Κομματικοί σταθμοί
Τα κόμματα πήγαν …ραδιόφωνο.
Η αρχή γίνεται με τον 902 Αριστερά στα FM το 1989 …
Τα κόμματα στο ραδιόφωνο
Τα κόμματα ήθελαν όμως κι από ένα κομματικό ραδιόφωνο. Είναι μια ταραγμένη περίοδος για τα κόμματα και την πολιτική. Η κυβέρνηση Παπανδρέου πέφτει για να ξεκινήσει “ η κάθαρση” κι αυτή καθυστερεί τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Οι δεξιές εφημερίδες γράφουν άρθρα για την “ αυλή Παπανδρέου” που μόλις έχει κερδίσει την πρώτη μάχη με τον θάνατο στο Χέρφιλντ κι ο 9,84 ο άλλοτε πλουραλιστικός σταθμός μοιράζει κασέτες με συνομιλίες του Α. Παπανδρέου στα διόδια των Εθνικών οδών Περίπου την ίδια περίοδο ο Συνασπισμός τα βρίσκει με τη ΝΔ, ή η ΝΔ τα βρίσκει με το Συνασπισμό και κάνουν κυβέρνηση. Καλοκαίρι ΄89 ή για τους οπαδούς του Πασόκ -πλην εκσυγχρονιστών(;)- “ βρώμικο ΄89”.
Ο 902 γεννήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 1989 με πρώτο διευθυντή τον Παύλο Τσίμα που λίγο αργότερα εγκατέλειψε το σταθμό για να αναλάβει τη διεύθυνση της Πρώτης και στη συνέχεια τον Τ. Δραβαλλιάρη και ο Γ. Θαλασσινός, ως διευθυντής προγράμματος. Ο Π. Τσίμας και ο 902 υπόσχονταν “ αριστερά θαύματα “ και την “ άνοιξη στα FM” . Ένας σταθμός έκπληξη ποιοτικός, αξιόπιστος που δεν ακουγόταν αναγκαστικά μόνο από αριστερούς.; Ένας σταθμός που κατά την πρώτη περίοδο της ελληνικής ραδιοφωνικής “ άνοιξης της Πράγας δεν ήταν μόνο κομματικός. ΄Ήταν “ παιδί του ΚΚΕ” και από ότι φάνηκε ατίθασο. Ανάμεσα στους πολλούς συνεργάτες οι Δ.Δανίκας, Γιάννης Βουρέλιας, Μ. Ζορμπά, Λ. Μουτσοπούλου, Γιώτα Τσουκαλά Λ. Φραγκούλης,Στάθης Τσαγκαρουσιάνος, Τζίμης Πανούσης,, Πάνος Γεραμάνης, Αννα Βαγενά και Τατιανά Μπαλανίκα. Γ. Αλαμανής, Οδ. Ιωάννου,Μ. Άσερ, Αλέξης Βάκης,Απ. Καπαρουδάκης Ν. Κιούσης Δ. Χατζόπουλος. Κι αφού επρόκειτο για θαύμα συντηρητικών και ανανεωτικών του ΚΚΕ, δεν κράτησε και πολύ . Ενάμιση χρόνο μετά την ίδρυση του η διάσπαση του Συνασπισμού έχει αντίκρισμα και στο σταθμό. Απολύσεις συντακτών και παραγωγών γεγονότα έξω από τον Περισσό , ομάδες περιφρούρησης από κουμμουνιστές. Στις 17 Ιουνίου 1991 η γενική συνέλευση των εργαζομένων καταγγέλλει τη μετατροπή του 902 από “ πολυφωνικό βήμα προνομιακής ανάδειξης κάθε προβληματισμού “ σε “κομματικό όργανο”Η ιδιοκτησία του σταθμό,. Σύμφωνα με τη συνέλευση” ασκεί πίεση και παρεμβαίνει στην εργασία των αρχισυντακτών καταρρακώνοντας την επαγγελματική υπόσταση των δημοσιογράφων. Νέος διευθυντής ο Παύλος Αλέπης, -ο έτερος δημοσιογράφος Παύλος Αλέπης εκείνη την περίοδο ήταν στο Flash- σημειώνει σε ανακοίνωσή του:” Παραγωγοί, που η συμφωνία τους με το σταθμό είναι να κάνουν μουσικές εκπομπές, χρησιμοποιούν το μικρόφωνο και τα τεχνικά μέσα του σταθμού για να κάνουν πολιτική έναντι στο σταθμό, ενάντια στο ΚΚΕ, ενάντια σε άλλους παραγωγούς συναδέλφους τους κλπ”. Πράγματι. Με όλα αυτά τα έκτροπα που συνέβησαν το πείραμα της “άνοιξης στα FM” ανακόπτεται βιαίως.
Ο σταθμός σταδιακά εξαφανίζεται από τη λίστα ακροαματικότητας ενώ τα στελέχη της πρώτης περιόδου κάνουν πετυχημένη , με εμπορικούς όρους, καριέρα στα ΜΜΕ . Ο Γιώργος Θαλασσινός έλεγε στο «Μ.V” έχοντας αποχωρήσει από το σταθμό, για τον 902:”Η ιδρυτική πράξη , που δώσαμε στη δημοσιότητα και είχε την έγκριση του Π.Γ.( σ.σ Πολιτικού Γραφείου),έλεγε σαφώς ότι επρόκειτο για ένα σταθμό που ανήκει στην αριστερά ,έχει σκοπό να την εκφράσει . Όχι υποχρεωτικά την πολιτική Αριστερά, αλλά την κοινωνική Αριστερά.” “ Στην πράξη όμως , γιατί η πράξη τελικά δοκιμάζει τα πράγματα, και από τις πρώτες κιόλας μέρες αντιμετωπίσαμε δυσκολίες: γκρίνια, επιφύλαξη αντιμετωπίσαμε μια διαφορετικότητα στην κουλτούρα που διαμόρφωνε ο σταθμός με εκείνη που είχαν οι άνθρωποι που εκπροσωπούν την εργοδοσία. Η κουλτούρα που διαμόρφωνε ο σταθμός προσέκρουσε στην κουλτούρα του παραδοσιακού ΚΚΕ και της συγκεκριμένης του ηγεσίας” .Για το 902 θα τραγουδήσει το 1994 η Αφροδίτη Μάνου “ Αριστερά στην Εδεμ / με τους αγγέλους στα Εφ Εμ”.
Λίγο… πιο δεξιά στα FM υπάρχει ο ROCK FM ιδιοκτησίας Χρ. Καλογρίτσα που εξέδιδε την “ Πρώτη” . Εκεί θήτευσε επί μακρόν και ο Κώστας Μυλωνάς πριν μεταγραφεί για τον Δίαυλο 10 , τον Σούπερ FM, τον ΩΧ και μετά στη τηλεόραση. Από τη διεύθυνση του πέρασε και ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ,. Είμαστε στον Οκτώβριο του 1991 και οι άνθρωποι του Συνασπισμού θέλουν και ραδιοφωνικό σταθμό. Έχουν αποχωρήσει από τον 902 , έκλεισε και η Πρώτη και διαθέτουν μόνο το περιοδικό «Επτάμισι» το όπιο αργότερα έκλεισε. Προετοιμάζεται λοιπόν ο Σταθμός 96,8 από την ομάδα των Β.Τζαννετάκου,Β. Παϊκου, Τσίμα , Γ. Χουλιάρα, Δανίκα , Κώστα Σπυρόπουλου, Στάθη, Παντελή Καψή. Ο διευθυντής προγράμματος , δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης έκανε έκκληση σε ανακοίνωσή προς επιχειρηματίες πολιτικούς, δημοσιογράφους να ξανανοίγε “ τα μπλε , πράσινα , κόκκινα καφενεία. Μήπως και απελευθερωθεί λίγο η <<μπάντα>>” . Ο Σταθμός 96,8 όμως δε θα βγει ποτέ στον αέρα αφού δεν τα βρίσκουν Καλογίρτσας και Συνασπισμός και το 1993 ο ROCK FM θα περάσει στα χέρια του Κ. Γέρου , ιδιοκτήτη του Penthouse. Από το ροκ ..στο ροζ δηλαδή. Οι συνεργάτες του ROCK FM θα βρεθούν λίγο αργότερα στο σταθμό του Φ. Μπόμπολα Ρόδον 94,4 πού πήρε τη συχνότητα του “ δεύτερου ΩΧ FM .Βέβαια οι άνθρωποι του ΣΥΝ ξέχασαν ότι διέθεταν και δεύτερη δικιά του συχνότητα, τον σταθμό Άνοιξη (..όχι βέβαια Πολιτική) στο όνομα του Πέτρου Κουναλάκη από όπου μεταδόθηκε ζωντανά στο συνέδριο.
Στον Πειραιά όμως εκλέγεται νέος δήμαρχος ο Σ. Λογοθέτης με τη βοήθεια ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμού. Τα αριστερά παιδιά του Πειραιά αναζητούν μια ακόμη ραδιοφωνική διέξοδο στο Κανάλι 1 του Πειραιά. Πρόεδρος της ΔΗΡΑΠ, αναλαμβάνει ο Β.Τράπαλης και διευθυντής ο Τ. Δραβαλλιάρης που λίγο καιρό πριν έφυγε από τον 902. Στο σταθμό πηγαίνουν Οι Μ. Γαργαλάκος, από το Ράδιο Αθήνα Γ. Τριάντης, Α. Κοσώνας , η ηθοποιός Κωνσταντίνα Μιχαήλ ( Μιχαλοπούλου) ο στιχουργός Γιώργος Κρητικός . Σταθμό για λίγο καιρό, θα βγάλει και οι αποχωρήσαντες από την ΚΝΕ ,” η ομάδα Γράψα” την άνοιξη του 1990 . Ο σταθμός λεγόταν Ρωγμή. Υπολογίστε επίσης ότι και ο Δίαυλος 10 λειτουργούσε κάτω από τον έλεγχο του ΚΚΕ, όπως επίσης και το Ράδιο 5.
Σταθμός πήρε και επισήμως το ΠΑΣΟΚ. Μέσα στις 16 άδειες που έδωσε η επιτροπή ραδιοφωνίας τον Απρίλιο του 1989 ήταν και ο σταθμός “ Νέα εποχή στα FM” που ανήκει στην εταιρία “Πανελλαδικές εκδόσεις ΕΠΕ-εξόρμηση” με τον Ακη Τζοχατζόπουλου και τον Κ. Λαλιώτη να διαθέτουν από 50%. Νόμιμη εκπρόσωπος και διαχειρίστρια του σταθμού είναι η λογίστρια Ευφροσύνη Λαμπροπούλου. Τη ραδιοφωνική της «φωνή» ετοίμαζε και η Ρηγίλλης , όπως αποκάλυπτε το «Επτάμισι» την 1 Νοεμβρίου 1991 , στους 105,1 του Star Radio . Ραδιοφωνικό σταθμό τέλος προετοίμαζε και το ίδιο το κράτος! Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και Αθλητισμού ήθελε να στήσει το δικό της ραδιοφωνικό σταθμό έχοντας αγνές προθέσεις. Αντέδρασε η ομάδα Κουτσόγιωργα και παραιτείται ο σημερινός διευθυντής της ΕΡΑ 2 , Τάκης Ψαρίδης στις 29 Ιουλίου 1988.