Και επίσημα αλλάζει πλεύση η Κίνα στην πολιτική του ενός παιδιού, χαλαρώνοντας τους περιορισμούς για την απόκτηση δεύτερου τέκνου με αλλαγές που κυρώθηκαν από την Εθνοσυνέλευση. Παράλληλα, κυρώθηκε και η κατάργηση του συστήματος «επανεκπαίδευσης μέσω της εργασίας», που προβλέπει τον εγκλεισμό σε χώρους αναγκαστικής εργασίας χωρίς δικαστική εντολή.
 
Οι μεταρρυθμίσεις είχαν προαναγγελθεί από το Νοέμβριο και είχαν περάσει από την αρμόδια επιτροπή της Εθνοσυνέλευσης τις παραμονές των Χριστουγέννων. Τα μέτρα κυρώθηκαν και επίσημα από την Ολομέλεια το Σάββατο.
 
Πλέον, ένα ζευγάρι θα μπορεί να κάνει δεύτερο παιδί αν ένας από τους δύο γονείς δεν έχει αδέλφια (μέχρι πρότινος, έπρεπε και οι δύο γονείς να είναι μοναχοπαίδια) -η πολιτική του ενός παιδιού χρονολογείται από το 1979, οπότε στις αστικές περιοχές είναι πολύ πιθανό η σημερινή γενιά γονέων να εμπίπτουν στην πρόβλεψη.
 
Για τις αγροτικές περιοχές, και το παλιό καθεστώς προέβλεπε εξαίρεση από τον περιορισμό του ενός παιδιού αν το πρώτο παιδί ενός ζευγαριού ήταν κορίτσι.
 

Στρατόπεδα συγκέντρωσης


Παράλληλα, εγκρίθηκε η κατάργηση του συστήματος «επανεκπαίδευσης μέσω της εργασίας». Τα στρατόπεδα αναμόρφωσης μέσω της εργασίας εμφανίστηκαν το 1957. Σε αυτά κρατούνταν άνθρωποι βάσει μιας απλής απόφασης της αστυνομίας για διάστημα έως και τεσσάρων ετών. Χρησιμοποιούνται ως και σήμερα κυρίως από τις τοπικές κινεζικές αρχές εναντίον αντιφρονούντων ή χρηστών του Διαδικτύου που καταγγέλλουν τη διαφθορά, ενώ έχουν γίνει πολλές καταγγελίες για καταχρήσεις.