Η διεθνής διάσωση της Ελλάδας αντιμετωπίζει ένα έλλειμμα της τάξης των 3,8 δισ. ευρώ για το διάστημα από τώρα μέχρι το τέλος του 2014, δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το κενό αυτό στη χρηματοδότηση της χώρας είναι εξαιτίας της άρνησης των εθνικών κεντρικών τραπεζών να αγοράσουν νέα ελληνικά ομόλογα όταν αυτά που έχουν ωριμάσουν. Όταν η ευρωζώνη και το ΔΝΤ υπέγραψαν το τελευταίο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας πέρυσι, μια τέτοια μετακύλιση ήταν μέρος των υπολογισμών τους.
Αλλά έκτοτε, διάφορες κεντρικές τράπεζες έχουν αρνηθεί να πράξουν αναλόγως, εν τω μέσω συνεχιζόμενων αμφιβολιών για το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας.
Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι το ποσό των 3,8 δισ. ευρώ θα πρέπει να κλείσει αυτό το φθινόπωρο προκειμένου να συνεχίσουμε με το πρόγραμμα διάσωσης. «Δεν είναι τεράστιο», δήλωσε για το έλλειμμα. «Θα βρεθούν μέτρα».
Ο αξιωματούχος τόνισε ακόμη ότι θα πρέπει να λάβει χώρα μια ευρύτερη συζήτηση για το πώς θα μειωθεί το φορτίου του χρέους της Ελλάδας τον Απρίλιο του 2014, όταν το επίπεδο χρέους του 2013 θα έχει επιβεβαιωθεί από την στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.
Εκείνη την περίοδο η κοινοτική στατιστική υπηρεσία Eurostat θα έχει τα ακριβή στοιχεία για την πορεία του εφετινού προϋπολογισμού, τα οποία θα δείξουν εάν τελικώς επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα.
Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι προϋπόθεση για μία νέα ρύθμιση ελάφρυνσης του χρέους.
Επισήμως, αποκλείεται κατηγορηματικά το ενδεχόμενο του κουρέματος, ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο νέας επιμήκυνσης της διάρκειας των δανείων και μείωσης των επιτοκίων σε μηδενικά επίπεδα.
Κάντε συνεχώς μεταρρυθμίσεις!
Εάν πετύχετε στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όπως πετύχατε στη δημοσιονομική προσαρμογή δεν θα ξανατεθεί θέμα χρέους, δήλωσε κοινοτική πηγή σήμερα ενόψει της δημοσιοποίησης τη Δευτέρα της έκθεσης της Κομισιόν για το ελληνικό μνημόνιο.
Η ίδια κοινοτική πηγή έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημαντική συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013 (-5,6%), ενώ χαρακτήρισε σαν πρόβλημα-κλειδί το ποσοστό της ανεργίας το οποίο εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα υψηλό στη χώρα.
Επισήμανε εξάλλου ότι οι μεγαλύτερες αποκλίσεις στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής εντοπίζονται στον ΕΟΠΥΥ.
Σε ό,τι αφορά τους στόχους των αποκρατικοποιήσεων για το 2013, η ίδια πηγή εκτίμησε ότι είναι πιθανό να χαθούνε αλλά είναι επίσης πιθανό να καλυφθούν του χρόνου αν και εφόσον διπλασιαστούν οι προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση σε αυτό τον τομέα.
Άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναθεωρηθεί η διοικητική δομή της διαδικασίας των αποκρατικοποιήσεων.