Αυτή την ώρα οι επικεφαλής της τρόικας έχουν νέα συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ αργότερα αναμένεται να επισκεφθούν και το υπουργείο Εσωτερικών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, που επικαλείται το ΑΜΠΕ :

*Έχουν προταθεί στην τρόικα 22 ισοδύναμα διαρθρωτικά μέτρα για να κλείσει η «τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ, ύψους 1,2 δισ. ευρώ το 2013- 2014, «αλλά θέλουν χρόνο για να εφαρμοστούν». Εφέτος, θα εφαρμοστεί το claw back (αυτόματη περικοπή υπερβάσεων στις δαπάνες για διαγνωστικά κέντρα και κλινικές). Τα μέτρα αυτά «θα έχουν μικρό οικονομικό και κοινωνικό κόστος».

*Προτείνονται ισοδύναμα μέτρα για την «τρύπα» στον ΟΑΕΕ, καθώς η επιβολή εισφοράς 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων «είναι ό,τι χειρότερο». Δεν θα υπάρξει μείωση στις συντάξεις των συνταξιούχων του πρώην ΤΕΒΕ.

*Τη Δευτέρα κατατίθεται νομοσχέδιο «σκούπα» με όλα τα προαπαιτούμενα που ζητεί η τρόικα.

*Το νομοσχέδιο για τον νέο ενιαίο φόρο στα ακίνητα θα κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος Σεπτεμβρίου. Ο φόρος αυτός θα εισπράττεται από τις Εφορίες και όχι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ΔΕΗ+2,16% όπως αρχικά ζητούσε η τρόικα.                                        

Μια κάποια μικρή πρόοδος, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», φέρεται να σημειώθηκε, μετά τα μεσάνυχτα, στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με την τρόικα σε βαθμό που έκανε υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας να ισχυρίζονται ότι δεν αποκλείεται να λυθεί το πρόβλημα της καταβολής της δόσης πριν από το Eurogroup. Eντούτοις, η Κυριακή έχει οριστεί ως ημέρα λήξης των διαπραγματεύσεων και έτσι τα περιθώρια για προσαρμογές είναι ιδιαιτέρως ασφυκτικά.

 
Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών επισήμανε ότι «η δόση θα είναι τέτοια που θα ικανοποιεί τις ανάγκες μας», διαψεύδοντας δημοσιεύματα για «τρίμηνο κενό στη χρηματοδότηση» προς τη χώρα. Κι έκανε λόγο για πρόοδο στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών και για μεγάλη μείωση του δημοσιονομικού κενού της διετίας 2013- 2014, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν νομίζω ότι το Δημόσιο θα είναι εμπόδιο», ακόμη και εάν δεν έχει υπάρξει πλήρης συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Πάντως, αποδέχθηκε ότι στο συγκεκριμένο θέμα «η Ελλάδα είναι εκτεθειμένη» έναντι των δανειστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ελευθεροτυπίας», οι δύο πλευρές φέρονται να έχουν βρει λύση στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του ενός δις για το 2013 και του, επίσης, ενός δις για το 2014. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι την Κυριακή θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί οι λεπτομέρειες της εφαρμογής του ενιαίου φόρου ακινήτων για το 2014 που αναμένεται να κατατεθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και αφού έχουν παραληφθεί και αξιολογηθεί όλα τα Ε9. Θα πρέπει, επίσης, να έχει συμφωνηθεί τρόπος κάλυψης του ελλείμματος του ΕΟΠΥΥ με 22 ισοδύναμα μέτρα ύψους 1,2 δισ. ευρώ το 2013- 2014, με όσο το δυνατόν μικρότερο κοινωνικό κόστος, όπως αφήνεται να εννοηθεί ότι επιθυμεί η κυβέρνηση. Φέτος, θα εφαρμοστεί το claw back (αυτόματη περικοπή υπερβάσεων στις δαπάνες για διαγνωστικά κέντρα και κλινικές). Τα μέτρα αυτά «θα έχουν μικρό οικονομικό και κοινωνικό κόστος».
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνονται ισοδύναμα μέτρα για την «τρύπα» στον ΟΑΕΕ, καθώς η επιβολή εισφοράς 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων «είναι ό,τι χειρότερο». Δεν θα υπάρξει μείωση στις συντάξεις των συνταξιούχων του πρώην ΤΕΒΕ.
 
Οριστικά εκτός της ΔΕΗ τίθεται το νέο χαράτσι ακινήτων, ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης 5,5 ωρών με την τρόικα, αναφέρει το capital.gr. Πρόσθεσε ότι συμφωνήθηκε το νέο νομοσχέδιο για τη φορολογία ακινήτων να ψηφιστεί στο τέλος Σεπτεμβρίου αφού προηγηθεί –στην αρχή Σεπτεμβρίου- η συλλογή των νέων Ε9. Θα ξαναδούμε πολλές φορές το νόμο έως ότου οριστικοποιηθεί, ανέφερε. 
 
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η θέσπιση εισφοράς προς τον ΟΑΕΕ αλλά και η πρόταση της τρόικας για αυξημένες απολύσεις στο δημόσιο. Αντιθέτως δεν προτείνεται περικοπή συντάξεων του ΟΑΕΕ. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν έως την Κυριακή με στόχο τη Δευτέρα, στο Eurogroup, η Ελλάδα να διεκδικήσει «δόση, η οποία να είναι τέτοια που να ικανοποιεί τις ανάγκες μας».
 
Το πακέτο των επόμενων δόσεων έχει συνολική αξία 8,1 δισ. ευρώ, αλλά η ίδια πηγή αφήνει πλέον να εννοηθεί ότι δεδομένων των προβλημάτων στο πεδίο της διαθεσιμότητας κερδίζει έδαφος το σενάριο της σταδιακής καταβολής των δόσεων. Πάντως διέψευσε ταυτόχρονα και σενάρια περί παγώματος των δόσεων. 
 
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι Δευτέρα θα κατατεθεί και το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα. Όπως είπε, στη σημερινή διαπραγμάτευση υπήρξε «σημαντική μείωση του δημοσιονομικού κενού» αλλά αυτό δεν έχει ακόμη κλείσει. 
 
Στο μέτωπο του ΕΟΠΥΥ επιχειρείται να “κλειδώσουν” τα μέτρα που θα κλείσουν την τρύπα των 900 εκατ. ευρώ, μηδενίζοντας ταυτόχρονα την αντίστοιχη τρύπα του ΕΟΠΥΥ για το 2014. «Το κενό του 2013 είναι πλέον διαχειρίσιμο», ανέφερε το ίδιο στέλεχος. 
 
Αντίθετα, πρόσθεσε, το 2014 τα πράγματα είναι πιο δύσκολα με επίκεντρο τη μνημονιακή δέσμευση να επιβληθεί εισφορά 2 τοις χιλίοις στις επιχειρήσεις με αυτοαπασχολούμενους. Η κυβέρνηση αντιπροτείνει, όπως ανέφερε, πολλά εναλλακτικά μέτρα «με μικρό κόστος για τον κόσμο». Πρόσθεσε ότι το παλεύουμε ακόμη για να μην υπάρξουν νέα μέτρα. Ανέφερε ακόμη ότι η τρύπα από το συγκκεριμένο μέτρο είναι 600 εκατ. ευρώ. 
 
«Κάθε φορά κλείνουμε την τελευταία στιγμή», ανέφερε ο ίδιος παράγοντας, περιγράφοντας την πορεία που αναμένεται να έχουν οι διαπραγματεύσεις με συνεχείς επαφές των δύο πλευρών έως και την Κυριακή. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι «είναι δύσκολο να συμφωνήσουν στο Eurogroup για την Ελλάδα χωρίς απόφαση για το δημόσιο». 

Οι καιροί ου μενετοί, υπενθύμισαν χθες Τετάρτη οι ιθύνοντες των Βρυξελλών, σημειώνοντας πως σε περιόδους αστάθειας η αναβλητικότητα δεν είναι η καλύτερη μέθοδος αντιμετώπισης των προβλημάτων, μεταδίδει το «Βήμα».
 
Υπογράμμισαν, δε, μέσω αξιωματούχου της ευρωζώνης που ήθελε να κρατήσει την ανωνυμία του, ότι το συμφέρον της Ελλάδας είναι να έλθει η κυβέρνηση σε συμφωνία με την τρόικα εντός των προσεχών ημερών, ούτως ώστε το Eurogroup της Δευτέρας να εγκρίνει την τμηματική (σε τρεις δόσεις) εκταμίευση των 8,1 δισ. ευρώ που βάσει της δανειακής σύμβασης η Ελλάδα έχει λαμβάνειν για το τρέχον τρίμηνο.
 
Στην αντίθετη περίπτωση, δηλαδή αν δεν υπάρξει συμφωνία, οι διαβουλεύσεις θα ξαναρχίσουν περί το τέλος του Σεπτεμβρίου, η Ελλάδα θα καλύψει τις άμεσες ανάγκες της προσφεύγοντας στον όχι ιδιαιτέρως συμφέροντα βραχυχρόνιο δανεισμό και στην αθέτηση κάποιων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και το μέλλον θα είναι σε γενικές γραμμές αβέβαιο. Αβέβαιο υπό την έννοια ότι, όπως όλα δείχνουν, το φθινόπωρο το ελληνικό ζήτημα θα τεθεί εκ νέου επί τάπητος και η διαβούλευση επί ενός ακόμη προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας είναι εξαιρετικά πιθανή.
 
Ετσι, το ενδεχόμενο να εμπλακεί, επί παραδείγματι, το θέμα της εκταμίευσης των 8,1 δισ. ευρώ στις ευρύτερες διαβουλεύσεις της ευρωζώνης με το ΔΝΤ για το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους ή των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις, κάθε άλλο παρά μπορεί να αποκλεισθεί. Κάτι που, όπως σημείωνε χθες στις Βρυξέλλες ο αξιωματούχος του Eurogroup, η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να επιδιώξει.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, το μείζον πρόβλημα που υφίσταται στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την τρόικα δεν είναι άλλο παρά αυτό της λεγόμενης κινητικότητας των 12.500 υπαλλήλων του Δημοσίου. Το γεγονός ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν μπορούν να αποφασίσουν να θέσουν στο καθεστώς της κινητικότητας έναν περιορισμένο, σε σχέση με το μέγεθος του ελληνικού δημόσιου τομέα, αριθμό δημοσίων υπαλλήλων, προβληματίζει σε μεγάλο βαθμό τα ηγετικά κλιμάκια των Βρυξελλών, εκ των οποίων πολλοί ανησυχούν για την πολιτική σταθερότητα στη χώρα.

Το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και γενικώς πολιτικής αστάθειας στις λεγόμενες χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, είναι μάλλον εφιαλτικό για τους ιθύνοντες της ΕΕ, οι οποίοι θεωρούν πως η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται στην παρούσα φάση και για μια σειρά λόγων σε εξαιρετικά ευαίσθητο σημείο, αναφέρει το δημοσίευμα.