Σε εξέλιξη είναι από το πρωί του Σαββάτου στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης για τους πλειστηριασμούς. Η συζήτηση ξεκίνησε με ένταση, τόσο λόγω της διαδικασίας του κατεπείγοντος που ακολουθείται, όσο και για ορισμένες διατάξεις που συμπεριέλαβε στο σχέδιο νόμου ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας.
Οι κυβερνητικοί βουλευτές πλέον, μειώθηκαν στους 153 και η Ν.Δ αντίστοιχα, στους 126. Ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ και νυν ανεξάρτητος, Γιώργος Κασαπίδης ψήφισε και αυτός “όχι σε όλα”, κατά συνέπεια δεν άνοιξε ο δρόμος της επιστροφής του στο κόμμα.
Δεν αποσύρεται τελικά η διάταξη για τα υψηλά πρόστιμα στα ληξιπρόθεσμα χρέη, σύμφωνα με όσα είπε από το βήμα της Βουλής το πρωί του Σαββάτου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Η διάταξη βρίσκεται μέσα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τους πλειστηριασμούς
Με ένταση ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της αντιπολίτευσης να διαμαρτύρονται για την διαδικασία του κατεπείγοντος και να ζητούν να αποσυρθούν όλες οι άσχετες διατάξεις και τον εκπρόσωπο της ΝΔ Μάκη Βορίδη να τους αντιτείνει ότι το κάνουν για εντυπώσεις.
Πρώτος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του για την διαδικασία κατεπείγοντος που επέλεξε η κυβέρνηση και ζήτησε να αποσυρθούν τα άρθρα 6 και 7
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ Νότης Μαριάς, που διαμαρτυρήθηκε για την διαδικασία του κατεπείγοντος και μίλησε για «νομοσχέδιο καρμανιόλα».
Από την πλευρά του ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος, ζήτησε να παραμείνουν μόνο τα άρθρα για τους πλειστηριασμούς σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση όταν πρόκειται να κουρσέψει το βιοτικό επίπεδο του λαού, χρησιμοποιεί την διαδικασία του κατεπείγοντος.
Την απόσυρση όλων των άσχετων διατάξεων ζήτησε από την ΔΗΜΑΡ, ο Νίκος Τσούκαλης.
Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης, χαρακτήρισε παραβίαση του κανονισμού το γεγονός ότι η αντιπολίτευση αναφέρεται στην ουσία του ν/σ πριν αρχίσει η συζήτηση του και υπαινίχθηκε ότι αποσκοπεί στην δημιουργία εντυπώσεων.
Η συζήτηση συνεχίζεται με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδι.
Στις 12 το μεσημέρι θα διακοπεί η συζήτηση προκειμένου να διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία επί 15 άρθρων και μιας τροπολογίας του νομοσχεδίου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που ζήτησαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛ. ΔΗΜΑΡ και οι Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές.
Διεγράφη από την Κ.Ο. της Ν.Δ. ο Πολύδωρας
Την ψήφο του κ. Πολύδωρα ακολούθησαν χειροκροτήματα από την πλευρά της αντιπολίτευσης.
Μιλώντας στην Παρασκευή στη Βουλή ο κ. Πολύδωρας είχε εκφράσει την αντίθεσή του στη θέσπιση του φόρου ακινήτων, κάνοντας λόγο για «δήμευση» την οποία, όπως είπε, δεν μπορεί να δεχθεί συνειδησιακά, ιστορικά, λογικά εθνικά.
«Τι είδους πολιτική είναι αυτή που πατάτε τους νοικοκυραίους στο λαιμό και θέλετε να την ψηφίσω εγώ;», είπε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι από τις 6.500 offshore που βρίσκονται στην Ελλάδα έχουν ελεγχθεί μόλις 34, με έσοδα 40 εκατ. ευρώ, που αναλογικά σημαίνει 8 δισ. ευρώ για το σύνολο των offshore. «Τι είδους φορολογική πολιτική είναι αυτή; Βρήκατε τα μόνιμα υποζύγια», πρόσθεσε.
152 «ναι» υπέρ του ΕΝΦΑ
Υπέρ ψήφισαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και κατά ο βουλευτής της Ν.Δ. Β. Πολύδωρας, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Χρυσή Αυγή, η ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ.