Το πρωί του Σαββάτου σημειώθηκαν νέες συγκρούσεις, όταν ομάδες πολιτών επιχείρησαν να προσεγγίσουν την αποκλεισμένη, από τις δυνάμεις ασφαλείας, πλατεία στο Ταξίμ. 

Hashtag στο Twitter #occupygezi #direngeziparki #occupytaksim
 
Με το σύνθημα «ενωμένοι κατά του φασισμού» και συνθήματα κατά του Ερντογάν, οι διαδηλωτές ζητούσαν την παραίτηση της κυβέρνησης. Κάποιοι πέταξαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών, που απάντησαν με δακρυγόνα και ρίψεις νερού. Νωρίτερα το Σάββατο διαδηλωτές συγκρούστηκαν με αστυνομικούς στη συνοικία Μπεσίκτας. Η εφημερίδα Χουρριέτ αναφέρει ότι από την Παρασκευή ως το απόγευμα του Σαββάτου είχαν συλληφθεί 168 άτομα, ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματίες.

Το χρονικό

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Παρασκευή στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και άλλων πόλεων της Τουρκίας, διαμαρτυρόμενοι για την κατάχρηση της εξουσίας από τις αστυνομικές αρχές. Αφορμή για τις διαδηλώσεις στάθηκε η βίαιη εκδίωξη από πάρκο της Κωνσταντινούπολης διαδηλωτών, οι οποίοι για τέταρτη συνεχή ημέρα παρέμεναν στο χώρο διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο ανέγερσης ενός εμπορικού κέντρου και πολυκατοικιών στην περιοχή.

Χιλιάδες κάτοικοι πέρασαν τη νύχτα στο δρόμο, μετά τη βίαιη καταστολή μιας συγκέντρωσης διαμαρτυρίας κατά ενός οικιστικού σχεδίου η οποία μετατράπηκε σε διαμαρτυρία κατά της κυβέρνησης.
 
Σε αρκετές συνοικίες του κέντρου, πολλές ομάδες διαδηλωτών περιφέρονταν μέχρι να ξημερώσει χτυπώντας ρυθμικά κατσαρόλες για να διαμαρτυρηθούν κατά της πολιτικής της κυβέρνησης Ερντογάν. Οι διαδηλωτές ενθαρρύνονταν συχνά από κατοίκους που είχαν βγει στα μπαλκόνια και στα παράθυρα για να διαμαρτυρηθούν μαζί τους.
 
Στο επίκεντρο των συγκρούσεων, η πλατεία Ταξίμ, η οποία δεν καλύπτεται σήμερα από το πυκνό σύννεφο των δακρυγόνων που ρίχθηκαν χθες και τη νύχτα.
 
Αστυνομικοί των μονάδων καταστολής, με ασπίδες στα χέρια και θωρακισμένα οχήματα εξοπλισμένα με αντλίες νερού, έχουν λάβει θέση σε διάφορα σημεία της πλατείας, η οποία δόθηκε ξανά στην κυκλοφορία παρά την έντονη οσμή από τα δακρυγόνα.
 
Στους γύρω δρόμους όπου είναι εμφανή τα σημάδια των συγκρούσεων, τα καταστήματα άνοιξαν ξανά. Ομάδες νέων με καλυμμένα τα πρόσωπα με μαντήλια έχουν καταλάβει οδικούς άξονες που οδηγούν στην πλατεία.

Παρέμβαση του προέδρου Γκιουλ για “επίδειξη Ωριμότητας” από την κυβέρνηση. Νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου η αστυνομία άρχισε να αποσύρεται από την Ταξίμ. Νωρίτερα, εκ μέρους της αντιπολίτευσης, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος είχε ανακοινώσει ότι στις 16:00 τοπική ώρα θα περπατήσει την διαδρομή Μπεσικτάς- Ταξίμ, σε υποστήριξη των διαδηλωτών μαζί με όλους τους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος. Παρέμβαση Τσόμσκυ.