Οι δημοσκοπήσεις δίνουν πρωτιά, αλλά χωρίς αυτοδυναμία στους Σοσιαλδημοκράτες οι οποίοι δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να σχηματίσουν κυβέρνηση μειοψηφίας με την ανοχή των κομμουνιστών. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα είναι η πρώτη φορά που το ΚΚ αναλαμβάνει πολιτικό ρόλο μετά την Βελούδινη Επανάσταση του 1989. 

 
Το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών CSSD υπό τον Μπόχουσλαβ Σόμποτκα πήρε προβάδισμα, εν μέσω της ύφεσης που βυθίζει την πλειοψηφία των πολιτών στη φτώχεια. Υπόσχεται επιβολή υψηλότερης φορολογίας στις εταιρείες ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, στις τράπεζες και στα φυσικά πρόσωπα με ιδιαίτερα μεγάλα εισοδήματα, καθώς και επενδύσεις σε υποδομές, στέγαση και «πράσινα» έργα.
 

Τρίτη δύναμη ο Babisconi
 

Τρίτη δύναμη φέρεται να είναι ο ζάπλουτος επιχειρηματίας Αντρέι Μπάμπις, ο οποίος κάνει θραύση με το «Κόμμα των Δυσαρεστημένων». Με τις λαϊκιστικές προεκλογικές εμφανίσεις, την προβολή μέσω των ΜΜΕ που κατέχει και το θολό επιχειρηματικό παρελθόν του, μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού, δικαίως «κέρδισε» το παρατσούκλι Babisconi στον ευρωπαϊκό Τύπο.
 
Οι πρόωρες εκλογές προκηρύχθηκαν, σε μία προσπάθεια να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση που εκδηλώθηκε με αφορμή σκάνδαλο διαφθοράς και κατασκοπείας το οποίο ανέτρεψε την προηγούμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση τον Ιούνιο. Οι Σοσιαλδημοκράτες, αλλά και το ΚΚ Τσεχίας αντλούν σημαντικά οφέλη από τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Μένει να φανεί το κατά πόσο θα πετύχουν να ανταποκριθούν στην διαφαινόμενη διάθεση του κόσμου για αλλαγή. 

Έκδηλη η κοινωνική δυσαρέσκεια


…και αυτό αν μη τι άλλο φαίνεται και στον παραπάνω τρόπο με τον οποίο καλλιτέχνες αποτύπωσαν την άποψή τους για το πολιτικό σύστημα της χώρας τα τελευταία χρόνια