Το φορολογικό βάρος «σηκώνουν ‘τα συνήθη υποζύγια’, δηλαδή τα κατώτερα και μεσαία στρώματα», επισημαίνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
 
Ιδίως σε ό,τι αφορά τα ακίνητα, ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει ότι τα τελευταία χρόνια η φορολόγησή τους έχει οκταπλασιαστεί (από 0,5 δισ. το 2010 σε 3,94 δισ. το 2014), ενώ σύμφωνα με το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2014 η αύξηση την επόμενη χρονιά θα είναι 41,4% σε σχέση με το 2013.

Επικαλούμενος μάλιστα σχετικές διαρροές για το κυοφορούμενο σχέδιο, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «η φορολόγηση θα γίνεται από το πρώτο ευρώ και χωρίς σημαντική κλιμάκωση των συντελεστών, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται δυσανάλογα τα κατώτερα και μεσαία στρώματα».
 

Την ίδια ώρα, συνεχίζει η Κουμουνδούρου, «αν κοιτάξει κάποιος τις κινήσεις της κυβέρνησης για τη φοροδιαφυγή πολύ μεγάλης κλίμακας, θα διαπιστώσει όχι μόνο παραλείψεις, αλλά και κινήσεις που αποδιαρθρώνουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και φανερώνουν έλλειψη πολιτικής βούλησης».
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει επίσης λόγο για «τεράστια αποτυχία» του ΥΠΟΙΚ στην άντληση εσόδων από τα πολύ μεγάλα εισοδήματα και πλούτο, κάτι, που όπως αναφέρει, έχει ομολογηθεί και από τον ίδιο τον υπουργό, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή, «παρέθεσε οικτρά αποτελέσματα για κάθε μία από τις έξι λίστες φοροδιαφυγής μεγάλης κλίμακας Λαγκάρντ, 54.000 εμβασμάτων στο εξωτερικό, σκαφών πολυτελείας στην Ολλανδία κτλ».

 

Ανεδαφικές οι προβλέψεις

Παράλληλα, η Κουμουνδούρου σχολιάζει την πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ. Όπως επισημαίνει, «δεν είναι οι αντιπολιτευτικές ανάγκες που επιβάλλουν στον ΣΥΡΙΖΑ να διαχωρίζει τη θέση του από τις αισιόδοξες προβλέψεις της κυβέρνησης, η ίδια η πραγματικότητα».
 
«Την Τετάρτη ήρθε διεθνής οργανισμός, ο ΟΟΣΑ, να διαψεύσει και αυτός τις αισιόδοξες προβλέψεις, μολονότι είναι ακραιφνής υπέρμαχος των νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων και συμφωνεί με την πολιτική των μνημονίων. Στην έκθεσή του για την Ελλάδα επιμένει στην ανάγκη συνέχισης αυτών των πολιτικών, αλλά παράλληλα προειδοποιεί για τις ενδεχόμενες αποκλίσεις του προγράμματος και επισημαίνει ότι η ελληνική κρίση αφήνει τέσσερις μεγάλες κληρονομιές: χαμηλή ανάπτυξη, υψηλή ανεργία, κοινωνικές ανισότητες, κρίση εμπιστοσύνης (ομιλία προέδρου ΟΟΣΑ κ Γκουρία)», σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση.
 
Υπενθυμίζει τέλος ότι «δεν είναι μόνο ο ΟΟΣΑ που δεν συμμερίζεται τις ανεδαφικές προβλέψεις», καθώς και ο Economist προβλέπει για το 2014 μεγαλύτερη ύφεση σε ποσοστό -1% του ΑΕΠ και το ανώτερο συμβουλευτικό όργανο τη γερμανικής καγκελαρίας (οι λεγόμενοι 5 σοφοί) -1,3%.