Στο τραπέζι των συνομιλιών μεταξύ της ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ και των εκπροσώπων των δανειστών, οι οποίες θα ξεκινήσουν το πρωί, θα τεθούν όλα τα μεγάλα ανοιχτά θέματα, όπως το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2013 και το πρωτογενές πλεόνασμα, ο προϋπολογισμός του 2014, η πορεία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το σχέδιο διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, ο κώδικας των δικηγόρων, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ  και ΕΥΑΘ αλλά και οι αποκρατικοποιήσεις.

Οι ολοήμερες διαπραγματεύσεις σηματοδοτούν την έναρξη του τελικού γύρου των επαφών που θα πρέπει να οδηγήσουν σε δύο συμφωνίες: την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ (δόση που εκκρεμεί από τον Ιούλιο με «αγκάθι» τις αμυντικές βιομηχανίες) και στην συμφωνία για  το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 και το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2014 (που πρέπει να κατατεθεί βάσει συνταγματικής υποχρέωσης έως την Δευτέρα  7 Οκτωβρίου  στη Βουλή).

 
Ο χρόνος ενδεχομένως όμως να λήγει για τους δανειστές πολύ πιο πριν την 7η Οκτωβρίου, τουλάχιστο για τους επικεφαλής.  Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προγραμματιστεί να αποχωρήσουν τις επόμενες ημέρες από την Αθήνα και να επιστρέψουν μετά τo Ecofin  της 15ης Οκτωβρίου στην Αθήνα για νέο «γύρο» συνομιλιών με στόχο την αναθεώρηση του μνημονίου, τη συμφωνία για το Μεσοπρόθεσμο και τον τελικό προϋπολογισμό του 2014 που θα οδηγήσει στην επόμενη δόση του 3,1 δισ. ευρώ.  Δεν αποκλείεται ωστόσο – αναφέρουν αρμόδια στελέχη – τα δεκάδες τεχνικά στελέχη να παραμείνουν επί ελληνικού εδάφους συνεχίζοντας την προετοιμασία.
Με το πρωτογενές πλεόνασμα, το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών, το κλείσιμο της μαύρης τρύπας στον προϋπολογισμό και τη διαθεσιμότητα να βρίσκονται στην κορυφή της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, η κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα δύσκολο τετραήμερο, αφού αυτά τα ζητήματα πρέπει να κλείσουν το αργότερο έως την άλλη εβδομάδα.

Ωστόσο, το νέο πρόβλημα προέκυψε χθες, και δεν είναι άλλο από τις επαγγελματικές μισθώσεις που απειλούν να δοκιμάσουν τις σχέσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.
 
Χθες, λίγες ώρες μετά την πολύωρη συνάντηση που είχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου με τους εκπροσώπους της τρόικας, η οποία οδηγήθηκε σε αδιέξοδο, ο υπεύθυνος του ΠΑΣΟΚ για τον τομέα Ανάπτυξης βουλευτής Θάνος Μωραΐτης, κάλεσε το υπουργείο Ανάπτυξης να… διαπραγματευτεί με τους δανειστές. Όπως δήλωσε με έμφαση “το υπουργείο θα πρέπει επιτέλους να διαπραγματευτεί με την τρόικα”. Και συμπλήρωσε ότι “η βίαιη απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων, όπως περιγράφεται μέσα από διαρροές του υπουργείου, δεν γίνεται αποδεκτή”.
 
Δυσαρέσκεια για την εμμονή των δανειστών στην πλήρη απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων εκφράζεται και στο επιτελείο του υπουργείου Ανάπτυξης, στελέχη του οποίου παρέπεμψαν για τις όποιες αποφάσεις στην κυβέρνηση. Σε ερώτηση για το ποια θα είναι η αντίδρασή τους σε περίπτωση αρνητικής απάντησης στη συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσαν, τα ίδια στελέχη δεν παρέλειψαν να σημειώσουν με έμφαση “είμαστε μια κυβέρνηση συνασπισμού”.
Η θέση της ελληνικής πλευράς στην πρωινή διαπραγμάτευση είναι πρωτογενές πλεόνασμα φέτος και συμφωνία για προσχέδιο προϋπολογισμού 2014 χωρίς νέα μέτρα.  Πληροφορίες αναφέρουν ότι επιχειρείται να κλειδώσει το 2013 το ταχύτερο δυνατό για να προχωρήσουν σε συμφωνία για τον επόμενο χρόνο με μεγάλα «αγκάθια» τις δαπάνες ταμείων και νοσοκομείων (η τρόικα ζήτησε πρόσθετα στοιχεία) αλλά και τον νέο φόρο ακινήτων.
 
Στο ερώτημα  τι θα γίνει αν η τρόικα επιμείνει σε νέα μέτρα για το 2014 για τη διασφάλιση των μνημονιακών στόχων, κυβερνητική πηγή εξήγησε ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού πρέπει να κατατεθεί βάση Συντάγματος την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου. Πολλές φορές όμως, πρόσθεσε, έχει αλλάξει στην πορεία, εξηγώντας ότι αν υπάρξουν ζητήματα μπορεί η «κουβέντα» να μεταφερθεί τον Οκτώβριο μαζί με το Μεσοπρόθεσμο που θα θέσει επί τάπητος το ζήτημα δημοσιονομικού κενού το 2015- 2016…
 
Αρμόδια στελέχη κάνουν λόγο για «καλό κλίμα» αλλά και για» πολλά ανοικτά πεδία». Και  στις διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τα μέτωπα είναι πολλά: μεταξύ αυτών  οι τράπεζες,  οι αποκρατικοποιήσεις,  η  απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθωμάτων, το ασφαλιστικό,  η πάταξη της φοροδιαφυγής και η  καταπολέμηση της διαφθοράς  η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και το ζήτημα των πλειστηριασμών.