Την πρόθεσή του να έχει μπει, έως τα τέλη Ιανουαρίου, σε λειτουργία ο νέος φορέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εξέφρασε στον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της ΠΟΣΕΥΠ- ΕΟΠΥΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Γιατρών ΕΟΠΥΥ) , Αθ. Αποστολόπουλο και Γ. Χρονόπουλο, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος συναντήθηκε μαζί τους, προκειμένου να καθορίσει το πλαίσιο του διαλόγου που ξεκίνησε κατ' εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
 
Ο διάλογος, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, ξεκινά άμεσα, με την πρώτη συνάντηση, την Παρασκευή, στην οποία από την πλευρά του υπουργείου θα συμμετέχουν οι κ.κ. Μπέζας, Κοντός και Καλλίρης, αλλά και εκπρόσωπος από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για να γνωμοδοτεί όσον αφορά τη διοικητική διαδικασία.
 
Όπως είπε ο υπουργός Υγείας μετά το τέλος της συνάντησης, το μείζον και βασικό αίτημα των γιατρών είναι να μην ισχύσει η αλλαγή της εργασιακής τους σχέσης σε πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
 
«Εμείς εξηγήσαμε για άλλη μια φορά ότι αυτό αποτελεί βασικό τμήμα της μεταρρυθμίσεως και στο διάλογο θα προσπαθήσουμε να βρούμε εκείνους τους τρόπους, όπου θα γίνει με τον πιο ομαλό τρόπο η μετακίνηση των γιατρών που θα επιλέξουν να δουλεύουν στο ΕΣΥ και με τον πιο ομαλό τρόπο η μετακίνηση εκείνων προς τα συμβεβλημένα ιατρεία» τόνισε, χαρακτηριστικά, ο Άδωνις Γεωργιάδης.
 
Ερωτηθείς ο υπουργός Υγείας εάν έχει υπολογίσει πόσοι από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ θα επιλέξουν να ενταχθούν στο ΕΣΥ, απάντησε: «Είναι πολύ δύσκολο να το πει κανείς αυτό μετά βεβαιότητας. Πρέπει να σας πω ότι αν κρίνω από την ένταση του αιτήματος για την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι θα επιλέξουν να κρατήσουν το ιατρείο τους. Αλλά αυτό είναι κάτι που θα το δούμε».
 
Ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ που δεν έχουν ιδιωτικά ιατρεία, θα ενταχθούν ούτως ή άλλως στο νέο σύστημα και διευκρίνισε ότι δεν θα γίνουν διακρίσεις, λέγοντας επί λέξει: «Θα τους πάρουμε όλους. Δεν θα υπάρξει καμία απόλυση. Θα κάνω αποδεκτή την παραίτηση της Μαλλιώρη. Η κυρία Μαλλιώρη είχε κάνει μια παραίτηση πριν από μερικές εβδομάδες, την οποία τότε δεν είχα κάνει αποδεκτή. Κατόπιν των τελευταίων γεγονότων, σκοπεύω να την κάνω αποδεκτή».
 
Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, με αφορμή και την έκθεση του επιθεωρητή Δημόσιας Υγείας που υπάρχει από το 2011, ο υπουργός Υγείας απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες, λέγοντας ότι έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην υφυπουργό και τα αρμόδια όργανα που θα ασχοληθούν με το θέμα.
 
  Επιπλέον 100 κρεβάτια Μ.Ε.Θ. σε λειτουργία
 
Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε, επίσης, ότι μετά την εφαρμογή της κινητικότητας και τη μεταφορά προσωπικού, αλλά και την πρόσληψη εργαζομένων μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, από χθες είναι σε πλήρη λειτουργία 542 κρεβάτια Μ.Ε.Θ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Δηλαδή, 100 επιπλέον κρεβάτια από όσα διέθετε το σύστημα υγείας, πέρυσι.
 
«Έχουμε 140 κρεβάτια περισσότερα από τη μέρα που παραλάβαμε και περίπου 30 κρεβάτια περισσότερα από όσα είχαμε φτάσει ποτέ στην ιστορία μας. Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι, χωρίς να ξοδέψουμε λεφτά των φορολογουμένων, μόνο με ορθότερη διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού και των πόρων, μπορούμε να λύνουμε σημαντικά προβλήματα. Γι' αυτό και τις μεταρρυθμίσεις θα τις συνεχίσουμε» τόνισε.