Οι απανωτές δηλώσεις από το εξωτερικό ότι τα νούμερα της ελληνικής οικονομίας δεν βγαίνουν και ότι θα χρειαστεί νέο κούρεμα αλλά και συνεχής λήψη νέων μέτρων, αποδομούν το κλίμα σχετικής ευφορίας που θέλει η κυβέρνηση να εμπεδωθεί στην κοινή γνώμη, λέγοντας ότι η ανάκαμψη είναι ζήτημα εβδομάδων αλλά και ότι δεν υπάρχει ζήτημα νέων («οριζόντιων» προστέθηκε από χθες) μέτρων.
Αρχίζουν τρεις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες εβδομάδες με (όπως προβλέπω) πολλες ανατροπές. Θα τις διαβούμε μέρα μερα — από την Κυριακή…
— Evangelos Antonaros (@EvangAntonaros) October 11, 2013
Η διαρροή είναι η εξής: πρώτον ότι όσο οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα συνεχίζονται πρέπει να περιμένουμε και δεύτερον ότι κάποιες διαρροές έχουν βάση, κάποιες άλλες όχι.
Στο κυβερνητικό επιτελείο δεν κρύβεται ο έντονος εκνευρισμός για το μπαράζ δηλώσεων ευρωπαίων και αμερικανών αξιωματούχων για το ελληνικό πρόβλημα χρέους.
Greece’s Stournaras Says Government Won’t Cut Wages, Raise Taxes
— Bloomberg Athens (@BloombergAthens) October 11, 2013
Ο Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μαξίμου, μετά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, με βασικό θέμα τον ενιαίο φόρο ακινήτων, απέκλεισε για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο λήψης νέων οριζόντιων μέτρων, ενώ και ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης, μιλώντας στον Σκάι, σημείωσε με νόημα ότι αυτό που έχει σημασία είναι «τι λέγεται όταν κάθονται στο τραπέζι και οι τρεις (ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ)» και όχι τι λέει ο καθένας ξεχωριστά.
Όπως αναφέρει ο Γιάννης Αγγέλης στο Capital.gr, «η εικόνα που έχει ατύπως συμφωνηθεί σε πολιτικό επίπεδο να διαχυθεί για την πορεία του προγράμματος στην Ελλάδα, έχει σαν βασικό της στοιχείο την “βεβαιότητα για μια συγκρατημένη αισιοδοξία” ότι “παρά τα προβλήματα το πρόγραμμα είναι στην σωστή του πορεία».
Οι Σαμαράς και Βενιζέλος εμφανίζονται αποφασισμένοι να αρνηθούν κάθε πρόσθετο μέτρο, προκρίνοντας, εφόσον απαιτηθεί, μια πολιτική διαπραγμάτευση με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σημειώνει ανάλυση της «Καθημερινής».
Πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος πραγματοποίησαν χθες έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή και του οικονομικού επιτελείου, στον απόηχο των ογκούμενων αντιδράσεων από τις Κ.Ο. των Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, οι Σαμαράς και Βενιζέλος ζήτησαν από το οικονομικό επιτελείο να διαμορφώσει ένα, ακόμη, σενάριο για τον φόρο ακινήτων με μικρότερες επιβαρύνσεις, απορρίπτοντας επί της ουσίας το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ που είχε συμφωνηθεί με την τρόικα.
Λαγκάρντ: Όχι νέα μέτρα
Κατά νέων οριζόντιων μέτρων και περαιτέρω περικοπών σε μισθούς και συντάξεις τάχθηκε η γεν. διευθύντρια του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ληφθούν μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα. Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, διεμήνυσε την αντίθεσή της σε νέα οριζόντια μέτρα στην Ελλάδα και κατέστησε σαφές ότι το Ταμείο δεν συμφωνεί με περαιτέρω περικοπές μισθών και συντάξεων, ενώ σε ό,τι αφορά την άλλη μείζονα πτυχή του ελληνικού ζητήματος, τη διαχείριση του χρέους, συνεχίστηκε και στην Ουάσιγκτον η «αντιπαράθεση» ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ευρωζώνη σχετικά με την ορθότητα ενός «κουρέματος» του ελληνικού χρέους προς τον επίσημο τομέα.
Για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η κα Λαγκάρντ τόνισε πως οι Ευρωπαίοι έχουν δεσμευθεί να προβούν σε συγκεκριμένες δράσεις ώστε να συμβάλουν προς την επίτευξη του στόχου, που είναι η ελάφρυνση του χρέους. Σημείωσε, παράλληλα, ότι η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθεια για να ικανοποιήσει τους όρους που έχουν συμφωνηθεί.
Άσμουσεν: «Το ΔΝΤ μιλά για τα λεφτά των άλλων»
Σε ανοιχτή συζήτηση που διεξήχθη στο Ιδρυμα Bertelsmann της Ουάσιγκτον για την πορεία της ευρωζωνης, το μέλος του διευθυντηρίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιόργκ Ασμουσεν, αντέδρασε έντονα στην επισήμανση της «Καθημερινής» ότι παρά τη συνεχιζόμενη αντίθεση των ευρωπαϊκών χωρών, το ΔΝΤ, που διαθέτει τη μεγαλύτερη εμπειρία και τεχνογνωσία σε ο,τι αφορά τη διαχείριση χρεών, υποστηρίζει με έμφαση την αναγκαιότητα να υπάρξει κουρεμα του ελληνικού χρέους προς τον επίσημο τομέα.
Ο κ. Ασμουσεν έστρεψε τα βέλη προς το Ταμείο λεγοντας ότι είναι εύκολο να προκρίνει τη συγκεκριμένη λύση γιατι «μιλάει για τα λεφτά των άλλων» και ενώ το ίδιο, ως προτιμώμενος πιστωτής, έχει διασφαλίσει ότι θα πάρει πίσω στο ακέραιο τα χρήματα που δάνεισε στην Ελλλαδα.
«Επιμήκυνση και μείωση των επιτοκίων για την Ελλάδα, όχι νέο κούρεμα»
Το ελληνικό χρέος δεν θα πρέπει να υποβληθεί και σε νέες απομειώσεις μετά τα δύο “κουρέματα” στα δάνεια του ιδιωτικού τομέα, δήλωσε χθες ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν.
Αντίθετα, εάν η Ελλάδα χρειαστεί και νέα οικονομική βοήθεια, ο Rehn δήλωσε ότι θα προτιμούσε την επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων ή τη μείωση των επιτοκίων που θα πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα στο χρέος της
(με πληροφορίες από Deutsche Welle, naftemporiki.gr, capital.gr, «Καθημερινή»)