Από την αίθουσα του Ευρωεκοινοβουλίου χθες στο Στρασβούργο επιχείρησε να απαντήσει στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι αφότου στήριξε την προσωρινή κυβέρνηση Παπαδήμου ξέχασε «τα Ζάππεια» και ξεκίνησε «μνημονιακή» στροφή την οποία ολοκλήρωσε ως πρωθυπουργός.
 
Την ευκαιρία την έδωσε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΝΤ από τις χώρες του Μνημονίου και ο Α. Σαμαράς…την άδραξε:

«Ημουν από εκείνους που από την πρώτη στιγμή αντέδρασαν σε ορισμένα σημεία του πρώτου Μνημονίου που είχαν να κάνουν με την Ανάπτυξη. Το ίδιο το ΔΝΤ παραδέχθηκε αργότερα ότι τα multipliers, οι πολλαπλασιαστές, ήταν λάθος”, είπε, παραπέμποντας στο “Ζάππειο 1” όπου είχε κυριαρχήσει αυτό ακριβώς το σημείο.

 
Εμφανίσθηκε πάντως συγκρατημένος ως προς το τι διορθώθηκε από τα “λάθη” στο δεύτερο Μνημόνιο, λέγοντας πως αντιμετωπίσθηκαν “μία σειρά από θέματα που αφορούσαν το (πρώτο) πρόγραμμα”.
Τόσο στην ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου όσο και σε άλλες δηλώσεις του, ο κ. Σαμαράς απέπνεε αισιοδοξία για την πορεία της χώρας, τονίζοντας ότι τα δύσκολα έχουν περάσει και η Ελλάδα εισέρχεται σε πορεία ανάκαμψης. Επανέλαβε, δε, την πρόθεσή του να δοθεί το 70% της υπέρβασης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 στον λαό. «Σε ποιους θα το δώσουμε; Σε εκείνους που έχουν περισσότερη ανάγκη, στους συνταξιούχους και στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα».
 
Αναγνώρισε καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά τις απέδωσε στο γεγονός ότι «η αντιπολίτευση στην Ελλάδα ήταν αντίθετη». Για την απήχηση της Χ.Α. σημείωσε ότι οφείλεται «στην παρατεταμένη ύφεση, την ανεργία και την παρουσία πολλών χιλιάδων λαθρομεταναστών» και προέβλεψε ότι μόλις αποκατασταθεί η ομαλότητα, θα περιθωριοποιηθεί το φαινόμενο.
 

Αυθυποβολή στην αισιοδοξία


Ο Πρωθυπουργός από το Στρασβούργο, σημειώνει το «Βήμα», μετά την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε., έστειλε μήνυμα _με αρκετή δόση αισιοδοξίας και απέναντι στο γενικότερο κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα_ ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές.
 
Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς, αυτή τη φορά από το εξωτερικό, επανέλαβε ότι στόχος είναι οι εκλογές να γίνουν το 2016, αλλά είναι σαφές πλέον ότι ο κρίσιμος σταθμός είναι οι πρώτοι μήνες του 2015, οπότε και είναι με βάσει το Σύνταγμα, προγραμματισμένη η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.
 
Η προσπάθεια του κ. Σαμαρά είναι σαφής: θέλει να αναδείξει, τόσο προς το κοινό στο εσωτερικό της Ελλάδας, όσο και στο εξωτερικό στους κύκλους των πιστωτών, ότι ο ίδιος είναι ο εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας στην χώρα και έχει σχεδιασμό τετραετίας.
 
Στα πλαίσια αυτής της στρατηγικής του επανέλαβε ότι προσωπικά θα ήθελε να γίνουν οι επόμενες βουλευτικές εκλογές το 2016, αλλά όπως είπε δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι κάποιος δεν θα εκμεταλλευθεί την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τον Μάρτιο του 2015, για να τις προκαλέσει.
 
«Όποιος πράξει κάτι τέτοιο όμως, θα πρέπει να επωμιστεί και το πολιτικό κόστος» τόνισε, δείχνοντας ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ ως υπεύθυνο εάν η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές. Αυτό το επιχείρημα θα προβάλλεται όλο και πιο έντονα το επόμενο διάστημα και θα έχει αποδέκτες και εντός και εκτός της Ελλάδας. 
 
Ως εκ τούτου, το δίλημμα «ναι ή όχι στην Ευρώπη» που προέταξε ο κ. Σαμαράς από το Ζάππειο Μέγαρο την ημέρα έναρξης της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε. συμπληρώνεται από το εξής: «ποιος εγγυάται την πολιτική σταθερότητα στη χώρα».
Η ηττοπάθεια, σημειώνει το ίδιο άρθρο, έχει κυριεύσει μεγάλο τμήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, αλλά και αρκετοί υπουργοί και το μεγαλύτερο πρόβλημα του βασικού πυλώνα της συγκυβέρνησης, εκτός και από την προβληματική κατάσταση του ΠαΣοΚ που δεν δείχνει σημάδια ανάκαμψης, είναι ότι «δεν μπορείς να πας στη μάχη με έναν στρατό που νιώθει ότι θα χάσει».
 
 

Παπαμιμίκος: «Μπροστά οι άξιοι και οι ικανοί, δεν θα δώσει χρίσματα η ΝΔ»

Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να δώσει χρίσματα υποψηφίων δημάρχων, έχοντας ως στόχο να δώσει το προβάδισμα στην προβολή μιας σύγχρονης αυτοδιοικητικής πρότασης από τους ίδιους τους υποψήφιους και όχι την κομματική καθοδήγηση.

Ο γενικός γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας κ. Ανδρέας Παπαμιμίκος μιλώντας στη «Ναυτεμπορική» απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθούν χρίσματα, ενώ τόνισε ότι «πρέπει να βγουν μπροστά οι άξιοι και οι ικανοί».

Αναφερόμενος στη φιλοσοφία με την οποία θα πορευτεί η «Νέα Δημοκρατία» στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, τόνισε η λογική έχει αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν. Βασικό διακύβευμα είναι η διατύπωση μίας σύγχρονης αυτοδιοικητικής πρότασης από τους υποψηφίους και όχι η κομματική καθοδήγηση.