Σε τεταμένο κλίμα ξεκινάει η εβδομάδα στο Κάιρο με τους χιλιάδες υποστηρικτές του Μόρσι να συνεχίζουν να διαδηλώνουν στις πλατείες Ραμπάα αλ-Ανταουίγια και Νάχντα.

Μετά το τέλος του Ραμαζανιού, η άτυπη προθεσμία της αστυνομίας για διάλυση των συγκεντρωμένων έχει λήξει.

 
Οι πληροφορίες πως θα ξεκινήσει αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης των χώρων τη Δευτέρα το πρωί δεν έχει ωστόσο επιβεβαιωθεί για την ώρα.
 
Οι συγκεντρωμένοι βρίσκονται στις πλατείες από την ανατροπή του Μόρσι στις 3 Ιουλίου.
 

Σύμφωνα με πληροφορίες η αστυνομία είναι εν αναμονή εντολής να περικυκλώσει τις πλατείες ώστε να απομακρυνθούν οι διαδηλωτές, οι οποίοι όμως ανταποκρινόμενοι το κάλεσμα των Αδελφών Μουσουλμάνων πληθαίνουν.

Οι δυνάμεις της τάξης πρόκειται αρχικά να «περικυκλώσουν» τις πλατείες ώστε να επιτρέψουν σε όσους θέλουν να φύγουν και να μην επιτρέψουν να εισέλθει κανένας στην περίμετρο.
Οι ίδιες πηγές, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αστυνομίας και ένας στρατηγός που εργάζεται στο υπουργείο Εσωτερικών, δεν διευκρίνισαν ωστόσο πότε θα ξεκινήσει η επιχείρηση.
 
Η κυβέρνηση που διόρισε ο στρατός επαναλαμβάνει εδώ και μέρες ότι η αστυνομία θα διαλύσει με τη βία, αν χρειαστεί, τις δύο καθιστικές διαμαρτυρίες στις πλατείες Ραμπάα αλ-Ανταουίγια και Νάχντα έπειτα από τον εορτασμό της λήξης του ραμαζανιού.

«Θα υπάρξει μια σειρά σταδιακών ενεργειών, τις οποίες θα ανακοινώνουμε διαδοχικά», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο στρατηγός που εργάζεται στο υπουργείο Εσωτερικών.

«Όταν αρχίσει η πολιορκία, η αστυνομία θα περικυκλώσει αρχικά τους διαδηλωτές. Θα τους καλέσει πολλές φορές να εγκαταλείψουν τα σημεία και κανείς δεν θα μπορεί να εισέλθει στη συγκέντρωση», ανέφερε από την πλευρά του ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αστυνομίας και πρόσθεσε: «Αυτό θα κρατήσει δύο ή τρεις μέρες προτού η αστυνομία κινηθεί για να διαλύσει τους διαδηλωτές».