235 Γερουσιαστές έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στο Λέτα. Μόλις 70 αρνήθηκαν να στηρίξουν την κυβέρνηση συνεργασίας.

Μεγάλος χαμένος ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος αφού άλλαξε σήμερα αρκετές φορές γνώμη, αποφάσισε εντέλει να στηρίξει το Λέτα, αφού μεγάλη ομάδα των Γερουσιαστών του δήλωναν αποφασισμένοι να μην συμμορφωθούν με τις αιτιάσεις του για νέες εκλογές.

Σε σχετικές δηλώσεις του σε συνέντευξη Τύπου της ΕΚΤ, ο Μάριο Ντράγκι, διασκεδάζοντας τις έντονες ανησυχίες που είχαν εκφραστεί τις προηγούμενες ημέρες, ανέφερε πως τέτοιες πολιτικές κρίσεις δεν είναι τόσο επικίνδυνες όσο παλιά:

« Μπορεί η πολιτική αστάθεια να δυσκολεύει την ανάκαμψη σε αυτές τις χώρες, δεν διαταράσσει, ωστόσο, τα θεμέλια της ευρωζώνης, στο βαθμό που το έκανε τα προηγούμενα χρόνια.» 

Λίγο πριν τη ψηφοφορία:

Προς την πολιτική της επιβίωση φαίνεται ότι κινείται η κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα στην Ιταλία, αφού θα την στηρίξει τελικώς και η Κεντροδεξιά, όπως δήλωσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος – πυρήνα της Κεντροδεξιάς, το οποίο έχει για επικεφαλής του το Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στη Γερουσία είχε δηλώσει νωρίτερα ότι δεν θα έδινε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.


Μάλιστα, δια στόματος του κεντροδεξιού γερουσιαστή Σάντρο Μπόντι είχε κάνει λόγο για «χρεοκοπημένη κυβέρνηση» η οποία έχει ως μόνο στόχο να «διαιρέσει και διασπάσει τον Λαό της Ελευθερίας» και να ταπεινώσει την παράταξη και τον ίδιο το Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Νωρίτερα

Έντονη παραμένει η φημολογία για τις κινήσεις των Γερουσιαστών του PdL. Σύμφωνα με έναν από του Γερουσιαστές του Λαού της Ελευθερίας, ο Μπερλουσκόνι φέρεται να έχει αλλάξει γνώμη 3 φόρες τις τελευταίες δύο ώρες.

Οι τελευταίες, ωστόσο, πληροφορίες μιλούν για 23 Γερουσιαστές του PdL που προτίθενται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Ενρίκο Λέτα, με το Μπερλουσκόνι να εμμένει στη θέση του για εκλογές. Οι φήμες βέβαια δεν σταματούν.

Στην παρακάτω φωτογραφία, η λίστα με τα ονόματα των 23 Γερουσιαστών:

Live η νέα ομιλία του Ενρίκο Λέτα στο RAI News

Νωρίτερα:

Στο ιταλικό κοινοβούλιο προσέρχεται σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα για να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, μετά την απόφαση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να αποσύρει τους υπουργούς του από την κυβέρνηση.

Δεκάδες βουλευτές της ακροδεξιάς, έδειξαν ωστόσο χθες την πρόθεσή τους να αψηφήσουν τον Μπερλουσκόνι, στηρίζοντας την κυβέρνηση του κεντροαριστερού Λέτα.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι συναντήθηκε χθες το βράδυ με στενούς του συνεργάτες προσπαθώντας να αποτρέψει την επαπειλούμενη ανταρσία και απόσχιση των πιο στελεχών του που θέλουν να παραμείνει η κυβέρνηση στη θέση της. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε αυτούς που γύρισαν την πλάτη στον Μπερλουσκόνι περιλαμβάνεται και ο γενικός γραμματέας του κόμματός του, Αντζελίνο Αλφάνο.

Νωρίτερα, ο ιταλός πρωθυπουργός δεν έκανε δεκτές τις παραιτήσεις των πέντε βουλευτών του κόμματος του Μπερλουσκόνι. 

«Η Ιταλία βρίσκεται σε κίνδυνο που μπορεί να είναι θανάσιμος, πού εξαρτάται από ένα ναι και ένα όχι. Σάς καλώ να δώσουμε ένα παράδειγμα συνοχής», δήλωσε απευθυνόμενος προς τους Ιταλούς γερουσιαστές σήμερα το πρωί.

«Σε μια δημοκρατική χώρα, οι αποφάσεις της δικαιοσύνης πρέπει να εφαρμόζονται», τόνισε επίσης κατά την ομιλία του υπό τα χειροκροτήματα μέρους των γερουσιαστών και υπό τις αποδοκιμασίες των υποστηρικτών του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο Μπερλουσκόνι σε επιστολή του στο εβδομαδιαίο περιοδικό Τempi χαρακτηρίζει «αφερέγγυα πρόσωπα» τον πρωθυπουργό Λέτα και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο.

«Έπρεπε να καταλάβουν πως την στιγμή που αποφάσισαν να μην θέσουν θέμα σεβασμού των πολιτικών δικαιωμάτων του ηγέτη της κεντροδεξιάς, κατέστρεφαν ένα καίριας σημασίας στοιχείο της αξιοπιστίας τους, υπονόμευαν την κοινοβουλευτική δημοκρατία», είπε ο Μπερλουσκόνι. «Πώς μπορεί να θεωρείται αξιόπιστος κάποιος ο οποίος δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί την ελεύθερη πολιτική δράση του κύριου κυβερνητικού εταίρου του;». «Έστω κι αν ξέρω πόσα ρίσκα αναλαμβάνω, αποφάσισα να θέσω τέλος στην κυβέρνηση Λέτα», πρόσθεσε.

Ιταλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι η ιταλική κεντροδεξιά βρίσκεται ένα βήμα πριν την διάσπαση. Ήδη θρυλείται η ονομασία «Νέα Ιταλία» για το κόμμα κεντρώων βουλευτών και γερουσιαστών που προτίθενται να εγκαταλείψουν το στρατόπεδο Μπερλουσκόνι.

Κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες εξάλλου αναζωπυρώνονται οι φήμες που θέλουν την μεγαλύτερη κόρη του Μπερλουσκόνι, Μαρίνα, να αναλαμβάνει σύντομα την ηγεσία των «σκληροπυρηνικών» του κόμματος που μετονομάστηκε εκ νέου Φόρτσα Ιτάλια.