Του Κώστα Εφήμερου
Την συστηματική απαξίωση του Συντάγματος συνεχίζει η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με περεταίρω «ξεχείλωμα» της ερμηνείας του άρθρου 44. Οι ΠΝΠ σύμφωνα με αυτό προβλέπονται σε «έκτακτες περιπτώσεις, εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης», οπότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να υπογράφει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου οι οποίες όμως πρέπει να υποβληθούν στη βουλή για κύρωση «μέσα σε σαράντα ημέρες από την έκδοσή τους ή μέσα σε σαράντα ημέρες από τη σύγκληση της Βουλής σε σύνοδο». Το ίδιο άρθρο προβλέπει ότι αν δεν γίνει η υποβολή εντός αυτού του χρονοδιαγράμματος ή «δεν εγκριθούν από αυτή μέσα σε τρεις μήνες από την υποβολή τους, παύουν να ισχύουν».
Απλά μασηματικά
Η κυβέρνηση μέχρι σήμερα έχει χρησιμοποιήσει κατά κόρον ένα άρθρο που συντάχτηκε προκειμένου να λύσει προβλήματα ακυβερνησίας σε περιπτώσεις θεομηνιών και πολέμων θεωρώντας την οικονομική κρίση χρέους «έκτακτη» και «εξαιρετικά επείγουσα», αφήνοντας στην άκρη το τρίτο μέρος της εξίσωσης, αυτό της «απρόβλεπτης ανάγκης». Εκτός όμως του διασκεδαστικού της υπόθεσης να θεωρούνται απρόβλεπτα τα μέτρα που εντάσσονται σε ένα «Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα» στην υπόθεση της ΠΝΠ για την κατάργηση δημόσιων οργανισμών (στην οποία βασίστηκε η ΚΥΑ για το κλείσιμο της ΕΡΤ) έγινε ένα βήμα παραπέρα.
Η συγκεκριμένη ΠΝΠ υπογράφηκε την 10η Ιουνίου. Ίσως αρχικά να δυσκολευτείτε να κατανοήσετε πως γίνεται μετά από τέσσερις μήνες να μην έχουν περάσει ακόμα 40 ημέρες. Αυτό έγινε με την πρώτη αυθαίρετη ερμηνεία του άρθρου 44 σύμφωνα με την οποία οι μέρες δεν πρέπει να λογίζονται ως ημερολογιακές αλλά ως εργάσιμες. Οι συνταγματολόγοι που υπέγραψαν αυτή την εξήγηση θα ήταν ωραίο να μας διαφωτίσουν γιατί ο συντάκτης στην ίδια παράγραφο μιλάει για τρεις μήνες (και αν υπάρχουν εργάσιμοι μήνες). Αλλά ακόμα κι έτσι επιχειρήθηκε ένα επιπλέον λογικό άλμα. Εκτός του ότι αφαιρέθηκαν οι 14 ημέρες στις οποίες η Βουλή παρέμεινε κλειστή η κυβέρνηση αποφάνθηκε ότι δεν μετράνε ούτε τα θερινά τμήματα, τα ίδια τμήματα δηλαδή που ψήφισαν σειρά νόμων όπως το κρίσιμο νομοσχέδιο για το Νέο Λύκειο, την συνεργασία της στρατιωτικής συνεργασίας της Ελλάδας με άλλες χώρες κ.α.
Επειδή όμως όσο και να το τεντώνεις το σχοινί κάποια στιγμή δεν πάει άλλο η Τρίτη 8 Οκτωβρίου ήταν η τελευταία ημέρα προθεσμίας για την υποβολή του νόμου που θα κύρωνε την ΠΝΠ. Μια δύσκολη ημέρα για το ΠΑΣΟΚ που επανειλημμένως είχε δηλώσει ότι θα την καταψηφίσει αφού «προκαλεί σοβαρό πρόβλημα θεσμικής λειτουργίας και ζήτημα δημοκρατίας» (Ε.Βενιζέλος, 12/6/2013).
Στρίβειν δια του αρραβώνος
Ωστόσο λίγες ημέρες μετά τους πύρινους λόγους του προέδρου και των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ επήλθε αρραβώνας με την Νέα Δημοκρατία και τα δεδομένα άλλαξαν. Στο μεταξύ το ΠΑΣΟΚ είχε προλάβει να καταθέσει σχέδιο νόμου μαζί με την ΔΗΜΑΡ (υπογεγραμμένο από τον ίδιο τον Βενιζέλο) για την ακύρωση της συγκεκριμένης ΠΝΠ.
Εφόσον λοιπόν οι ημερομηνίες παρήλθαν το ΠΑΣΟΚ θα βρισκόταν στη δυσάρεστη θέση να ψηφίσει υπέρ της ΠΝΠ και κατά του ίδιου του νομοθετικοί του έργου. Επιπλέον υπάρχουν πληροφορίες ότι οι αντιδράσεις εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας ήταν έντονες και υπήρχε σοβαρότατη πιθανότητα διαρροών που θα μπορούσαν να επιφέρουν μέχρι και την πτώση της κυβέρνησης αφού ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι η καταψήφιση ακόμα και ενός δευτερεύουσας σημασίας νομοσχεδίου θα οδηγήσει σε εκλογές.
Από την άλλη η Νέα Δημοκρατία δεν θα μπορούσε να σηκώσει το πολιτικό κόστος της τυπικής ακύρωσης της πράξης λόγω προθεσμιών και αναζητήθηκε άλλη λύση.
Την λύση αυτή φαίνεται ότι την έδωσε ο συνταγματολόγος κύριος Βενιζέλος που είναι γνωστός για τον σεβασμό του στο Σύνταγμα (βλέπε π.χ. υπόθεση The Mall). Σύμφωνα με αυτή το νομοσχέδιο υποβλήθηκε στην επιτροπή της Βουλής αλλά έπειτα ανακοινώθηκε ότι δεν θα συζητηθεί. Έτσι από την Τετάρτη μηδένισε το ρολόι για τρεις μήνες μέχρι να έρθει η αυτοδίκαια κατάργησή της λόγο έλλειψης κυρωτικής απόφασης. Άλλωστε ο κύριος Βενιζέλος μπορεί να ελπίζει στα δημιουργικά μαθηματικά του οπότε κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πότε περνάνε τρεις μήνες.
Το TPP επικοινώνησε με τον συνταγματολόγο κύριο Κατρούγκαλο ο οποίος μίλησε για «ξεχείλωμα του Συντάγματος». Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ που ζητάει την άμεση εισαγωγή σε ψήφιση της κοινής πρότασης νόμου των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για την μη κύρωση της ΠΝΠ και για «εξ υπαρχής ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης κατάργησης της ΕΡΤ».
«Καλούμε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να μην αποδεχθούν την μη ψήφιση της πρότασής τους μέχρι την στιγμή που η Πράξη θα έχει αποβάλει αυτοδίκαια την ισχύ της, αλλά θα έχει επιβάλει οριστικά τα αποτελέσματά της. Αν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θελήσουν να κρυφτούν πίσω από τις συνταγματικές προθεσμίες προσπαθώντας να «περισώσουν» την υπογραφή και την πολιτική τους αξιοπιστία, θα έχουν ακέραιες τις ευθύνες τους.»