Κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup της Τρίτης θα κριθεί το θέμα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και της δόσης του 1 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά την ολοκλήρωση της μαραθώνιας διαπραγμάτευσης η οποία σήμανε και το τέλος της αποστολής της τρόικας στην Αθήνα. 
 
“Καταγράψαμε κάποια πρόοδο, θα επιστρέψουμε τον Ιανουάριο”, δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν.
 
Τρία είναι τα θέματα που έπεσαν στο σημερινό τραπέζι: τα ΕΑΣ, οι πλειστηριασμοί και ο φόρος ακινήτων.

Με μονομερή απόφαση θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην παράταση της προστασίας για την πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς για ένα χρόνο και στη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ 13% στην εστίαση, καθώς χθες δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα. Τα μέλη της αποχώρησαν και ο επικεφαλής του ΔΝΤ, κ. Πόουλ Τόμσεν, δήλωσε μετά το τέλος των χθεσινών συναντήσεων «φεύγω… κάναμε κάποια πρόοδο… θα γυρίσω τον Ιανουάριο».

 
Η νομοθετική πρωτοβουλία που θα αναλάβει η κυβέρνηση, αναφέρει η «Καθημερινή», θα προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες, την προστασία της πρώτης κατοικίας με αντικειμενική αξία έως 180.000 – 200.000 ευρώ και για νοικοκυριά με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ τουλάχιστον. Επίσης, θα υπάρχουν και συμπληρωματικά κριτήρια, που θα πρέπει να ισχύουν για να απολαμβάνει κάποιος δανειολήπτης την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό, όπως η περιουσιακή κατάστασή του. «Δεν είναι δυνατόν να προστατεύονται κάτοχοι σημαντικών περιουσιακών στοιχείων, με το επιχείρημα ότι δεν μπορούν να τα πουλήσουν… θα πρέπει να βρουν άλλες λύσεις», σημειώνεται από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης.

Στο θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση, η κυβέρνηση προτίθεται επίσης να προχωρήσει μονομερώς στη σχετική νομοθεσία για τη διατήρησή του στο 13%. Αυτό θα γίνει μέχρι τα τέλη της εβδομάδας και όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, τον Ιανουάριο θα παρουσιαστούν στην τρόικα τα ισοδύναμα διαρθρωτικά μέτρα για την κάλυψη του κενού που δημιουργείται από τη συγκράτηση του ΦΠΑ στο 13%. Το ίδιο στέλεχος απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης συντάξεων, μισθών και αύξησης φόρων και επέμεινε ότι τα νέα μέτρα θα είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα.

Τα ισοδύναμα μέτρα για τον ΦΠΑ εστίασης, την απόκλιση στο φόρο ακινήτων και τα υπόλοιπα δημοσιονομικά μέτωπα του 2014 θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση με την επιστροφή της τρόικας τον Ιανουάριο στην Αθήνα, σημειώνει το capital.gr. 
 
Κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι πρέπει να υπάρχει συμφωνία το αργότερο έως 27 Ιανουαρίου όταν θα συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup, ώστε να εκταμιευθούν τα 4,9 δισ. ευρώ. Ωστόσο, άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος επισήμανε ότι έως τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να προετοιμαστεί γιατί τα μέτωπο είναι πολλά και μεγάλα: μείωση εργοδοτικών εισφορών, φόρος υπέρ τρίτων, πορεία προϋπολογισμού και μεσοπρόθεσμο είναι κάποια από αυτά.