Ο Στουρνάρας, γράφει το in.gr, αναμένεται να παράσχει διαβεβαιώσεις ότι τα συμπεφωνημένα θα τηρηθούν και ότι θα γεφυρωθούν οι διαφορές με την τρόικα. Θα επισημάνει δε – όπως έκανε και στο προηγούμενο Eurogroup- ότι οι κοινωνικές αντοχές είναι ελάχιστες και ότι οποιαδήποτε οριζόντια παρέμβαση που θα επιδρούσε αρνητικά στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών τα μπορούσε να οδηγήσει στην υπονόμευση του ίδιου του προγράμματος και σε πολιτική αναταραχή όμοια με αυτές της περιόδου 2011-2012.

Η τρόικα, αναφέρει σε άρθρο του ο Γ. Αγγέλης στο capital.gr, έχει μεταφέρει στο Eurogroup ότι ένας από τους βασικούς λόγους καθυστερήσεων της 5ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος έχει να κάνει με την «ευαισθησία» της κυβέρνησης στο να θίξει «συμφέροντα» σε ορισμένες κλειστές μέχρι και σήμερα αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.
 
Και για το θέμα αυτό θα ζητηθεί πολύ πιθανό η εκτίμηση του Υπ. Οικονομικών Γ. Στουρνάρα από ορισμένους συναδέλφους του, οι οποίοι εξακολουθούν να επιμένουν ότι η Κυβέρνηση στηρίζει ακόμα και σήμερα την επιβίωσή της σε πελατειακές σχέσεις με ισχυρές οικονομικές ομάδες στην Ελλάδα που παραμένουν ανεπηρέαστες από τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί. Κατά τα άλλα ο κ. Στουρνάρας σήμερα – εκτός ατζέντας – θα κληθεί να εξηγήσει το πώς ο νέος Προϋπολογισμός θα προσεγγίσει τις απαιτήσεις που έχει αφήσει σε εκκρεμότητα η τρόικα κατά την αποχώρησή της χθες από την Αθήνα.
Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη πάντως σχολιάζοντας τη δήλωση του πρόεδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι οι Έλληνες πρέπει να κάνουν και άλλες θυσίες, αλλά και τις θετικές αναφορές της Αγκελα Μέρκελ για τη δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας έκαναν λόγο για ένα αναμενόμενο «σκοτσέζικο ντους», σημειώνει η «Ναυτεμπορική». 
 
Σύμφωνα με τα εν λόγω στελέχη, εκείνο που πρέπει να κρατήσει κανείς είναι ότι οι ευρωπαίοι εμφανίζονται διατεθειμένοι να προσφέρουν την πολιτική στήριξη που χρειάζεται και που ζητούσε η κυβέρνηση, πάντοτε όμως υπό το πρίσμα της υλοποίησης των συμφωνηθέντων. Άλλωστε, καταλήγουν τα ίδια στελέχη, το πρώτο είναι  απαραίτητη προϋπόθεση για το δεύτερο.  
 
Το Μαξίμου κρατά χαμηλούς τόνους και για έναν ακόμη λόγο. Διότι γνωρίζει ότι το προσεχές διάστημα είναι αναγκασμένο να προωθήσει σειρά αντιδημοφιλών μέτρων, έστω διαρθρωτικού χαρακτήρα.  
 
Παρά το γεγονός ότι μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού χωρίς την έγκριση της τρόικας η χώρα έχει το χρονικό περιθώριο να τρενάρει τη συμφωνία με τους δανειστές μας, με δεδομένο ότι έως και την άνοιξη υπάρχει «μαξιλαράκι» από τα ταμειακά διαθέσιμα, ο προβληματισμός των συνεργατών του Πρωθυπουργού συνεχίζει να είναι η εικόνα που εκπέμπει προς τα έξω η κυβέρνηση