Τη διαφωνία της με πολλούς ισχυρισμούς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην έκθεσή του για την Ελλάδα εξέφρασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Το ΔΝΤ εκτιμά, μεταξύ άλλων, πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 2012, έπρεπε να είχε γίνει ήδη από το 2010, αλλά «εμείς διαφωνούμε θεμελιωδώς» με αυτή τη θέση, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Σάιμον Ο'Κόνορ. Όπως εξήγησε, αν γινόταν κάτι τέτοιο, θα κινδύνευε με αποσταθεροποίηση το σύνολο της Ευρωζώνης.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν χαρακτήρισε επίσης λανθασμένο και αβάσιμο τον ισχυρισμό του ΔΝΤ ότι η Ε.Ε. δεν συνέβαλε στις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον Σάιμον Ο' Κόνορ η Κομισιόν διαφωνεί κάθετα με την πρόταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι το δημόσιο χρέος έπρεπε να αναδιαρθρωθεί πολύ νωρίτερα και δη το 2010.
Ο Σάιμον Ο' Κόνορ αναφέρει ότι μια τέτοια πρόταση θα ήταν καταστροφική και συνιστά άγνοια της φύσης των ευρωπαϊκών οικονομιών, οι οποίες είναι διασυνδεδεμένες μεταξύ τους.
«Μία αναδιάρθρωση το 2010 του ιδιωτικού χρέους θα είχε σοβαρές πιθανότητες να προκαλέσει φαινόμενο ντόμινο», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του κ. Ρεν ο οποίος διαφώνησε και με το δεύτερο εύρημα της έκθεσης που αναφέρει ότι η Ευρώπη δεν σχεδίασε για την Ελλάδα επαρκώς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την ανάπτυξη.
Οπως είπε ο εκπρόσωπος αυτό δεν ισχύει, σημείωσε δε ότι: «καταφέραμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ», καθώς και ότι: «οι εταίροι ανανέωσαν την δέσμευσή τους προς την Ελλάδα μόλις το Δεκέμβριο του 2012».
Η Κομισιόν διασκεδάζει τις εντυπώσεις σε σχέση με τις διαφορές στις εκτιμήσεις για τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη, μεταξύ της δικής της έκθεσης και της έκθεσης του ΔΝΤ και επιφυλάσσεται να βγάλει κι αυτή με τη σειρά της μια έκθεση που θα περιγράφει τις σχέσεις της με το ΔΝΤ και τους άλλους διεθνείς εταίρους.