Η έντονη αντίδραση στο Κάιρο, ήρθε μετά την παρέμβαση του Τ. Ερντογάν στο ζήτημα των διώξεων σε βάρος ισλαμιστών που εξαπολύει το νέο καθεστώς της Αιγύπτου. Η νέα κυβέρνηση αναλίχθηκε στην εξουσία, έχοντας οδηγήσει στη φυλακή τον εκλεγμένο πρόεδρο, προερχόμενο από την οργάνωση Αδελφοί Μουσουλμάνοι Μ. Μόρσι.

Οι διμερείς σχέσεις διανύουν φάση έντασης, καθώς ήδη τον δεκαπενταύγουστο είχε ανακληθεί στο Κάιρο για διαβουλεύσεις ο αιγύπτιος πρεσβευτής στην Άγκυρα. Μετά τη νέα τροπή, γνωστοποιήθηκε ότι αποκλείεται προς το παρόν να επανέλθει στην πρεσβεία της Αιγύπτου στην Άγκυρα.

 
Παράλληλα, το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών, που εξέδωσε την επίσημη ανακοίνωση για την απέλαση του τούρκου πρέσβη από το Κάιρο, ανέφερε ότι «εφεξής οι διμερείς διπλωματικές σχέσεις υποβαθμίζονται» και θα γίνονται σε επίπεδο, μόνο, ακολούθου.
 


Ανάμιξη σε εσωτερικές υποθέσεις

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου κάνει λόγο για απαράδεκτη τουρκική ανάμιξη στις αιγυπτιακές εσωτερικές υποθέσεις, σχολιάζοντας τις αιχμηρές δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού για τη συμπεριφορά των αιγύπτιων κυβερνώντων έναντι των ισλαμιστών μετά τις 3 Ιουλίου, οπότε ανατράπηκε από τους στρατιωτικούς ο αιγύπτιος ισλαμιστής πρόεδρος Μόρσι.
 
Μάλιστα, η «απαράδεκτη τουρκική ανάμιξη» στο επίσημο ανακοινωθέν του υπουργείου Εξωτερικών στο Κάιρο χαρακτηρίστηκε ως «πρόκληση».