Σειρά ραντεβού έχει το Σάββατο ο υπουργός Παιδείας σχετικά με τις εξελίξεις στα πανεπιστήμια και τη συνεχιζόμενη απεργία των διοικητικών
Ραντεβού για τις 4 το απόγευμα ήταν προγραμματισμένο ανάμεσα στον Κ. Αρβανιτόπουλο και τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θ. Πελεγρίνη. Η πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο έγινε το πρωί και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις.
Εντωμεταξύ, τόσο οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ όσο και του ΕΜΠ εξήγγειλαν νέα 48ωρη απεργία για Δευτέρα και Τρίτη.
Την Παρασκευή ο Κ. Αρβανιτόπουλος συναντήθηκε με τον πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Σίμο Σιμόπουλο, τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργο Παναγιωτάκη και τον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Κωνσταντίνο Γάτσιο.
Ο υπουργός Παιδείας είχε συνάντηση και με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τρ. Αλμπάνη.
Κλειστό το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Εντωμεταξύ, συμβολική αναστολή της διοικητικής λειτουργίας του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, την ερχόμενη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου, αποφάσισε η έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου του ιδρύματος.
Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, «το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, από την αρχή του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους, αντιμετωπίζει τις αρνητικές συνέπειες της πολιτικής των υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που επιβάλλουν την πλήρη αποδιοργάνωση της διοικητικής λειτουργίας του».
Η Σύγκλητος υποστηρίζει ότι η οριστική διαθεσιμότητα των 48 διοικητικών υπαλλήλων, σε συνδυασμό με την προηγούμενη προ ενός έτους διαθεσιμότητα άλλων 19 υπαλλήλων, πλήττει τις πιο καίριες και απαραίτητες δομές του Πανεπιστημίου, γεγονός που οδηγεί σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας του.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση, με την απομάκρυνση από το ίδρυμα της συντριπτικής πλειοψηφίας των υπαλλήλων Η/Υ, 15 στους 17 υπάγονται σε διαθεσιμότητα, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα βρίσκεται σε αδυναμία να διεκπεραιώσει σημαντικές διοικητικές λειτουργίες, όπως εγγραφές φοιτητών, επιλογές μαθημάτων, διανομή συγγραμμάτων, μισθοδοσίες.
«Η αποχώρηση πολλών διοικητικών υπαλλήλων από γραμματείες των Τμημάτων και άλλες κρίσιμες υπηρεσίες, θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις σε εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων» σημειώνεται.
«Επιτροπή διαιτητών»
Την Παρασκευή η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών αποφάσισε τη συγκρότηση επιτροπής «διαιτητών» μεταξύ πανεπιστημίων και κυβέρνησης.
«Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών εκφράζει για άλλη μία φορά τη σταθερή θέση της να επαναλειτουργήσει πλήρως το Ίδρυμα» τονίζεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε.
Όπως αναφέρεται, συγκροτείται επιτροπή υπό τον Πρύτανη, από τα μέλη της Συγκλήτου Θ. Φορτσάκη Πρόεδρο της Νομικής Σχολής, Αθ.- Μ. Δημόπουλο Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής και Ελ. Καραμαλέγκου Πρόεδρο του Τμήματος Φιλολογίας, προκειμένου «να απευθυνθεί στον Πρωθυπουργό και τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, έτσι ώστε με παρέμβασή τους να οριστεί διαμεσολαβητής που θα συζητήσει με τα δύο μέρη προς άρση του απόλυτου αδιεξόδου και με σκοπό να λειτουργήσει το Ίδρυμα με δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο προς το συμφέρον του Πανεπιστημίου και της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα».
Παράλληλα, η Σύγκλητος σημειώνει ότι «με την εφαρμογή των πράξεων διαθεσιμότητας 399 διοικητικών υπαλλήλων του Ιδρύματος, και μάλιστα με τις αμφισβητούμενης εγκυρότητας δημοσιοποιήσεις ονομαστικών καταλόγων καταργούμενου και μοριοδοτούμενου προσωπικού, το Πολυτεχνείο αδυνατεί να λειτουργήσει» και σημειώνει πως «υπό αυτές τις συνθήκες αδυνατεί να ανατάξει τις διοικητικές λειτουργίες του Ιδρύματος».
«Τα μέλη της Συγκλήτου εμμένουν στην απόφασή τους να θέσουν στη διάθεση του Πρύτανη τις παραιτήσεις τους, παρά την άρνηση του Πρύτανη να τις αποδεχθεί» καταλήγει το κείμενο.
Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο η συνεδρίαση της Συγκλήτου θα συνεχιστεί τη Δευτέρα. Σε ανακοίνωση διδασκόντων στο Πολυτεχνείο αναφέρεται ότι η Σύγκλητος επαναβεβαιώνει ότι «με την εφαρμογή των πράξεων διαθεσιμότητας 399 διοικητικών υπαλλήλων του Ιδρύματος, και μάλιστα με τις αμφισβητούμενη εγκυρότητας δημοσιοποιήσεις ονομαστικών καταλόγων καταργούμενου και μοριοδοτούμενου προσωπικού, το Πολυτεχνείο αδυνατεί να λειτουργήσει» και ότι «η ίδια η Σύγκλητος αδυνατεί να ανατάξει τις διοικητικές λειτουργίες του Ιδρύματος υπό αυτές τις συνθήκες».