουμένων που θα παραμείνουν κατηγορούμενοι.
 
Ζήτησε επίσης τη βοήθεια του Κογκρέσου – το οποίο έχει προβάλει ενστάσεις- για το κλείσιμο του Γκουαντάναμο, αναγνωρίζοντας ότι τα πολιτικά θέματα που ανακύπτουν είναι δύσκολα.