Αισιόδοξο ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να περάσει αλώβητη τις απανωτές ψηφοφορίες στη Βουλή και ταυτόχρονα μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Εurogroup στις 9 Δεκεμβρίου θα υπάρξει μια πρώτη προσέγγιση με τους δανειστές μας, εμφανίζεται το Μαξίμου
FOSPHOTOS / Panayiotis Tzamaros
Για τον σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε λίγο νωρίτερα σύσκεψη του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη για θέματα που αφορούν την κινητικότητα.
Την εκτίμηση πως θα βρεθεί λύση στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών με τον Αντώνη Σαμαρά, σημειώνοντας ότι η λύση θα πρέπει να βρεθεί πριν η Ελλάδα αναλάβει την Προεδρία της Ε.Ε., δηλαδή πριν το νέο έτος.
«Θα βρούμε τη λύση, αυτό πρέπει να γίνει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.
Σίγουρος για την εξεύρεση λύσης πριν το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου εμφανίσθηκε από μέρους του και ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης που απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης μισθών και συντάξεων σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, κάτι που φέρεται ότι αποτελούσε αίτημα της Τρόικας.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του naftemporiki.gr, εντός της εβδομάδας το οικονομικό επιτελείο θα αποστείλει στην τρόικα προτάσεις για διαρθρωτικές παρεμβάσεις που θα εισφέρουν στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014 προκειμένου να υπάρξει συμφωνία, ώστε το Eurogroup να εγκρίνει και τη δόση του ενός 1 δισ.
Επιπροσθέτως υπάρχει και η δόση των 4,9 δισ., που πρέπει να πάρει η χώρα μας έως το τέλος του χρόνου προκειμένου να αποπληρώσει ομόλογα 2 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο.
Όπως επισημαίνει το το Capital.gr επικαλούμενο κοινοτικές πηγές, προϋποθέσεις για να κλείσει η συμφωνία της τρόικα με την Αθήνα υπάρχουν και παραμένει ανοικτό ακόμα και το ενδεχόμενο να υλοποιηθεί ίσως και πριν από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής του 2013 με την βοήθεια μιας έκτακτης τηλεδιάσκεψης του Eurogroup.
Προϋποθέτει όμως την αποδοχή από πλευράς Αθηνών της «αισιόδοξης εκτίμησης» της τρόικα για δημοσιονομικό κενό στα επίπεδα του 1,8 – 1,9 δισ. ευρώ, ήτοι περίπου μισό δισ. πάνω από αυτό που δέχεται μέχρι σήμερα το ΥΠΟΙΚ. Αυτό πέραν των «διαρθρωτικών» πολιτικών που παραμένουν σε εκκρεμότητα από τον Σεπτέμβριο.
«Και θα υπάρξει τελικά συμφωνία αργά ή γρήγορα…».
Οπότε από την άποψη αυτή, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, η συνάντηση στο Βερολίνο αλλά και τα όσα λέχθηκαν στις άτυπες ενημερωτικές επαφές στο Eurogroup βοήθησαν στο να διευκρινισθούν κάποια πράγματα και να καταλάβει η άλλη πλευρά τις δυσκολίες της Αθήνας «απέναντι στις οποίες εκφράσθηκε συγκρατημένη κατανόηση…».
Νέες συναντήσεις
Στο μεταξύ, θα πραγματοποιηθεί αύριο συνάντηση του κ. Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, η σύσκεψη θα γίνει μετά από τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η οποία έχει προγραμματιστεί για αύριο το απόγευμα στις 18:00.
Η προετοιμασία του αυριανού Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης βρέθηκε μάλιστα στο επίκεντρο της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης αναμένεται να εξεταστεί τόσο το πρώτο όσο και το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας – κινητικότητας στο δημόσιο, καθώς και η πορεία αξιολόγησης των οργανισμών και επιχειρήσεων που ελέγχονται από υπουργεία.
Υπενθυμίζεται ότι το δεύτερο κύμα της διαθεσιμότητας των 12.500 υπαλλήλων θα πραγματοποιηθεί κυρίως από την Υγεία, τους ΟΤΑ και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Επίσης, η κυβέρνηση θα πρέπει να απομακρύνει ακόμη 1.300 δημοσίους υπαλλήλους μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου να καλυφθούν οι 4.000 απολύσεις που έχει συμφωνήσει με την τρόικα, ενώ θα πρέπει να απολυθούν επιπλέον 11.000 υπάλληλοι μέχρι το τέλος του 2014.
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει επισημάνει κατ' επανάληψη και κατηγορηματικά ότι στις απολύσεις θα πρέπει να προσμετρηθούν και οι όποιες απομακρύνσεις υπαλλήλων από την αμυντική βιομηχανία, καθώς και όσοι συμβασιούχοι εργάζονται με προσωρινές διαταγές.
Πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι υπουργοί έχουν λάβει εντολές από το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να προχωρήσουν οι καταργήσεις – συγχωνεύσεις οργανισμών, καθώς και η περικοπή του προσωπικού στους περισσότερους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.