
Σε ανοδικό έδαφος κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street καθώς οι επενδυτές διατηρούν την αισιοδοξία τους ότι έστω και την ύστατη ώρα οι πολιτικοί στην Ουάσινγκτον θα καταλήξουν σε μια συμφωνία για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους και την επαναλειτουργία της κυβέρνησης.
The ball is now in the Senate's court, but the House may vote first http://t.co/5dBx3tDuo0
— Washington Post (@washingtonpost) October 16, 2013
Οι ΗΠΑ θα πρέπει να αυξήσουν το ανώτατο όριο δημοσίου χρέους τους, το οποίο σήμερα καθορίζεται στα 16,7 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι την Πέμπτη, ώστε να μην χρεοκοπήσουν.
Το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ έχει προειδοποιήσει ότι διαθέτει περιθώρια ελιγμών μέχρι τις 17 Οκτωβρίου, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να βασίζεται στα διαθέσιμα του για να συνεχίσει να εξυπηρετεί το σύνολο των υποχρεώσεων του.
Προειδοποίησε σε δραματικούς τόνους ότι «θα προκληθεί οικονομική κρίση και ύφεση σαν εκείνη του 2008 ή χειρότερη»
Chart: The back and forth in Congress over the debt ceiling and the shutdown http://t.co/KxFR0B30eE
— The New York Times (@nytimes) October 16, 2013
Οι κυριότεροι λογαριασμοί είναι οι εξής: στις 23 Οκτωβρίου η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει 12 δισ. δολάρια σε επιδόματα κοινωνικής ασφάλισης, στις 28 Οκτωβρίου 3 δισ. σε μισθούς ομοσπονδιακών υπαλλήλων, στις 30 Οκτωβρίου 2 δισ. σε ιατρικούς προμηθευτές, στις 31 Οκτωβρίου 6 δισ. στην αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, την 1η Νοεμβρίου 18 δισ. στο δημόσιο σύστημα υγείας (Obamacare), 25 δισ. σε επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας και 12 δισ. σε μισθούς και επιδόματα στρατιωτικών, στις 14 Νοεμβρίου 15 δισ. στην κοινωνική ασφάλιση και στις 15 Νοεμβρίου 29 δισ. στην αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.
Οι διαπραγματεύσεις πλησιάζουν στο τέλος τους και η συμφωνία πιθανότατα θα ανακοινωθεί σύντομα, τόνισε στέλεχος των Δημοκρατικών την Τετάρτη το απόγευμα (ώρα Ελλάδος).
Το σώμα της Γερουσίας, σύμφωνα με τον αξιωματούχο των Δημοκρατικών, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, θα κινηθεί γρήγορα προς την ψήφιση της συμφωνίας, κάτι το οποίο θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως δέσμευση από την πλευρά των συντηρητικών του Tea Party εντός των Ρεπουμπλικανών, όπως ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ, να μην προβάλουν διαδικαστικά εμπόδια.
Οι ηγέτες της Γερουσίας δούλεψαν για να οριστικοποιήσουν μια συμφωνία η οποία θα μπορούσε να κερδίσει την ψήφο και της ελεγχόμενης από τους Ρεπουμπλικανούς Βουλής των Αντιπροσώπων.
Στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ δήλωσε χθες ότι επιτυγχάνεται μεν πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με το Κογκρέσο για τον τερματισμό του αδιεξόδου στο θέμα της χρηματοδότησης της κυβέρνησης και της αύξησης του ορίου του χρέους, ωστόσο «επί του παρόντος είμαστε μακριά από μια συμφωνία». Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την ελπίδα ότι η Γερουσία θα παράσχει μια διέξοδο στην κρίση.
Το σώμα της Γερουσίας αναμένεται να συνεδριάσει στις 19.00 (ώρα Ελλάδας) και, εάν έχει επιτευχθεί ολοκληρωμένη συμφωνία μέχρι τότε, οι πρώτες ψηφοφορίες θα διεξαχθούν αργότερα μέσα στην ημέρα.
Despicable: The White House press corps objects to hostage metaphors for the #shutdown, but this language is A-OK http://t.co/y3HGeu3Lou
— Salon.com (@Salon) October 16, 2013
Ωστόσο, ακόμη και αν μια συμφωνία είναι τόσο πειστική που να ξεπεράσει τις συνήθειες διαδικαστικές καθυστερήσεις στη Γερουσία, είναι ακόμη άγνωστο εάν θα μπορούσε να συγκεντρώσει πλειοψηφία στην ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Βουλή πριν από το όριο της 17ης Οκτωβρίου.
Αναλυτές θεωρούν ότι μια συμμαχία των δημοκρατικών βουλευτών με τους πλέον μετριοπαθείς ρεπουμπλικανούς συναδέλφους τους θα ήταν ικανή να σχηματίσει πλειοψηφία έγκρισης του σχεδίου και στη Βουλή.