Συνεδριάζει από τις 13:30 της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου το κυβερνητικό συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.
 
Στο επίκεντρο θα βρεθεί το θέμα της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων με δεδομένη την εμπλοκή στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα. 
Μιλώντας νωρίτερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυρ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε επίσης ότι στο υπουργείο δεν έχει γίνει καμία συζήτηση από την τρόικα για περισσότερες απολύσεις από αυτές που είχαν συμφωνηθεί.

Τα σημεία τριβών, όπως τα συνοψίζει το aftodioikisi.gr είναι τα εξής

 
-Δεν έχουν βρεθεί τα ονόματα 1.349 διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ για να συμπληρωθεί η λίστα των 12.500 «διαθέσιμων» του Σεπτεμβρίου. Η προθεσμία για ηλεκτρονική απογραφή λήγει τη Δευτέρα και όσοι δεν απογραφούν θα τεθούν σε αυτοδίκαιη αργία.
 
-Η Τρόικα απορρίπτει το αίτημα του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη για παράταση λίγων στο δεύτερο κύμα της διαθεσιμότητας, άλλων 12.500 το Δεκέμβριο.
 
-Σε σχέση με τη δεύτερη λίστα των 12.500 «διαθεσιμότητας» δεν έχει γίνει σοβαρή προεργασία, δεν προχωρά η αξιολόγηση των δομών στους ΟΤΑ και σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, ενώ καταγράφεται απροθυμία από τους περισσότερους υπουργούς να «δώσουν» κόσμο λόγω πολιτικού κόστους.
 
-Η Τρόικα δεν αναγνωρίζει ως απολυμένους όσους θα αποχωρήσουν από ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ, ως προς την αναδιάρθρωση των οποίων, άλλωστε, δεν υπάρχει συμφωνία.
 
-Η Τρόικα δεν αναγνωρίζει ως απολυμένους τους συμβασιούχους που μένουν στη θέση τους με προσωρινές δικαστικές αποφάσεις και πρόκειται να χάσουν τη δουλειά τους με ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης.
 
-Υπάρχει μνημονιακή δέσμευση για 4.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του χρόνου, 2.000 απολύσεις εφόσον συμπεριληφθούν οι απολυμένοι της ΕΡΤ.
 
O Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος αναλαμβάνει την ευθύνη μιας πολιτικής διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές, για να αρθεί το αδιέξοδο που δημιουργείται με την απαίτηση για μέτρα 2 δισ ευρώ το 2014, θα πάρει τις τελικές αποφάσεις σε σχέση με τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις.

Βουλευτές της ΝΔ ζητούν σκλήρυνση στάσης απέναντι στη Τρόικα, παρόλο που στην πλειοψηφία τους δεν θέλουν πρόωρες εκλογές. 

«Η στάση της τρόικας απειλεί να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση»

Αυτό είναι το μήνυμα που προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση στο εξωτερικό, διαμηνύοντας ότι περαιτέρω μέτρα «απειλούν τη συνοχή του συνασπισμού», αλλά και «ενδλεχεται να οδηγήσουν σε κοινωνική έκρηξη».

Και αν τώρα είναι απλώς τα 4 προαπαιτούμενα για τη δόση, η συνέχεια, στην οποία θα πρέπει να προσδιοριστούν μακροπρόθεσμα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας (μεταξύ των οποίων και το ύψος του δημοσιονομικού ή και του χρηματοδοτικού κενού), τρομάζει την κυβέρνηση, καθώς η πρόγευση από το παζάρεμα των αριθμών της φετινής ύφεσης και του πρωτογενούς «πλεονάσματος», έδειξαν ότι η τρόικα δεν σκοπεύει να χαλαρώσει τις πιέσεις της για νέα μέτρα.

Αυτό δεν επιτρέπει στο Μαξίμου να διαμορφώσει δική του ατζέντα πολιτικής ούτε να ανακοινώσει δέσμη «ανακουφιστικών» μέτρων, που διακαώς επιθυμεί το κυβερνητικο επιτελείο από τον Αύγουστο αλλά ποτέ δεν λαμβάνει έγκριση να το κάνει.

Χαρακτηριστικό και το δημοσίευμα των Financial Times μέσω του οποίου εκφράζεται η δυσαρέσκεια της Αθήνας για τις απαιτήσεις της τρόικας.

Σε αυτό, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:

Η τρόικα ζητά από την κυβέρνηση να υιοθετήσει νέα μέτρα λιτότητας αφού προσδιόρισε ότι το προβλεπόμενο κενό στο τελευταίο προσχέδιο του προϋπολογισμού ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ.
 
Αξιωματούχοι του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών δηλώνουν πως το κενό αντιστοιχεί σε μόλις 500 εκατ. ευρώ και μπορεί να καλυφθεί με πειθαρχικά μέτρα στην εισφοροδιαφυγή χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων που δεν καταβάλουν τις εισφορές τους.
 
«Υπάρχει σαφής διαφωνία» δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών και συμπληρώνει: «Η Τρόικα πάντα πιέζει για νέα μέτρα αλλά έχουμε φτάσει το όριο στις οριζόντιες περικοπές συντάξεων και μισθών». «Οι κοινωνικές πιέσεις γίνονται μη βιώσιμες… τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν χάσει κατά μέσο όρο περισσότερο από το ένα τρίτο των εισοδημάτων τους μέσα σε πέντε χρόνια» προσέθεσε ο αξιωματούχος.


 
Η διαμάχη προκύπτει ενώ η αξιοπιστία της Ελλάδας στις διεθνείς χρηματαγορές βελτιώνεται, με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να υποχωρούν αυτή την εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον προηγούμενο χρόνο που συμφωνήθηκε το δεύτερο πακέτο στήριξης των 173 δισ. ευρώ. Τα hedge funds επενδύουν σημαντικά στα warrants των μετοχών των ελληνικών τραπεζών, τροφοδοτώντας την ανάκαμψη στο μικρό χρηματιστήριο της Αθήνας.