Την απαίτηση της τρόικας αποκάλυψε η αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώφη Γεννηματά, στη διάρκεια της επετειακής εκδήλωσης του ΠΑΣΟΚ για την 3η Σεπτεμβρίου.

Όπως έγινε γνωστό, η κ. Γεννηματά επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο, ενώ νωρίτερα σήμερα Τρίτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με εκπροσώπους του ΥΠΕΘΑ, του υπουργείου Οικονομικών και συνεργάτες του Πρωθυπουργού.

H Γεννηματά ζήτησε να γίνει παρέμβαση στο ανώτατο δυνατό επίπεδο ενώ το γραφείο του Πρωθυπουργού έχει αναλάβει να συντονίσει τα επόμενα βήματα.
Μεταφέροντας συνολικά το κλίμα που υπάρχει στην κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό για το θέμα, η αναπληρώτρια υπουργός ανέφερε ότι «είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, αλλά πάμε να δώσουμε μάχη και είμαστε όλοι στην ίδια κατεύθυνση».

Η ελληνική πρόταση ως προς τις αμυντικές βιομηχανίες -την οποία απέρριψε η τρόικα- προέβλεπε εκκαθάριση εν λειτουργία, διαχωρισμό των εργοστασίων σε στρατιωτικά και πολιτικά, καθώς και κίνητρα εθελουσίας εξόδου. Η τρόικα γνωστοποίησε την απάντησή της για απόρριψη της ελληνικής πρότασης μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος στο υπουργείο Οικονομικών το απόγευμα της Δευτέρας.

Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, στην απάντησή της η τρόικα, ειδικά για τα ΕΑΣ, αναφέρει ότι για τη λειτουργία της εταιρείας χρειάζονται 144 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, όπως επισήμανε η κ. Γεννηματά, η ελληνική πρόταση τεκμηριώνει ότι χρειάζονται 30 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα επιστραφούν μέσω αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας καθώς επίσης για άλλα 12 εκατομμύρια που αφορούν σε εθελουσία έξοδο για 350 άτομα, ποσό που επίσης δεν θα επιβαρύνει τους Έλληνες φορολογούμενους.

Σύσκεψη στο Μαξίμου για το θέμα

Σύσκεψη στο Μαξίμου συγκαλεί τις επόμενες ώρες ο πρωθυπουργός για τις αμυντικές βιομηχανίες, μετά την αιφνίδια τροπή που πήρε το θέμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό επιτελείο επιμένει στην πρόταση που έχει παρουσιάσει στην τρόικα.