Η ρωσική πλευρά αναφέρει πως είναι πιθανό το ψήφισμα να έχει καταρτιστεί ακόμη και μέχρι την Παρασκευή, δηλώνοντας η ίδια πρόθυμη για φύλαξη των συριακών μονάδων με χημικά όπλα.
 
«Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε στη φύλαξη των συριακών στρατιωτικών εγκατάστασεων χημικών όπλων» ανέφερε την Πέμπτη ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, συμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία.
 
Άλλος υφυπουργός στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Γκενάντι Γκατίλοφ, είχε αναφέρει στο Associated Press το βράδυ της Τετάρτης πως τα εμπλεκόμενα μέρη βρίσκονται «περίπου δύο ημέρες μακριά» από την κατάρτιση του προσχεδίου για το ψήφισμα.
 
Νωρίτερα, διπλωμάτες από τρεις δυτικές χώρες είχαν αναφέρει πως οι χώρες του Συμβουλίου έχουν καταλήξει στον πυρήνα του ψηφίσματος. Ενδιάμεσα ωστόσο, η ρωσική αποστολή στον ΟΗΕ είχε απορρίψει ως «ευσεβή πόθο» την κατάρτιση της συμφωνίας, λέγοντας πως η συζήτηση βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη.

Ομολογίες σύρων αντικαθεστωτικών, μέσω των οποίων αντάρτες παραδέχονται πως έχουν φέρει χημικά όπλα στη Συρία, έχει στη διάθεσή της η συριακή κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της εμπόλεμης χώρας, Μπασάρ αλ-Άσαντ, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως δεν έχει ακόμα αποκλείσει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

 
Μιλώντας στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό της Βενεζουέλας Telesur ο κ. Άσαντ, τόνισε πως όλα τα διαθέσιμα στοιχεία καταδεικνύουν πως οι αντάρτες ήταν οι δράστες της πολύκροτης χημικής επίθεσης κατά αμάχων που σημειώθηκε στα προάστια της Δαμασκού στις 21 Αυγούστου.
 
Τα επίμαχα αποδεικτικά έχουν παραδοθεί στη Ρωσία, η οποία διαπραγματεύτηκε με της Ηνωμένες Πολιτείες τη συμφωνία χημικού αφοπλισμού του συριακού καθεστώτος, συμπλήρωσε ο κ. Άσαντ.
 

Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, στην επίθεση χρησιμοποιήθηκε το νευροπαραλυτικό αέριο σαρίν, όπλο που διαθέτει μεν η Δαμασκός, αλλά παραμένει αβέβαιο εάν διαθέτουν οι αντάρτες.


Στη Δαμασκό μετέβησαν πάλι επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να συνεχίσουν τις έρευνες για τη χρήση χημικών όπλων στην Συρία.
 
Την περασμένη εβδομάδα το πόρισμά τους κατέδειξε ότι χρησιμοποιήθηκε το αέριο σαρίν στην επίθεση της 21ης Αυγούστου.
 
Η Δύση επιμένει ότι το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ χρησιμοποιεί χημικά στον εμφύλιο πόλεμο που διαρκεί δυόμιση χρόνια.
 
Όμως η Ρωσία υπογραμμίζει ότι το πόρισμα των επιθεωρητών του ΟΗΕ δεν καταλογίζει ευθύνες στις κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας.
 
“Πιστεύω πως όσοι συμμετέχουν στη συμφωνία της Γενεύης, πρέπει να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους σε ένα στόχο: στον χημικό αφοπλισμό της Συρίας. Διότι, ορισμένες φορές, όταν ακούμε δηλώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δημιουργείται η αίσθηση ότι δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τα χημικά στην Συρία. Τα αντιμετωπίζουν ως δευτερεύον θέμα του βασικού τους σχεδίου που είναι η πτώση του προέδρου Άσαντ, λέει ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της ρωσικής βουλής.
 
Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε πως απειλείται συνολικά η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή.
 
“Η σύγκρουση δεν ξεκίνησε με τη χρήση χημικών όπλων, ούτε θα τελειώσει με μια συμφωνία για την απομάκρυνσή τους. Η συμφωνία για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας δεν πρέπει να επιτρέψει στο καθεστώς να αποφύγει τις ευθύνες που έχει για τα υπόλοιπα εγκλήματά του”, τόνισε ο Αμπτουλάχ Γκιουλ.
 
Η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος είναι οι χώρες όπου καταφεύγουν εκατομμύρια σύροι πρόσφυγες.
 
Ο Μπάρακ Ομπάμα έχει ανακοινώσει πως θα διατεθούν επιπλέον 339 εκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια για την ενίσχυση των προσφύγων.
Μάλιστα, ο σύρος πρόεδρος τόνισε ότι διαθέτει στοιχεία που αποδεικνύουν πως η Σαουδική Αραβία εξοπλίζει τους αντικαθεστωτικούς μαχητές, αποσαφηνίζοντας όμως ότι δεν έχει αποδείξεις πως κάποια συγκεκριμένη χώρα έχει εφοδιάσει τους αντάρτες με χημικά.