Στο άρθρο με τίτλο «Η Ευρώπη της Μέρκελ – Πώς οι άνθρωποί της λύνουν και δένουν στις Βρυξέλλες», που δημοσιεύτηκε στο διεθνές πρακτορείο την Πέμπτη, περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο η Γερμανία εγκατέλειψε την μεταπολεμική της στάση: δεν νιώθει πλέον την ανάγκη να απολογηθεί για την προσπάθειά της να διαμορφώσει το ευρωπαϊκό μέλλον, τονίζεται.
 

Γερμανοί σε καίριες θέσεις 


Όπως σημειώνεται, Γερμανοί αξιωματούχοι καταλαμβάνουν θέσεις-κλειδιά σε οργανισμούς της Ε.Ε. και προωθούν τα εμπορικά συμφέροντα του Βερολίνου με πάθος.
 
Το δημοσίευμα έρχεται, ενώ η Άγκελα Μέρκελ συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό νέου κυβερνητικού συνασπισμού, μετά από την τρίτη συνεχόμενη εκλογική επιτυχία της πρόσφατα και ανήμερα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. 
 
«Η συντηρητική καγκελάριος μπορεί να συνεχίσει τις προσπάθειες που ξεκίνησε την πρώτη περίοδο διακυβέρνησής της το 2005», υπογραμμίζεται στο άρθρο. «Έκτοτε, έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των Γερμανών σε καίριες θέσεις στις Βρυξέλλες, αλλά και η επίδραση του Βερολίνου στη λήψη των αποφάσεων».
 
Με πλήθος παραδείγματα, ο συντάκτης του άρθρου περιγράφει την αύξηση της παρεμβατικότητας του Βερολίνου στις ευρωπαϊκές υποθέσεις, ιδιαίτερα από το ξέσπασμα της κρίσης και έπειτα.  

Ολόκληρο το άρθρο του Reuters