Τη διακοπή συμβάσεων γιατρών-υπαλλήλων του ΕΟΠΥΥ που, όπως είπε, απεργούν και παράλληλα δέχονται ασφαλισμένους στα ιδιωτικά τους ιατρεία ανακοίνωσε το απόγευμα ο υφυπουργός Υγείας Αντ. Μπέζα
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «αυτό που συμβαίνει με τους ιατρούς-υπαλλήλους του ΕΟΠΥΥ που το πρωί απεργούν στις μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ και το απόγευμα δέχονται ασφαλισμένους στα ιδιωτικά τους ιατρεία με πληρωμή από τον οργανισμό δεν μπορεί να συνεχιστεί, από αύριο διακόπτονται οι συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ».
«Η μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας θα προχωρήσει» διεμήνυσε ο κ. Μπέζας και πρόσθεσε: «Έχουμε κάνει εξαντλητικό διάλογο με όλους τους εργαζόμενους στον ΕΟΠΥΥ και η βούλησή μας είναι αυτός ο διάλογος να είναι διαρκής. Και θέλουμε αυτός ο διάλογος να είναι διαρκής, διότι πάνω από όλα είναι οι πολίτες και το αναφαίρετο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους πρόσβασης στο φάρμακο και τις υπηρεσίες υγείας. Κανείς δεν μπορεί να στερήσει από τους πολίτες αυτό το δικαίωμα».
Σημειώνεται, ότι ο αριθμός της συγκεκριμένης κατηγορίας ιατρών ανέρχεται σε περίπου 1.000.
Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, η δήλωση του υφυπουργού Υγείας αφορά ιατρούς, οι οποίοι εργάζονται στον ΕΟΠΥΥ με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και παράλληλα διατηρούν ιδιωτικά ιατρεία και είναι συμβεβλημένοι για αυτά τα ιατρεία με τον ΕΟΠΥΥ. Η διακοπή, ως εκ τούτου, σύμφωνα με το πρακτορείο, αφορά τη σύμβαση που έχουν με τον ΕΟΠΥΥ για τα ιδιωτικά ιατρεία τους.
Η ανακοίνωση του κ. Μπέζα προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας, που έκανε λόγο για εκβιαστικό δίλημμα προς όσους γιατρούς συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση.
Ο ΙΣΑ σημειώνει πως «ο ιατρικός κόσμος δεν εκβιάζεται, ούτε απειλείται. Θα δώσουμε μάχη ενάντια σε εκβιαστικές απεργοσπαστικές πολιτικές που έχουν στόχο να τρομοκρατήσουν. Θα αντισταθούμε στην υποβάθμιση της Δημόσιας υγείας και την εξαθλίωση του Έλληνα γιατρού, γιατί η πρακτική τους είναι τελικά να αποβάλλουν και άλλους γιατρούς από το Ε.Σ.Υ.»
Παράλληλα, καλεί την κυβέρνηση «αναλογιζόμενη την κρισιμότητα των περιστάσεων να αντιμετωπίσει την κατάσταση σε συνεργασία, με τους λειτουργούς της Υγείας και με μεγαλύτερη περίσκεψη για το καλό του ασθενή» και ζητεί συγκεκριμένα να παρουσιαστεί η στρατηγική για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και ο τρόπος «με τον οποίον έχουν διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του νέου συστήματος».
Από νωρίτερα ήταν σαφής η όξυνση της κόντρας του υπουργείου Υγείας με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.