Οι συγκρούσεις μεταξύ των αστυνομικών και των σπουδαστών έγιναν μέσα στο χώρο του πανεπιστημίου αλλά και γύρω από αυτό όταν εκατοντάδες φοιτητές διαδήλωναν υπέρ του Μοχάμεντ Μόρσι διέκοψαν την κυκλοφορία προκαλώντας την επέμβαση.
 
Τουλάχιστον τέσσερα αυτοκίνητα και δύο περιπολικά παραδόθηκαν στις φλόγες. Τουλάχιστον 58 άτομα συνελήφθησαν.
Το υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων για να απωθήσουν τους συγκεντρωμένους.

Τον Νοέμβριο ένας φοιτητής έχασε τη ζωή του σε παρόμοια επεισόδια στο πανεπιστήμιο, ένα από τα σημαντικότερα ισλαμικά ιδρύματα του κόσμου.

Τα σημερινά επεισόδια ξεκίνησαν μετά την εμφάνιση του ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Μοχάμεντ Μπαντίε, ενώπιον του δικαστηρίου για πρώτη φορά από τότε που συνελήφθη μετά την ανατροπή του Μόρσι από τον αιγυπτιακό στρατό.

Ο υπεύθυνος ασφαλείας του πανεπιστημίου αποκάλυψε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBC ότι η επέμβαση της αστυνομίας στο χώρο του ιδρύματος έγινε κατόπιν δικού του αιτήματος προκειμένου να καταστείλει τους εξεγερμένους φοιτητές.


Η «Συμμαχία κατά του Πραξικοπήματος», με κινητήρια δύναμη την Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία οργανώνει τακτικά διαδηλώσεις υπέρ του κ. Μόρσι, κάλεσε τους υποστηρικτές της να διαδηλώσουν και πάλι την Τρίτη υπό το σύνθημα «Οι φοιτητές οδηγούν την επανάσταση».


Στο μεταξύ, η δίκη του Μπαντίε, η οποία επρόκειτο να ξεκινήσει τη Δευτέρα στο Κάιρο, αναβλήθηκε τελικά για τις 11 Φεβρουαρίου. Ο κ. Μπαντίε κατηγορείται ότι υποκίνησε τους υποστηρικτές του να σκοτώσουν τους διαδηλωτές που είχαν κατεβεί στους δρόμους ζητώντας την απομάκρυνση του Μόρσι από την εξουσία, πριν από την ανατροπή του από το στρατό.

(με πληροφορίες από Al Jazeera, Reuters)

Για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται επίσης άλλοι 14 υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Αδελφότητας, όπως ο Μοχάμεντ Μπελτάγκι και ο Έσαμ Αλ Εριάν.