Εντός της εβδομάδας καταφτάνουν τα τεχνικά κλιμάκια, που αποτελούν τον προπομπό της έλευσης της ηγεσίας της τρόικας,  προς τα τέλη Σεπτεμβρίου, με ιδιαίτερα πλούσια ατζέντα, στην οποία δεν αποκλείεται να ενταχθεί και η συζήτηση για νέο δάνειο και νέο μνημόνιο.

Στο επίκεντρο των επαφών των τεχνικών κλιμακίων θα βρεθούν η υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2013, με τα προβλήματα που παρουσιάζουν τα έσοδα, η κινητικότητα στο Δημόσιο, οι δαπάνες Υγείας και οι συγχωνεύσεις ή καταργήσεις δημόσιων φορέων, με αιχμή τις αμυντικές βιομηχανίες.

Για όλες τις διαπιστώσεις τους, θα ενημερώνουν τους επικεφαλής Ματίας Μορς, της Ε.Ε., Κλάους Μαζούχ, της ΕΚΤ, και Πολ Τόμσεν, του ΔΝΤ, που θα έρθουν για τον τελικό γύρο των συζητήσεων.

Στουρνάρας: Δεν θα ληφθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα

Δεν θα ληφθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα σε περίπτωση συνομολόγησης νέου Μνημονίου, δήλωσε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM,  ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.

Δίνοντας διευκρινίσεις για το χρηματοδοτικό κενό της περιόδου 2014 -2015 ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως μπορεί να καλυφθεί είτε με έξοδο στις αγορές, είτε να καλυφθεί από τους εταίρους. Ο ίδιος είπε πως αυτό υπολογίζεται σε 4,5 δισ. ευρώ για το 2014 και 5,5 με 6 δισ.  ευρώ για το 2015. Ακόμη, ξεκαθάρισε πως σε περίπτωση τρίτου προγράμματος και υπογραφής νέου Μνημονίου η κυβέρνηση δεν θα εφαρμόσει νέα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά θα προχωρήσει στην υλοποίηση του υφιστάμενου προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Για το θέμα της διαχείρισης του πρωτογενούς πλεονάσματος τόνισε πως υπάρχει συμφωνία με την τρόικα το 70% του πρωτογενές πλεονάσματος να διοχετευθεί για αναπτυξιακές δράσεις ή μέτρα κοινωνικής ανακούφισης και το υπόλοιπο να διατεθεί για τη μείωση χρέους.