Τριάντα βουλευτές, υπουργοί και δημοσιογράφοι «πολιορκήθηκαν» για περισσότερο από πέντε ώρες την Τρίτη το βράδυ στο βουλγαρικό κοινοβούλιο από διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν κατά της κυβέρνησης και της «ολιγαρχίας» που ηγείται της χώρας
Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, περίπου 2.000 διαδηλωτές περικύκλωσαν το κοινοβούλιο, στο οποίο συνεδρίαζαν τρεις επιτροπές για την επικαιροποίηση του προϋπολογισμού.
Τρεις υπουργοί – ο Οικονομίας, Ντράγκομιρ Στόινεφ, ο Οικονομικών, Πέταρ Τσομπάνοφ και ο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Χασάν Αντέμοφ – ήταν στο κοινοβούλιο σύμφωνα με βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης
Περίπου στις 3:30 τοπική ώρα (0:30 GMT) της Τετάρτης, η αστυνομία διέλυσε ένα αυτοσχέδιο οδόφραγμα που είχαν στήσει οι διαδηλωτές για να περάσουν κάποια φορτηγά, μετέδωσε ένας φωτογράφος από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) χωρίς να γίνει γνωστές λεπτομέρειες. Δημοσιογράφοι που ήταν «μπλοκαρισμένοι» στο κοινοβούλιο διαπίστωσαν πάντως ότι οι υπουργοί και τα μέλη του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSB) όπως και οι βουλευτές του κόμματος της τουρκικής μειονότητας MDL έφυγαν από το πολιορκημένο κτίριο.
Εκατόν εννέα άτομα συνολικά – βουλευτές, υπουργοί, δημοσιογράφοι και υπάλληλοι του κοινοβουλίου είχαν παγιδευτεί στο κτίριο, ανακοίνωσε η αστυνομία. Η αστυνομία επενέβη για να «απεγκλωβίσει» όσους ήταν στο βουλγαρικό κοινοβούλιο βάζοντάς τους σε λεωφορεία τα οποία δέχτηκαν επίθεση με πέτρες από τους διαδηλωτές.
Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι μεταξύ των οποίων δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές. Ο υπουργός Εσωτερικών, Τσβετλίν Γιόντσεφ είπε ότι η αστυνομία δεν έκανε χρήση βίας και ότι οι διαδηλωτές που έστησαν πρόχειρα οδοφράγματα, φωνάζοντας συνθήματα όπως “μαφία” και “παραίτηση”, έριξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα
Ο πρόεδρος της χώρας Ρόσεν Πλέβνελιεφ κάλεσε σε ηρεμία: «Καλώ τους διαδηλωτές να απέχουν από κάθε ενέργεια που οδηγεί σε κλιμάκωση της έντασης και σε παραβιάσεις της δημόσιας τάξης», είπε. Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, σοσιαλιστής Μιχαήλ Μίκοφ, ανακοίνωσε ότι η ολομέλεια που είχε προγραμματιστεί για το πρωί της Τετάρτης ακυρώνεται καθώς όπως είπε «δεν είναι δυνατή η συνεδρίαση, διότι η ζωή των μελών της βουλής είναι σε κίνδυνο».
Σε ένα πρώτο σχόλιο το βράδυ της Τρίτης ο πρώην πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ ζήτησε την άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού Πλάμεν Ορεσάρκσι. «Ζητώ την άμεση παραίτηση της κυβέρνησης είναι ο μόνος τρόπος για να ηρεμήσει ο κόσμος στους δρόμους» είπε.
Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώνονται καθημερινά στη Σόφια για να διαμαρτυρηθούν κατά της διαφθοράς. Οι διαμαρτυρίες κατά της φτώχειας το χειμώνα ανέτρεψαν τη συντηρητική κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ, τον Φεβρουάριο. Η νέα κυβέρνηση τεχνοκρατών από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 12ης Μαΐου, με την υποστήριξη των Σοσιαλιστών, βρίσκεται υπό ασφυκτική και από συνεχείς εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που οργανώνει κοινωνία των πολιτών.
Το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP) θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν τις επόμενες μέρες για να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των θεσμών, την πολιτική βούληση για διάλογο και το αποτελεσματικό έργο του Κοινοβουλίου και της κυβέρνησης, τόνισε ο πρόεδρός του, Σεργκέι Στανίσεφ.
Ο κ. Στανίσεφ με αφορμή τη χθεσινή ένταση και τις συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών έξω από τη Βουλγαρική Βουλή παραχώρησε σήμερα έκτακτη συνέντευξη τύπου στην έδρα του κόμματος. Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο την ώρα της συνέντευξης φωνάζοντας “Άμεση παραίτηση” και “Κόκκινα σκουπίδια”.
Ο αποκλεισμός της Βουλής από διαδηλωτές χθες το βράδυ ήταν μία αδικαιολόγητη πράξη βανδαλισμού που ήταν πολιτικά ενορχηστρωμένη εκ των προτέρων, ανέφερε ο αρχηγός του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, επικεφαλής στον κυβερνητικό συνασπισμό, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας, Novinite.
Ο αρχηγός του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος δήλωσε ότι τη στιγμή που το πρώην κυβερνών κόμμα GERB ανήγγειλε ότι θα επιστρέψει στη Βουλή και θα συμμετάσχει στις εργασίες της, οι διαδηλώσεις ριζοσπαστικοποιήθηκαν.
“Χθες είδαμε ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο των διαδηλώσεων. Είδαμε πράξεις βίας, είδαμε να εκτοξεύονται πέτρες, να καταστρέφονται πεζοδρόμια και να κρατούνται όμηροι 100 βουλευτές, υπάλληλοι της Βουλής και δημοσιογράφοι”, είπε ο κ. Στανίσεφ τονίζοντας ότι “προφανώς κάποιος προσπαθεί να ανατρέψει την κυβέρνηση με όλα τα μέσα στη διάρκεια της τρέχουσας κοινοβουλευτικής συνόδου επιδιώκοντας πρόωρες εκλογές”.
Ο κ. Στανίσεφ τόνισε ότι μόνο με αυτό τον τρόπο ο πρώην πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Τσβέταν Τσβετάνοφ θα διαφυλάξουν την εξουσία τους στο GERB και να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση. “Προφανώς οι πρόωρες εκλογές επιδιώκονται για αυτό το σκοπό ή για να συμμετάσχει το GERB στην κυβέρνηση με οποιοδήποτε τίμημα, αλλά με κανέναν τρόπο το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν θα το αποδεχθεί”, ανέφερε.
“Η Βουλή έχει την πρόθεση να εργαστεί για τα συμφέροντα των Βούλγαρων πολιτών”, τόνισε ο κ. Στανίσεφ σημειώνοντας ότι σήμερα δεν θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες της Βουλής.
“Οι πρόωρες εκλογές θα παγιώσουν το καθεστώς εναντίον του οποίου διαδηλώνουν οι άνθρωποι” υπογράμμισε ο κ. Στανίσεφ προσθέτοντας ότι στηρίζει τον πρωθυπουργό Πλάμεν Ορεσάρσκι, ο οποίος δεν υποβάλει παραίτηση.
Σε ανακοίνωσή του το GERB κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί και να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
Πολίτες διαδηλώνουν εδώ και 41 συνεχόμενες μέρες στη Βουλγαρία ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης του Πλάμεν Ορεσάρσκι μετά από μία σειρά διορισμών που προκάλεσαν αντιδράσεις.
Ωστόσο πολλοί από τους συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις τονίζουν ότι διαμαρτύρονται κατά του GERB και του υφιστάμενου πολιτικού συστήματος, στο οποίο κυριαρχεί, όπως υπογραμμίζουν, μία σκιώδης ολιγαρχία.