Σύγχυση επικράτησε το βράδυ του Σαββάτου, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε  πως οι επικεφαλής των δανειστών δεν προτίθενται να επιστρέψουν την Τρίτη στην Αθήνα, όπως είχε συμφωνηθεί, αλλά παρέπεμπαν στον Ιανουάριο τόσο την επάνοδό τους όσο και την ολοκλήρωση των συζητήσεων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ακολούθησε  μαραθώνιος τηλεφωνημάτων τόσο από τον Γ. Στουρνάρα όσο και από το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ η  ενόχληση της ελληνικής πλευράς ήταν παραπάνω από εμφανής, όπως και τα ερωτήματα για τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας κίνησης. 

Λίγο αργότερα, η ανακοίνωση μαζεύτηκε και έγινε γνωστό ότι η τρόικα θα έρθει τελικά την Τρίτη, χωρίς ωστόσο να μετάσχει σε αυτήν ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ.

Στόχος… τα θετικά σχόλια

Μέσα σε αυτό το κλίμα, από το σημερινό Eurogroup το οικονομικό επιτελείο δεν αναμένει κάτι ιδιαίτερο. Οι υπουργοί Οικονομικών θα ενημερωθούν για την πορεία των συζητήσεων με την τρόικα και τις διαφωνίες για το χρηματοδοτικό κενό του 2014. Η ελληνική πλευρά αναμένει ότι θα υπάρξει πίεση λόγω της μη ολοκλήρωσης του ελέγχου της τρόικας, αλλά και θετικά σχόλια περί προόδου στις συζητήσεις. 

Το οικονομικό επιτελείο περιμένει την απάντηση της τρόικας στο σχέδιο για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), προκειμένου να κλείσει με τα προαπαιτούμενα και να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Στο γενικότερο πλαίσιο, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να τονίσουν ότι η ανάκαμψη είναι ακόμη πολύ εύθραυστη και ότι υπάρχουν προκλήσεις στο προσεχές χρονικό διάστημα ενώ θα δεχθούν και συστάσεις από το ΔΝΤ κυρίως σε ό,τι αφορά την πορεία της τραπεζικής ένωσης.

Παράλληλα, αναμένεται να εγκρίνουν το τελευταίο σκέλος του δανείου προς την Ιρλανδία καθώς η τρόικα έκρινε ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις. Αναμένεται επίσης, να λάβουν απόφαση για την εκταμίευση της τρίτης δόσης του προγράμματος στήριξης της Κύπρου, καθώς ο υπουργός Οικονομικών της χώρας θα παρουσιάσει το πλάνο ιδιωτικοποιήσεων, που είναι προαπαιτούμενο.