Η εξέλιξη αυτή προέκυψε, όπως δήλωσε ο υπουργός, από τη μείωση του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και των απολαβών των δημοσίων υπαλλήλων. 

Παράλληλα, στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης τόνισε γι' άλλη μια φορά ότι «οι δεσμεύσεις της χώρας έχουν αποτελέσει βασικό στόχο της κυβέρνησης, στη λογική ότι μπορούν να δώσουν ώθηση στις μεταρρυθμιστικές δράσεις».

«Για να επιτευχθούν όμως μεταρρυθμίσεις που θα μπορέσουν να αλλάξουν πραγματικά το πρόσωπο και την κουλτούρα της δημόσιας διοίκησης, απαιτείται μια στροφή από τους ποσοτικούς στους ποιοτικούς στόχους» πρόσθεσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε ακόμη στις δράσεις σε 13 τομείς της οικονομίας για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, αλλά και στην πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία για την ενίσχυση του προγράμματος «Διαύγεια».

Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, των αντιπροέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αντόνιο Ταγιάνι και Μάρος Σέφκοβιτς, του υπουργού Εσωτερικών της Λιθουανίας (που ασκεί την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) Νταΐλις Αλφόνσας Μπαρακάουσκας, καθώς και των ομολόγων του της Σουηδίας και της Ισπανίας.