Παρατείνεται η ισχύς των κλαδικών συμβάσεων για τους εμποροϋπαλλήλους μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, μετά από χθεσινοβραδυνή συμφωνία των εργαζομένων και των εργοδοτών

Με βάση τη συμφωνία, ο βασικός μισθός του κάθε εργαζόμενου δεν μεταβάλλεται ενώ τα δυο μέρη συνομολογούν ότι θα κάνουν ο,τι μπορούν έτσι ώστε από την 1/1/2014 θα υπογραφεί νέα κλαδική σύμβαση που θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1/1/2013.

Οι εργοδοτικοί φορείς έχουν καλέσει τα συνδικάτα των εργαζόμενων στο εμπόριο να υπογράψουν διψήφιες μειώσεις αν θέλουν νέα συλλογική σύμβαση, ενώ ως διαπραγματευτικό όπλο επισείουν την μη-υπογραφή της, που με βάση την εργασιακή νομοθεσία πλέον, οδηγεί σε ατομική διαπραγμάτευση και μειλωσεις μισθών κατα (εργοδοτική) βούληση μέχρι τα όρια του καττώτερου μισθού της ΓΣΕΕ, ή και ακόμη πιο κάτω με part time ή εκ περιτροπής εργασία.

Στην «Κοινή Συμφωνία – Πρωτόκολλο Διαπραγμάτευσης» που υπέγραψαν οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων προβλέπεται επίσης ότι η νέα κλαδική σύμβαση θα έχει αναδρομική ισχύ από 1ης Νοεμβρίου 2013.

Το πρωτόκολλο υπέγραψαν οι πρόεδροι της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης, της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Μ. Στεκουλέα λαμβάνοντας υπόψη, όπως επισημαίνεται στο κείμενο, «την βούληση συνέχισης του διαλόγου και των μεταξύ τους διαπραγματεύσεων λόγω της κρισιμότητας των υπό διαπραγμάτευση ζητημάτων και της μη επίτευξης προς το σκοπό αυτό αμοιβαία ικανοποιητικών λύσεων αλλά και την ανάγκη προστασίας τόσο των εργοδοτών όσο και των εργαζομένων του εμπορίου».

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την τελευταία στιγμή «έστω και μετά τον χρόνο λήξης της παλαιάς σύμβασης και έναρξης των όρων της μετενέργειας».