Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ανακοίνωσε σήμερα ότι επιτεύχθηκε μια επί της συμφωνία για την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους Ισραηλινούς και στους Παλαιστίνιους, που αίρει το αδιέξοδο το οποίο διαρκούσε σχεδόν τρία χρόνια
Στο τραπέζι της απευθείας ειρηνευτικής διαπραγμάτευσης για λύση του Μεσανατολικού αναμένεται να επιστρέψουν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι έπειτα από πολυετές αδιέξοδο, αποδεχόμενοι επί της αρχής το πλαίσιο της πρότασης που υπογράφει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι.
«Έχω την ευχαρίστηση να ανακοινώσω ότι καταλήξαμε σε μία συμφωνία που δημιουργεί τη βάση για την επανέναρξη των άμεσων διαπραγματεύσεων για το τελικό καθεστώς» ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ενώπιον των δημοσιογράφων από το Αμμάν της Ιορδανίας με τη λήξη της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή το βράδυ της Παρασκευής.
Δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες σχετικά με το πλαίσιο της συμφωνίας, επισημαίνοντας ότι βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της οριστικοποίησης.
«Ο καλύτερος τρόπος να δώσουμε σε αυτές τις διαπραγματεύσεις μία ευκαιρία είναι να τις κρατήσουμε ιδιωτικές. Γνωρίζουμε ότι οι προκλήσεις απαιτούν κάποιες πολύ σκληρές επιλογές τις ημέρες που έρχονται. Σήμερα, όμως, είμαι αισιόδοξος» δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
Ο επικεφαλής Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερεκάτ και η Ισραηλινή υπουργός Δικαιοσύνης Τζίπι Λίβνι αναμένεται να μεταβούν στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα προς οριστικοποίηση της συμφωνίας.
Η συγκεκριμένη συνάντηση ουσιαστικά θα σηματοδοτεί την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης, όπως δήλωσε ακολούθως αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντώντας καταφατικά στο ερώτημα εάν η συνάντηση θα αποτελεί την έναρξη του απευθείας διαλόγου.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων έχουν «παγώσει» ουσιαστικά από τα τέλη του 2008, με την ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα να βρίσκεται στην καρδιά του αδιεξόδου. Ο απευθείας διάλογος κατέρρευσε το 2010 και το αδιέξοδο συντηρήθηκε έως σήμερα.
Ο Τζον Κέρι κατέστησε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων βασική προτεραιότητά του αφότου ανέλαβε τα ηνία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και αυτή την εβδομάδα πραγματοποίησε την έκτη επίσκεψή του στην περιοχή από το Μάρτιο -συνομιλώντας με τον Μαχμούντ Αμπάς επί πέντε ώρες το βράδυ της Τρίτης και ξανά την Τετάρτη με ζητούμενο να εξασφαλίσει τη στήριξή του.
Η αναχώρησή του από την Ιορδανία ήταν προγραμματισμένη αρχικά για την Πέμπτη, αλλά παρέτεινε την παραμονή του κατά 24 ώρες επιχειρώντας να εξασφαλίσει επί της αρχής συμφωνίας στο σχέδιο που θέτει ενώπιον των δύο πλευρών.
Οι λεπτομέρειες του σχεδίου δεν έχουν καταστεί ξεκάθαρες.
Κατά την εφημερίδα Haaretz, οι ΗΠΑ σκοπεύουν να ανακοινώσουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση των συνόρων του 1967 και της αναγνώρισης του Ισραήλ ως εβραϊκού κράτους, ωστόσο αμφότεροι οι Μπενιαμίν Νετανιάχου και Μαχμούντ Αμπάς θα μπορούν να διατυπώσουν επιφυλάξεις και αντίθεση προς αυτούς τους όρους και μεσούσης της διαδικασίας.
Η παλαιστινιακή πλευρά εμφανίστηκε την Πέμπτη να απορρίπτει το σχέδιο, καθώς συνάντηση κορυφής στη Ραμάλα ολοκληρώθηκε χωρίς έγκριση της πρότασης, παρόλο που είχε καλλιεργηθεί η αίσθηση ότι θα δοθεί το «πράσινο φως» δεδομένης και της έγκρισης του σχεδίου του Τζον Κέρι από τον Αραβικό Σύνδεσμο.
Εξερχόμενοι της συνάντησης, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είχαν μιλήσει για πρόταση «ανεπαρκή», δεδομένου ότι δεν προβλέπει ρητώς τη διακοπή της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας στη Δυτική Όχθη και την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης στη βάση των συνόρων του 1967, με ελαφρές προσαρμογές. Δεν είναι σαφές πώς διαμορφώθηκε τελικώς η οριστική παλαιστινιακή στάση και εάν μεσολάβησαν νέες διευκρινίσεις επί του σχεδίου.