Η κυβέρνηση ζητεί την ψήφιση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με τροποποίηση που επέφερε καταθέτοντας τροπολογία στις 8 Νοεμβρίου με την οποία παρατείνεται έως 31.01.2014 η προθεσμία χορήγησης ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας στην Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Α.Ε. (η αρχική προθεσμία που είχε τεθεί ήταν έως 31.10.2013).

Με την τροπολογία ορίζεται ότι η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα δίνεται όχι μόνο για την είσπραξη των οφειλομένων ποσών από το Ελληνικό Δημόσιο, λόγω παράδοσης στις Ένοπλες Δυνάμεις στρατιωτικού υλικού, αλλά και προκειμένου τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα να μπορούν να υποβάλουν δικαιολογητικά και να συμμετάσχουν σε διαγωνιστική διαδικασία προμήθειας αμυντικού υλικού που έχει ήδη ξεκινήσει και αφορά πυρομαχικά πυροβόλων.

Η ΠΝΠ θα δίνει τη δυνατότητα στα ΕΑΣ να αποκτήσουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (τους έχει αφαιρεθεί), ώστε σε πρώτη φάση το κράτος να μπορέσει να αποδώσει τα οφειλόμενα και στη συνέχεια να πληρωθούν οι εργαζόμενοι οι οποίοι παραμένουν εδώ και μήνες απλήρωτοι. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της Ναυτεμπορικής, η ισχύς του ΑΦΜ θα είναι για ένα μήνα και πρόκειται για καθαρά τυπική υπόθεση η οποία δεν συνδέεται με την τελική λύση για την πολύπαθη αμυντική βιομηχανία.

Συνολική λύση ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ αν και θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη «ανάσα» στην ΕΑΣ ΑΕ, δηλώνει ότι η παράταση που δόθηκε έως το τέλος Ιανουαρίου κινείται σε θετική κατεύθυνση. Επιμένει όμως σε συνολική λύση για την αμυντική βιομηχανία και καλεί την κυβέρνηση να μην υποκύψει στις πιέσεις της τρόικας για ένα νέο «ξαφνικό θάνατο» αυτή τη φορά στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.