Με «άγριες» διάθεσεις διαπραγμάτευσης η ελληνική κυβέρνηση παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες. Μετά από μια… εθιμοτυπική συνάντηση με την Μέρκελ, μίλησε για το ψηφιακό μέλλον της Ευρώπης.

Ανταπόκριση απο Βρυξέλλες
της Χριστίνας Βασιλάκη

«Μηδενικό». «Με θετικό πρόσημο». «Άντε -το πολύ- 500 εκατομμύρια». Όχι, δεν έπεσαν στοιχήματα για το ελληνικό δημοσιονομικό κενό στους διαδρόμους των Βρυξελλών. Απλά, το ελληνικό οικονομικό επιτελείο που βρέθηκε στις Βρυξέλλες -συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό στη Σύνοδο Κορυφής- βλέπει «κλείσιμο» στον προϋπολογισμό του 2014 με… «το πολύ, 500 εκατομμύρια πρόσθετων μέτρων», όπως είπαν κυβερνητικές πηγές.

 
Από το «κανένα νέο μέτρο» στα «500 εκατ.» δεν είναι και μικρή απόσταση, αλλά για την ελληνική κυβέρνηση αυτό που προέχει είναι να μη «βγαίνουν νούμερα που ανησυχούν την κοινή γνώμη». Ο λόγος για τα 2 δισ. δημοσιονομικού κενού που φαίνεται να εντόπισαν οι Ευρωπαίοι εταίροι στο προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού που «κατατέθηκε» προς έγκριση πριν από λίγες εβδομάδες.
 
Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι η διαφορά στους δύο υπολογισμούς έχει να κάνει όχι με λάθος της Ελληνικής πλευράς, αλλά με το γεγονός ότι οι απέναντι, είναι πολύ απασχολημένοι με άλλα θέματα, εσωτερικής κατανάλωσης. Άλλωστε, όπως ειπώθηκε, «χρησιμοποιήθηκε αξιόπιστη μέθοδος υπολογισμού, προερχόμενη από το ΔΝΤ».


Όλα πάνε καλά

Σε γενικές γραμμές, η ελληνική αποστολή δεν εγκατέλειψε ούτε στις Βρυξέλλες το success story της. «Πάμε καλά» , «οι προσπάθειες αποδίδουν» είναι μερικές μόνο από τις φράσεις που ακούστηκαν στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια.
 
Όσο για την κατ’ιδίαν συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Άνγκελα Μέρκελ λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου, οι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι το γεγόνος ότι η Καγκελάριος δεν είναι ακόμα -και επίσημα- Καγκελάριος δεν τους επιτρέπει να αποκαλύψουν το περιεχόμενό της. Ενδιαφέρον, πάντως, είναι ότι ενώ το περιβάλλον του πρωθυπουργού υποστηρίζει ότι η συνάντηση με τη Μέρκελ διήρκεσε 20 λεπτά –θέλοντας, φυσικά, να επικοινωνήσει ότι ήταν απόλυτα ουσιαστική- η απέναντι πλευρά, λέει άλλα… Ότι δηλαδή η συνάντηση δεν κράτησε παραπάνω από πεντάλεπτο και ήταν εθιμοτυπική.
 
Κι αν αυτό δεν αρκεί για να καταλάβει κανείς τη «μαχητική» διάθεση με την οποία ήρθε ο Πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες, στη συζήτηση για την Ψηφιακή Οικονομία ο κ. Σαμαράς δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «η τεχνολογία και η καινοτομία είναι βασική προτεραιότητα της Ελληνικής κυβέρνησης, ως βασικός άξονας ανάπτυξης».
 
Επίσης, έδωσε πέντε παραδείγματα καινοτόμας ελληνικής επιχειρηματικότητας, τα οποία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδειξε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον να γνωστοποιθούν στους δημοσιογράφους, που τελικά τα… ξέχασε, με αποτέλεσμα να μην φτάσουν ποτέ στα γραφεία τους. Το σίγουρο είναι ότι ένα από αυτά είναι στην Πάτρα…