Από την 1η Οκτωβρίου, η UNHCR θα παρέχει μια «επικεντρωμένη βοήθεια» στους Σύρους πρόσφυγες, ενώ μέχρι σήμερα πραγματοποιούσε μια επιχείρηση χορήγησης μαζικής βοήθειας, η οποία έφτανε σε περίπου 720.000 πρόσφυγες.
“Θα επιλέξουμε μια επικεντρωμένη βοήθεια και θα μειώσουμε ορισμένα από τα προγράμματά μας λόγω μιας έλλειψης χρηματοδότησης», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος της UNHCR στον Λίβανο Ρομπέρτα Ρούσο.
“Απευθύναμε έκκληση για χρηματοδότηση ύψους 1,7 δισεκατομμυρίου δολαρίων για τον Λίβανο, αλλά έχουμε καταφέρει την αποδέσμευση μόνον του 27% αυτού του ποσού», πρόσθεσε η ίδια, διευκρινίζοντας ότι οι υπηρεσίες αρωγής βρίσκονται καθημερινά ενώπιον δύσκολων αποφάσεων για τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν οι διαθέσιμοι πόροι.
Η ίδια αναγνώρισε ότι το πέρασμα από την χορήγηση πλήρους βοήθειας προς όλους τους πρόσφυγες στην χορήγηση βοήθειας στους πιο ευάλωτους δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο καθώς πρόκειται για μια ανθρωπιστική κρίση μεγάλου εύρους.
“Στην αρχή μιας επιχείρησης είναι φυσιολογικό να βοηθάμε όλον τον κόσμο. Όμως όταν επιτυγχάνεται μια καλύτερη γνώση του πληθυσμού (στον οποίο χορηγείται βοήθεια), όπως συμβαίνει τώρα, μπορούμε να διακρίνουμε μεταξύ αυτών που μπορούν να επιβιώσουν χωρίς βοήθεια και αυτών που δεν μπορούν», πρόσθεσε.
Ωστόσο η ίδια αναγνώρισε ότι η απόφαση να μειωθεί η βοήθεια σε τρόφιμα, η οποία θα επηρεάσει 200.000 ανθρώπους, δηλαδή το 28% των προσφύγων, γίνεται ως επί το πλείστον λόγω της έλλειψης πόρων.
“Αν δεν έχουμε μεγαλύτερη χρηματοδότηση δεν θα μπορούμε να ανταποκριθούμε εν γένει στις ανάγκες των προσφύγων, ακόμη και αυτών που έχουμε σήμερα, χωρίς να υπολογίσουμε αυτούς που μπορεί να έρθουν αν ενταθούν οι μάχες στην Συρία», εξήγησε η Ρούσο.
Ορισμένοι εκφράζουν φόβους για ένα κύμα προσφύγων στην περίπτωση που πραγματοποιηθούν δυτικά στρατιωτικά πλήγματα κατά του συριακού καθεστώτος σε απάντηση για την φερόμενη προσφυγή στην χρήση χημικών όπλων κατά των Σύρων αμάχων, για την οποία πολλές δυτικές χώρες κατηγορούν την Δαμασκό.
Σε φυλλάδιο που απευθύνεται στους πρόσφυγες αναφέρεται ότι «οι χρηματοδοτικές πηγές δεν επαρκούν για να βοηθηθεί όλος ο κόσμος και κατά συνέπεια η βοήθεια θα χορηγείται μόνον σε αυτούς που την έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».
Σύμφωνα με την Ρούσο, το 72% των προσφύγων θα συνεχίσει να επωφελείται μιας βοήθειας σε τρόφιμα και αυτοί που θεωρούνται ως οι πιο ευάλωτοι θα χαίρουν επιπλέον μιας υγειονομικής και μιας εκπαιδευτικής βοήθειας.
Η απόφαση αυτή καταδεικνύει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα προγράμματα βοήθειας προς τους Σύρους πρόσφυγες, ο αριθμός των οποίων ξεπέρασε, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τα δύο εκατομμύρια.