Της Βασιλικής Σιούτη
Την έντονη ενόχληση του Αντώνη Σαμαρά και την οργή του «δεξιού» χεριού του και γραμματέα της κυβέρνησης, Τάκη Μπαλτάκου έχει προκαλέσει η στάση του υπουργού Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη, σχετικά με τον αντιρατσιστικό νόμο αλλά και γενικότερα η άρνηση του να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του Μεγάρου Μαξίμου. Ο υπουργός Δικαιοσύνης αντιμετωπίζεται πλέον ως «εσωτερικός εχθρός» από το επιτελείο του πρωθυπουργού, που αναζητεί τρόπους πολιτικής εξουδετέρωσής του.
Οι περισσότεροι συνεργάτες του Α. Σαμαρά, δεν το κρύβουν καν στις συνομιλίες τους, πως ο υπουργός Δικαιοσύνης εμποδίζει την υλοποίηση της (δεξιάς) ατζέντας τους σε μία σειρά από θέματα, εκτός μνημονίου, τα οποία κατά τη γνώμη τους θα ανέκοπταν τη διαρροή ψηφοφόρων της Ν.Δ προς τη Χρυσή Αυγή. Μετανάστες, ιθαγένεια, ανθρώπινα δικαιώματα, είναι μερικά από τα θέματα που ο Α. Ρουπακιώτης έχει αντίθετη άποψη από αυτή του Α.Σαμαρά. Το επιτελείο του τελευταίου όμως, έχει αποφασίσει να προωθήσει την ατζέντα αυτή, κάτι που , ωστόσο, δε μπορεί να συμβεί -όπως λένε- όσο παραμένει στο υπουργείο Δικαιοσύνης ο Α. Ρουπακιώτης.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, με την τροπή που έχει πάρει η υπόθεση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, έχει περιέλθει σε ακόμα πιο δύσκολη θέση. Τις επόμενες μέρες, όταν οι προτάσεις για την αντιμετώπιση του ρατσισμού των κομμάτων θα έρθουν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, εκείνος θα πρέπει να τοποθετηθεί. Και θα βρεθεί ως υπουργός να υποστηρίζει ένα νομοσχέδιο που ο πρωθυπουργός δεν θέλει, και να κατακεραυνώνει την πρόταση της Ν.Δ και του πρωθυπουργού, με την οποία είναι σε πλήρη διαφωνία.
Το θέμα του ρατσισμού, όμως, δεν είναι η πρώτη φορά που τους φέρνει σε σύγκρουση, καθώς υπήρξε και «πρελούδιο», το οποίο λίγοι γνωρίζουν.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε συγκρουστεί με τον γραμματέα της κυβέρνησης κι έμπιστο του πρωθυπουργού, πριν από λίγους μήνες, όταν του ζήτησε να περάσει μία διάταξη στο νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά, που προετοίμαζε εκείνη την περίοδο. Ήταν τότε που η Ν.Δ δήλωνε ότι «θα πάρει μέτρα για τη λαθρομετανάστευση». Ο κ. Μπαλτάκος λοιπόν, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, του έστειλε μία πρόταση για να τη συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο αυτό, η οποία έλεγε ότι «εάν ένας μετανάστης χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα εισέλθει στα όρια της ελληνικής επικράτειας και διαπράξει αδίκημα, θα τιμωρείται με την ποινή που ορίζεται για τους έλληνες πολίτες και μισή παραπάνω». Εάν δηλαδή ένας μετανάστης διέπραττε μία κλοπή για την οποία η ποινή σε έναν έλληνα πολίτη θα ήταν 10 μήνες, για τον μετανάστη χωρίς έγγραφα θα ήταν 15 μήνες. Όταν ο Α. Ρουπακιώτης διάβασε τη διάταξη που του ζητούσαν από το Μέγαρο Μαξίμου να περάσει, δήλωσε ότι κάτι τέτοιο ούτε που το συζητάει, καθώς το θεωρεί «παράνομο, αντισυνταγματικό και αντίθετο με κάθε έννοια δικαίου».
Στο Μαξίμου προκλήθηκε πάλι ταραχή, αλλά αναγκάστηκαν να το πάρουν πίσω. Στον Τ. Μπαλτάκο έχει ανατεθεί καιρό τώρα, ο ρόλος του «επιθεωρητή» του υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος θεωρήθηκε εξαρχής «πολύ αριστερός» για τα δικά τους κριτήρια, ώστε να τον αφήσουν «ανεξέλεγκτο».
Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, ο Α. Ρουπακιώτης θεωρείται το μεγαλύτερο πρόβλημα της κυβέρνησης (σχετικά με τη σύνθεσή της) καθώς είναι ο μόνος υπουργός που εξακολουθεί να τα στυλώνει, εμποδίζοντας την υλοποίηση πολιτικών της κυβέρνησης, και ειδικά ότι σχετίζεται με την ιδεολογικοπολιτική ατζέντα της Ν.Δ, προκαλώντας μεγάλο εκνευρισμό.
Κυβερνητικός αξιωματούχος παραδέχεται ότι το μόνο που έχει διασώσει τον υπουργό Δικαιοσύνης στη θέση του είναι το βέτο που έβαζε μέχρι σήμερα ο Φ. Κουβέλης, στον οποίο ο Α.Σαμαράς έχει πει πολλές φορές –με λιγότερο ή περισσότερο διακριτικό τρόπο- ότι δεν τον θέλει στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Σε σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου πριν από μερικές μέρες, ειπώθηκε ξεκάθαρα ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης τους κάνει ζημιά. «Έχουμε διαρροές προς την Χρυσή Αυγή. Πρέπει να συσπειρώσουμε τους δεξιούς ψηφοφόρους. Δεν μπορεί να τα κάνουμε αυτά χωρίς να δώσουμε κάποιο δείγμα πολιτικής βούλησης, αλλά όσες φορές επιχειρήσαμε να περάσουμε σχετικές διατάξεις ο Α. Ρουπακιώτης στέκεται εμπόδιο» ανέφερε ένας από τους συμμετέχοντες.
Παράπονα για τον Α. Ρουπακιώτη έχει κάνει στον Α. Σαμαρά πολλές φορές και ο Ν.Δένδιας . Ο κατάλογος των παραπόνων του υπουργού Δημόσιας Τάξης είναι μακρύς. Ένα από αυτά αφορούσε την άρνηση του να περάσει το νόμο που είχε έτοιμο (των Καμίνη-Αλιβιζάτου) για τον περιορισμό των μικρών διαδηλώσεων. «Εγώ δεν υπογράφω τέτοια διάταξη» είπε τότε ο κ. Ρουπακιώτης . «Τους τα πήραμε όλα. Τα μνημόνια σάρωσαν τα πάντα; Να τους απαγορεύσουμε τώρα κι αυτό;» έλεγε, ανεβάζοντας ακόμα μια φορά την πίεση του υπουργού Δημόσιας Τάξης, ο οποίος αυτές τις μέρες ξαναφέρνει την πρόταση σε άλλο νομοσχέδιο, ώστε να μη χρειάζεται η συγκατάθεση του υπουργού Δικαιοσύνης.
Εκτός από το αντιρατσιστικό, την πρόταση της 1 και ½ ποινής παραπάνω για τους μετανάστες χωρίς έγγραφα και την απαγόρευση των μικρών πορειών, υπήρχαν και υπάρχουν πολλές διαφωνίες ακόμα:
Ο Ν. Δένδιας, για παράδειγμα, είχε γίνει έξαλλος με τον Α.Ρουπακιώτη όταν τον άκουσε να δηλώνει ότι «Ανατρίχιασε και απογοητεύτηκε όταν είδε τις φωτογραφίες των συλληφθέντων στο Βελβεντό Κοζάνης με πρησμένα μάτια και χείλη».
Ο υπουργός Δημόσιας τάξης είχε ζητήσει επίσης στον υπουργό Δικαιοσύνης να « χαλαρώσει τη νομοθεσία για να διευκολύνει το έργο των αστυνομικών, ώστε οι διωκτικές αρχές να λειτουργήσουν αποτελεσματικότερα». Ζητούσε δηλαδή η δικαιοσύνη να δέχεται ως ικανοποιητικά τα αποδεικτικά στοιχεία που της παρουσιάζει η αστυνομία. Ο υπουργός Δικαιοσύνης βρήκε εξαιρετικά επικίνδυνο να καταδικάζονται άνθρωποι χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, παρά μόνο από μαρτυρίες αστυνομικών και μίλησε για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκνευρίζοντας και πάλι το Ν.Δένδια. Ο Α.Ρουπακιώτης του είχε αρνηθεί επίσης να μπορεί η αστυνομία να συλλαμβάνει όποιον (απλώς και μόνο) φοράει κουκούλα.
Υπάρχει κυβερνητικό στέλεχος πάντως, που έχει μιλήσει ακόμα και για συνένωση των υπουργείων Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης υπό το Ν.Δένδια, κάτι τέτοιο όμως θα προκαλούσε έντονες αντιδράσεις –ειδικά στη Δικαιοσύνη.
Σε κάθε περίπτωση τα πράγματα για τον Α. Ρουπακιώτη είναι δύσκολα. Το αντιρατσιστικό έχει πολλές ιδεολογικοπολιτικές προεκτάσεις και δε θα κλείσει εύκολα. Ούτε χωρίς θύματα.