Χιλιάδες άνθρωποι επέστρεψαν ξανά χθες το βράδυ στην πλατεία Ταξίμ για να διαδηλώσουν κατά του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζητώντας την αποχώρησή του. Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν επίσης στην 'Αγκυρα. 

Η τουρκική αστυνομία χρησιμοποίησε αντλίες νερού και δακρυγόνα για να διαλύσει τους εκατοντάδες διαδηλωτές που επιχείρησαν να κατευθυνθούν προς τα γραφεία του τούρκου πρωθυπουργού στις δύο πόλεις.

Συγκρούσεις ξέσπασαν επίσης στην πόλη Χατάι, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, όπου ένας νέος 22 ετών τραυματίσθηκε κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με τις δυνάμεις ασφαλείας και υπέκυψε αργότερα στα τραύματά του.

Νωρίς σήμερα το πρωί, τουλάχιστον 25 άνθρωποι συνελήφθησαν στη Σμύρνη με την κατηγορία της διάδοσης “ψεύτικων και δυσφημιστικών πληροφοριών” μέσω του Twitter, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Σύμφωνα με τον Αλί Ενγκιν, τοπικό στέλεχος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), οι συλληφθέντες κρατούνται διότι “κάλεσαν σε διαδήλωση”.

Παράλληλα, συνεχίζεται η απεργία των δημοσίων υπαλλήλων σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους διαδηλωτές. Με τη συνομοσπονδία των συνδικάτων του δημοσίου τομέα KESK που κήρυξε από χθες διήμερη απεργία, ενώνεται σήμερα η συνομοσπονδία των εργατών συνδικάτων DISK με 420.000 μέλη.

Πάντως, σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, ο οποίος χθες ζήτησε χθες δημόσια συγνώμη και κάλεσε του διαδηλωτές να επιστρέψουν στα σπίτια τους, αναμένεται να συναντηθεί με ομάδα ακτιβιστών για το πάρκο Γκεζί.