Κινεζικά μέσα ενημέρωσης καλούν την κυβέρνηση να λάβει έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, καθώς αν και ελέγχονται από τον κρατικό μηχανισμό, αδυνατούν να κρύψουν από τους πολίτες την επικινδυνότητα της κατάστασης.

Η ποιότητα του αέρα ξεπέρασε κατά πολύ τα όρια επικινδυνότητας το σαββατοκύριακο, φθάνοντας τα 755 σε έναν δείκτη που μετράει τα μικροσωματίδια στην ατμόσφαιρα με διάμετρο 2,5 μικρόμετρα (μm). Επικίνδυνο θεωρείται ήδη το επίπεδο των 300, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θεωρεί ότι το επίπεδο αυτό σε ημερήσια βάση δεν πρέπει να ξεπερνά το 20.

Κινεζική εφημερίδα σημειώνει ότι πυκνή αιθαλομίχλη καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας σινικής πεδιάδας, ενώ σχεδόν στις μισές από τις 74 πόλεις όπου παρακολουθείται η ποιότητα του αέρα καταγράφηκε ακραία μόλυνση.
 
Τις κρύες ημέρες χωρίς ανέμους μεγάλο μέρος της μόλυνσης οφείλεται στις εξατμίσεις των αυτοκινήτων. Επίσης πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν κάρβουνα για θέρμανση το χειμώνα, και αυτός ο χειμώνας στην Κίνα είναι ένας από τους πιο παγερούς εδώ και χρόνια.

Οι αρχές κάλεσαν τους πολίτες να μείνουν μέσα στα σπίτια τους, ενώ οι κρατικές υπηρεσίες κλήθηκαν να περιορίσουν την κίνηση του στόλου των αυτοκινήτων τους.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα δεκαετιών μόλυνσης από όλη την επικράτεια της χώρας, νέα μελέτη, την οποία υπογράφουν καθηγητές από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, δύο Πανεπιστήμια του Πεκίνο, καθώς και το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, κατάφερε να καταγράψει και να υπολογίσει τις αδιανόητες συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο προσδόκιμο ζωής.

Συγκεκριμένα, η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Κίνα μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά 5,5 χρόνια.

Σύμφωνα με το Guardian, το κόστος για την αποκατάσταση της ρύπανσης εκτιμάται από υψηλόβαθμο αρμόδιο αξιωματούχο σε $176 δισ. δολλάρια, ποσό που ξεπερνά το ΑΕΠ χωρών, όπως η Πορτογαλλία, η Φινλανδία και το Ισραήλ.

Παράλληλα, το κυβερνητικό επιτελείο δεσμεύτηκε να μειώσει τα επίπεδα της μόλυνσης στις μεγαλύτερες πόλεις τουλάχιστον κατά 10%, μέχρι το 2017.

«Ο τελευταίος παράδεισος στη γη δεν υπάρχει πια»

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δειγματοληψίας που δημοσιεύτηκε σε κυβερνητική ιστοσελίδα, τις δύο τελευταίες ημέρες στη Λάσα, πρωτεύουσα της Αυτόνομης Περιοχής του Θιβέτ, η πυκνότητα των αιωρούμενων σωματιδίων διαμέτρου 2,5 μικρομέτρων (PM 2,5), που είναι τα πιο επικίνδυνα, ξεπέρασε  το όριο των 500 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο.

Το επίπεδο αυτό είναι 20πλάσιο του ανώτατου ορίου που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για μια 24ωρη έκθεση σε αυτό.