«Η Ελλάδα επέστρεψε» διακήρυξε ο πρωθυπουργός μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Hellenic Initiative με θέμα «Επενδύοντας στο μέλλον της Ελλάδας» στη Νέα Υόρκη. «Επέστρεψε ως ισοδύναμο μέλος της Ευρωζώνης στον δρόμο της σταθερότητας, της ανάκαμψης και της ανάπτυξης» εξήγησε.
Ο κ. Σαμαράς εκτός από το να εκθειάζει τη φωτογραφία αναφέρθηκε και στα πολιτικά ζητήματα λέγοντας ότι η χώρα έχει πετύχει την πολιτική της σταθεροποίηση, παρότι σε αυτή την πρωτοφανή κρίση ενισχύθηκαν ο λαϊκισμός και ο εξτρεμισμός. Έκανε όμως ειδική αναφορά στη Χρυσή Αυγή, επισημαίνοντας ότι είναι ντροπιαστική κα ανησυχητική συνάμα η ύπαρξή της, ωστόσο η κυβέρνηση έχει συντρίψει τους νεοναζί, καθώς η ηγεσία της οδηγείται στη Δικαιοσύνη ενώ ο αρχηγός και ο υπαρχηγός της είναι ήδη φυλακή.
Ο Πρωθυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, εκτός του εξτρεμισμού, τροφοδότησε και τον λαϊκισμό.
«Στη διάρκεια της κρίσης», είπε, «ο λαϊκισμός τροφοδοτήθηκε από την αγωνία, τον πόνο, την απελπισία και τις στερήσεις μεγάλου μέρους της κοινωνίας μας»
«Η δημοκρατία μπορεί να νικήσει τους εχθρούς της, εφόσον πιστεύουμε στους δημοκρατικούς θεσμούς και στο κράτος δικαίου», πρόσθεσε.
Ο Πρωθυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, εκτός του εξτρεμισμού, τροφοδότησε και τον λαϊκισμό.
«Στη διάρκεια της κρίσης», είπε, «ο λαϊκισμός τροφοδοτήθηκε από την αγωνία, τον πόνο, την απελπισία και τις στερήσεις μεγάλου μέρους της κοινωνίας μας»
O λαϊκισμός χάνει έδαφος και όλα αυτά έγιναν με τήρηση των δημοκρατικών κανόνων και με την τήρηση των νόμων, χωρίς να διολισθήσουμε στον λαϊκισμό και στον εξτρεμισμό που πολεμάμε, πρόσθεσε.
Υποστήριξε ότι η ελληνική κοινωνία συνειδητοποιεί ότι πρέπει να πάει μπροστά, ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να δανείζεται, ότι δεν μπορεί να είναι κοινωνία κατανάλωσης και ότι έχει ανάγκη να παράγει. Ακόμη ότι οι Έλληνες έχουν αρχίσει και ελπίζουν και όσο περισσότερο ελπίζουν τόσο σταθεροποιείται η χώρα.
Τέλος, αναφέρθηκε και στο ταξίδι του στο Ισραήλ την ερχόμενη Δευτέρα με σκοπό την οικοδόμηση μίας στρατηγικής σχέσης μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου.
Οι τρεις χώρες έχουν ενεργειακούς πόρους στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, που όταν προχωρήσει η αξιοποίησή τους θα μπορούν να καλύπτουν το 50% των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης για τα επόμενα 30 χρόνια, κατέληξε ο κ. Σαμαράς.