Η εφημερίδα επικαλείται πηγές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τις οποίες ο επικεφαλής της NSA Κιθ Αλεξάντερ είχε ενημερώσει από το 2010 τον Μπαράκ Ομπάμα για μια επιχείρηση παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων της Άγκελα Μέρκελ.

«Ο Ομπάμα δεν έβαλε τέλος στην επιχείρηση αυτή, αντίθετα άφησε να συνεχιστεί», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της NSA, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα.

Το περιοδικό Spiegel έγραφε χθες ότι διαθέτει έγγραφα της NSA, σύμφωνα με τα οποία το κινητό της Μέρκελ βρισκόταν στον κατάλογο της αρμόδιας υπηρεσίας της NSA (SCS- Special Collection Service) από το 2002, υπό τον χαρακτηρισμό «GE Chancellor Merkel», και ήταν ακόμα σε αυτόν μερικές εβδομάδες πριν ο Ομπάμα επισκεφτεί το Βερολίνο τον Ιούνιο.